Snoeicursussen zijn VOL

Beide dagen, 13 en 27 november, zijn inmiddels vol. Je kunt je niet meer aanmelden.

Coronamaatregelen

Bij alle activiteiten van G&B Walcheren gelden de corionamaaregelen van de overheid; klik hier voor specifieke informatie.

Snoeicursus en een lesje in biodiversiteit door Jurjen van Opstal 13 en 27/11/2021

Snoeicursus en een lesje in biodiversiteit door Jurjen van Opstal

Data: 13 november 2020 en 2e cursus op 27 november

Locatie: landgoed  ’t Vierendeel, Vrouwenpolder
Aanvang: 10.00 uur. De cursus duurt tot 12.00 uur of iets langer afhankelijk van het aantal deelnemers
Kosten: bij 10 deelnemers: leden €5,50; niet-leden €8,50
Maximaal aantal deelnemers: voorlopig 10 tenzij volgens de richtlijnen meer zijn toegestaan

Tot nu toe is het elk jaar weer een succes: de snoeicursus die gegeven wordt door Jurjen van Opstal. Op zijn prachtige landgoed het Vierendeel geeft hij uitleg over het snoeien van de verschillende fruitbomen: appel, peer maar ook pruimen. Hij geeft  ook uitleg over het snoeien van heesters zoals roos, hortensia, buddleia.

Dit jaar wil Jurjen de cursus een iets andere vorm geven: Natuurlijk wordt er gesnoeid, tot de pauze krijgt u een  korte herhaling over het snoeien van fruitbomen, bessen struiken, kiwi en Engelse fashion rozen en klimrozen.
Na de pauze wil Jurjen u iets vertellen en laten zien over diversiteit in zijn tuin aan de hand van voorbeelden op zijn eigen landgoed.

Biodiversiteit bestaat uit zowel kruidachtige planten met de bijbehorende insecten en daar weer het bijbehorende zaad of insecten etende vogels of vooral de vlinders. Op het Vierendeel zijn heel veel verschillende vlindersoorten.
U krijgt ook uitleg over het aanleggen en onderhoud van “nieuwe” natuur , zoals de nieuwe natuurtuin die is aangelegd op het voormalige wijngaard terrein.

Toen men sprak in Zeeland over de ontdekking van de wespenspin, telde Jurjen al ruim 20 stuks op zijn terrein. Dit laat zien dat biodiversiteit op het landgoed ruimschoots aanwezig is.
Waarom leeft hier de buxusmot maar heeft geen vat op het afsterven van 50 meter buxus haag van 170 cm hoog? Overal lijden de buxushagen onder de buxusmot maar bij Jurjen niet.

Uiteraard zijn bepaalde insecten afhankelijk van de ruimte die ze krijgen. Dit geeft aan dat je niet zomaar bepaalde insecten op kleine gebieden kunt realiseren. Kortom een volgens mij interessante rondleiding en uitleg op het landgoed.

Wendela van Dijken, cursussen