Walcheren

Salamander op jacht

’s Avonds als het donker is geworden, doe ik regelmatig een rondje door de tuin op zoek naar slakken met een zaklamp. Ik vind dan regelmatig een aantal huisjes slakken en naaktslakken, vooral als er een beetje vocht is gevallen. De naaktslakken knip ik met de snoeischaar doormidden en de huisjes slakken gooi ik op de paadjes, zodat hun huisje kapot gaat. ’s Morgens worden de gevonden slakken van de vorige avond, meestal op gepeuzeld door de merels en de lijsters en als dat niet gebeurt worden ze opgeruimd door ons zelf.

Tijdens de rondgang ’s avonds moet ik goed uitkijken waar ik loop i.v.m. de vele salamanders in onze tuin die dan ook op jacht zijn naar voedsel (slakjes, spinnetjes e.d.). Nu heb  ik ook al een aantal keren een salamander in één of meerdere buxussen (piramidevormen circa 70cm hoog) aangetroffen, wat een leuk en grappig gezicht is. Mogelijk ook op zoek naar buxusrupsen?
Maar laatst zag ik zelfs een salamander bovenin de buxuspiramide zitten en heb daar gauw een foto van gemaakt en vond ik leuk om met jullie te delen.

Als je soms ook een vijver in de tuin hebt en ook salamanders, kijk dan ook eens een keer met een zaklamp of je de salamanders kunt vinden in de vijver of in de tuin.

P.S.: Op dit moment heb ik dit jaar nog geen last van buxusrupsen en zie ik ook nagenoeg geen buxusmotten en nog maar 3 buxusmotten in de vallen gevangen.

Dolf de Nooijer, eind juli 2021

Vroeg voorjaar in de tuin van Dolf en Willy de Nooijer

Beste tuinliefhebbers, ik heb weer een paar foto’s gemaakt van de planten in onze tuin die zich weer van hun mooie en leuke kanten laten zien. Ik wil jullie dat niet onthouden, zodat ook de lezers van de nieuwsbrief ervan kunnen genieten en energie geven om straks weer met vol plezier en enthousiasme in de tuin bezig te zijn.

De kerstrozen of Helleborussen
Ze staan weer al in volle bloei en is een lust voor het oog. Hieronder Helleborus Double Ellen, de allermooiste winterbloeier.

Chrysosplenium macrophyllum – Goudveil saxifragaceae

We hebben een stek gekocht tijdens de tuinreis Groningen en doet het prima in Zeeland, is een aanrader en na de Helleborus de vroegst bloeiende planten in de tuin.
Met de zachte winters van de laatste jaren bloeien ze al half januari. Je ziet ze niet vaak te koop. Ik vind het fijn als er in januari weer wat te ontdekken valt in de tuin. De plant is familie van de Goudveil, ze behoren beide tot de Steenbreek familie (Saxifragaceae). Chrysosplenium macrophyllum bloeit echt prachtig! De bloemen bestaan uit kelkbloemen en schutbladen die wit zijn met een beetje roze langs de randen en nerven. De meeldraden zijn ook roze gekleurd, een mooie combinatie. De plant heeft dik, leerachtig blad dat blauwgroen kleurt. In de winter zit er ook een beetje rood in het blad. Chrysosplenium komt uit China, waar het in bossen en in vochtige ravijnen groeit. Je kunt ze daarom het beste planten op een plek in de schaduw die niet al te droog wordt. Bij teveel direct zonlicht wordt het blad minder mooi. Als de standplaats goed is, maken de rozetten bovengrondse uitlopers vergelijkbaar met uitlopers van aardbeien en doet het prima bij ons. Afgelopen voorjaar hadden we al behoorlijke wat jonge planten opgepot en aangeboden in ons plantenkraampje aan huis.

Nandina Dommenstica (Hemelse Bamboe)

De prachtige vuurrode bessen zijn in de winter een echte blikvanger en in de zomer bloeit hij met witte bloemen. Een echte aanrader.
De plant is op z'n allermooist in de winterperiode wanneer de bessen helder rood gekleurd zijn. De referentie naar bamboe is misleidend want met bamboe heeft deze plant niets te maken. Het verhaal gaat dat deze plant in het verleden veel aangeplant is bij Chinese tempels en vandaar uit haar weg naar Europa heeft gevonden.
Nandina domestica wordt ongeveer 200 cm hoog en is wintergroen. Het blad van Nandina domestica is samengesteld en de rozerode herfstverkleuring van het blad is ronduit schitterend. De witte pluimvormige bloemen van hemelse bamboe verschijnen in de maanden juli-augustus. 
Nandina domestica staat het liefst op een zonnige of halfbeschaduwde plaats en is goed te verwerken in een oosterse tuin. Nandina domestica is een echte aanwinst voor de tuin mits u deze mooie plant als solitairplant toepast.

Delphinium Staphisagria
Tijdens een tuinreis in Zeeuws Vlaanderen gekocht, maar bij ons niet goed aangeslagen. Vorig jaar zaad gekregen van een Groei&Bloei lid (Heleen van Noort). Zaad uitgezaaid en opgepot en staan nu in ons kasje te overwinteren.
Een majesteitelijke ridderspoor! Het puntige, grote blad is stevig en sierlijk. Op 120 cm hoogte bloeit de plant met volle bloeistengels. De kleur is middenblauw. Probeer dit tweejarige soort eens. Mogelijk kan hij ook overwinteren bij zachte winters als u op tijd de uitgebloeide stengel er uit knipt. De zaden worden geneeskrachtig aangewend en zijn giftig. Een aftreksel van de zaden werd vroeger gebruikt tegen hoofdluis. Let op: niet zelf experimenteren!!

Zaaimethode
Zaaien: jaarrond in zaaibakje, eerst 2-4 weken warmte geven (18-22̊ C), vervolgens een koudeperiode geven in bv de koelkast (+4̊ C) voor 4-6 weken, vervolgens weer rustig opwarmen tot kamertemperatuur, waarna kieming zal volgen. Het zaad kiemt onregelmatig gedurende een langere kiemperiode. Het zaaisel dus niet te snel wegdoen. In de vollegrond zaaien kan ook, dan gewoon de winter erover laten komen, kieming vindt in het voorjaar plaats.
Aan de onderzijde van de foto de opgepotte zaailingen van de Bupleurum fruticosum in ons kasje.

Bupleurum fruticosum
We hebben in onze tuin al vele jaren een Bupleurum Fruticosum staan, die we een keer gezien hadden tijdens een tuinreis in een tuin bij Brugge. Een paar jaar later kwamen de plant tegen bij een kweker en hebben die toen gekocht. Hij doet het prima en hebben al vele keren geprobeerd hem te stekken maar lukte niet. Van het najaar zagen we ineens dat er een aantal zaailingen waren opgekomen. Een aantal hebben we opgepot en staan in ons kasje en een aantal staan nog in de tuin, zie foto’s. De struik kan goed gesnoeid worden.
Iedereen die de plant ziet wil hem hebben, het donkergroene en wintergroene loof is al genoeg. Maar als de brede geelgroene bloemschermen bloeien is er geen houden aan, ook als erbij verteld wordt dat de plant bij strenge vorst afgedekt moet worden. De meeste winters gaat het goed én hoe ouder de plant hoe minder last van vorstschade.
Standplaats:   zon. Kleur:   groengeel. Bloeitijd:   juli - sept. Hoogte:   120 cm.
Je ziet ze weinig te koop aangeboden, maar De Hessenhof in Ede biedt ze regelmatig aan.

BUPLEURUM algemeen
Bescheiden planten met groengele, op Euphorbia lijkende bloemschermen die lang aantrekkelijk blijven. Bij veel soorten is het vooral de krans van schutbladeren die kleur geeft. Ze behoren officieel tot de familie der Schermbloemigen. De bloemen hebben zo'n beetje dezelfde opbouw als Astrantia's, maar de groeiwijze is veel vertakter en ijler. Stelt weinig eisen aan de grond, alhoewel deze wel goed doorlatend moet zijn.