Floraliaproject 2020

Ook in 2020 gaan we met vrijwilligers van onze afdeling, voor de 38e keer alweer, aan de slag met het Floraliaproject. Het is een project waarin kinderen van de groepen 4, 5 of 6 van de basisschool een klein pelargoniumplantje (in de volksmond geranium) krijgen en dit op school onder begeleiding van onze vrijwilligers verpotten in een grotere pot. De planten blijven op school in de klas (behalve in de meivakantie) en de kinderen zorgen er voor, samen met hun juf of meester.  Kinderen en leerkrachten  krijgen een Pelargoniumboekje met informatie en kunnen daarin ook de ontwikkeling van hun plant bijhouden, zoals de lengte bij het begin en later, de datum dat ze de eerste bloemen zien en de kleur ervan. Onze vrijwilligers vertellen de kinderen over de herkomst en soorten planten en bij een tweede en derde bezoek op school ook over bemesten, mogelijke ziektes, stekken en soorten pelargoniums.
De vrijwilligers kunnen gebruik maken van een PowerPointpresentatie en vaak nemen ze ook een keer voorbeeldplanten mee. Dat kunnen pelargoniums zijn met geurende bladeren die ruiken naar pepermunt, appel, citroen of boenwas of planten met bijzondere bladeren of stengels.
Kinderen stellen vaak veel vragen, ze vinden het leuk om zelf voor een plant te zorgen en ze zijn vooral enthousiast als de planten gaan bloeien. Het is ook een leuk gezicht een klas vol bloeiende planten. Bij de start is het ook nog afwachten welke kleur de bloemen krijgen. Ook vertellen onze  vrijwilligers de kinderen hoe ze kunnen stekken, doen het vaak voor  en ze nemen soms stekjes mee.
De scholen zijn , als u dit Groentje in handen krijgt, al aangeschreven met de vraag of ze mee willen doen. Dit jaar worden de kleine plantjes op  30 maart 2020 geleverd door Tuindersbedrijf Kesteloo in Koudekerke.
De vrijwilligers gaan dus drie keren naar de school; eerst in de periode van  1 tot 4 april voor het verpotten en daarna nog twee keren in overleg met de leerkracht, meestal na de meivakantie en een keer in juni om het getuigschrift uit te delen.
Op het moment van het schrijven van dit stukje, is nog niet bekend hoeveel scholen en kinderen er dit jaar gaan meedoen. De Floraliacommissie verwacht dat  het  15-20 scholen met  600-750 kinderen zullen zijn.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom!
Zoals hierboven al te lezen is, gaat het voor vrijwilligers om 3 dagdelen inzet, waarbij eigenlijk alleen de week van 1-4 april vastligt voor het verpotten en daar is eventueel ook nog een mouw aan te passen als het  alleen de week erna  kan voor de vrijwilliger . De andere data zijn in overleg met de leerkracht in mei en juni af te spreken. Het is altijd fijn als er nieuwe vrijwilligers komen zodat alle scholen die zich opgeven ook mee kunnen doen.
We hebben een leuke groep vrijwilligers en je kunt alleen maar ook samen met iemand naar een school gaan. Samen is fijn want dan kun je elkaar aanvullen en het is vooral bij het eerste bezoek heel handig omdat dan alle plantjes verpot moeten worden.
Dus als je zin hebt om als vrijwilliger mee te doen  of als je eerst meer informatie wilt, neem dan zo snel mogelijk contact op met Willy de Nooijer tel.  634494 of willydenooijer(at)zeelandnet.nl

Willy de Nooijer en Agnes Tange, Floraliacommissie

Algemene informatie Floraliaproject

Floraliaproject is een educatieve activiteit voor de groepen 4, 5 en/of 6 van de basisscholen. Tijdens het project wordt het groeiproces en verzorging van planten behandeld. De leerlingen leren op school jonge Pelargoniumplantjes (Geranium) opkweken en verzorgen met begeleiding van de Groei & Bloei-vrijwilligers en de leerkrachten.
Het leuke van dit project is kinderen oog te laten krijgen voor iets wat groeit en bloeit. Ook het leren verzorgen is hierbij belangrijk. Hoe beter je voor je plantje zorgt, hoe mooier het plantje wordt. Zo met elkaar bezig zijn met de natuur heeft iets gezelligs maar gelijk dus ook iets educatiefs.
De ervaring leert dat de kinderen zo enthousiast reageren op deze “natuurlessen” dat ze je zelfs op straat herkennen en ze je dan komen vertellen hoe groot hun plant geworden is. Fantastisch toch!
Het voordeel van meewerken aan dit project is dat het maar ongeveer 3 dagdelen aan tijd vraagt en dat je vele kinderen enthousiast kunt maken voor iets wat groeit en bloeit.
De 1e keer (verpotten Pelargoniumplantjes met de leerlingen) is begin april.
Het 2e bezoek vindt plaats na circa 6 weken na de meivakantie.
Het 3e bezoek en tevens laatste bezoek vindt plaats in de maand juni en de leerlingen mogen hun plant mee naar huis nemen en krijgen een getuigschrift.