Vlinder- en libelle excursie 6 juni 2020

Een Vroege Vlinder-/ Libellewandeling in het Vroon/Klein Valkenisse

Op zaterdagochtend  6 juni gaan we een wandeling  maken in het vroegere waterwingebied het Vroon/ Klein Valkenisse.
Het wordt dus geen Vroege Vogel wandeling, maar een Vroege Vlinder/Libellewandeling o.l.v. Peter Geene, voorzitter Werkgroep Vlinders en Libellen in Zeeland.

We verzamelen  op de parkeerplaats aan het eind van de Strandweg in Koudekerke/Dishoek. Fietsen en brommers kunnen daar ook geparkeerd worden. Let op: het is betaald parkeren! Vandaar lopen we naar het oude pompstation. Hier woont Ans Francke (lid van Groei & Bloei).

Bij voldoende aantal deelnemers verdelen we ons in 2 groepen: groep 1 gaat met Ans eerst haar tuin bezoeken en groep 2 gaat met Peter Geene eerst het Vroon in, waar hij ons van alles gaat vertellen over vlinders en libellen. Halverwege de ochtend wisselen de groepen.

Ans:
De tuin rond het oude waterpompstation sluit naadloos aan bij het Vroon: een natuurlijke poel waar ook veel vlinders, libellen, salamanders, kikkers en sprinkhanen en andere beestjes leven. Tevens is de tuin zo natuurlijk mogelijk ingericht en onderhouden zonder bestrijdingsmiddelen en zonder dierlijke mest (behalve de uitwerpselen van de loslopende kippen, vos, konijnen en andere dieren). Verwacht geen strak gazon, maar natuurlijke grassen met kruiden, bloemen en klavers. Tevens vindt u er een biologische moestuin en een fruitbomentuin waar ook wilde asperges groeien.
Het waterpompstation zelf is gebouwd in 1950 en heeft ruim dertig jaar dienst gedaan tot 1980 voor opvang en doorgeven van drinkwater uit de duinen voor de huizen in zuidwest Walcheren, daarna heeft het vele jaren leeg gestaan en was het verpauperd.
Vanaf 1884 is er vanaf deze plek drinkwater uit de duinen gedronken, dus bijna 100 jaar.
Nu is het krachtige gebouw een woning geworden, dit na een grote interne verbouwing in 2007, en wordt het permanent bewoond evenals 3 van de 4 arbeiderswoningen.
Ans zorgt voor koffie met iets lekkers in de tuin.

Dus : 6 juni, 9.15 uur verzamelen op de parkeerplaats eind van de Strandweg in Koudekerke/Dishoek.
Kosten: leden Groei & Bloei : € 5,50 ( incl. korting), introducees en niet-leden: €9,50.
Maximum aantal deelnemers is 30.
Inschrijven voor 17 mei 2020 via het inschrijfformulier.

Liesbeth Hamelink 0118-471255
Sietske van Liere 06-37708855
Reiscommissie

Aanmelden voor 17 mei