Walcheren

Verslag lezing 29 september 2020

Op dinsdag 29 september hebben we een heel interessante lezing van ArndJan van Wijk mogen beluisteren. Er waren 21 deelnemers die een gezellige avond hebben gehad.
ArndJan is een lid van onze afdeling en in Veere erg actief met de open tuinen en het promoten van de stokrozen waarmee het dorp opgefleurd wordt. Hij startte de lezing dan ook met een aantal foto’s en wat wetenswaardigheden over stokrozen.
Daarna ging hij al snel over op het onderwerp waar hij zijn hele werkzame leven mee bezig is geweest. Namelijk het kwekersrecht. Met een mooie presentatie en goede uitleg heeft hij de leken in de zaal een inkijkje gegeven in deze moeilijke materie. Wat mij vooral is bijgebleven dat een plant pas kwekersrecht krijgt als uit alle zaden een plant groeit met exact dezelfde kenmerken.
Daarna gingen een aantal vragen over de F1 hybrides en uit zijn antwoorden bleek dat dit  een totaal ander onderwerp is. Misschien voor een volgende keer.

Lezing 29 september: over plantenrassen en kwekersrechten

Datum: Dinsdag 29 september 2020
Locatie: De zandput, Zandput 5, 5343 BA Serooskerke
Aanvang: 19.30 uur
Toegang: Leden gratis, niet-leden € 5,=.
(Bedrag voor 29 september overmaken op IBAN: NL18RABO0140679510 tnv KMTP Walcheren onder vermelding van “Lezing kwekersrechten”)

Deze lezing is eerder gepland op dinsdag 24 maart 2020. Vanwege de Corona pandemie is deze toen niet doorgegaan. We hebben ArndJan gevraagd om deze lezing op 29 september te geven i.p.v. de geplande lezing van Coen Jansen. Hij heeft hier gelukkig “ja” op gezegd.

Vanwege de corona pandemie en de eis dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden is het maximum aantal deelnemers beperkt tot 30. Ook is het noodzakelijk dat u zich via de website aanmeldt voor deze lezing met opgave van emailadres en telefoonnummer (zie opgaveformulier onderaan of klik hier).
Op deze manier weten wij, het bestuur en de beheerder van de Zandput, wie er tijdens de lezing aanwezig is. U kunt zich tot en met 28 september opgeven. Als er meer dan 30 opgaven zijn ontvangt u bericht dat u op de reservelijst komt. Leden hebben uiteraard gratis toegang. Aan niet-leden vragen we om de € 5,= over te maken. Door het bestuur is een corona protocol opgesteld voor deze lezing. De uitgebreide versie kunt u lezen via deze link. In het kort komt het hier op neer:

  • In de zaal staan de stoelen op 1,5 meter. Komt u met uw partner of huisgenoot dan kunt u de stoelen bij elkaar schuiven.
  • Voor aanvang en tijdens de pauze wordt er koffie en thee geschonken achterin de zaal. Dit is op kosten van de vereniging.
  • De centrale gaderobe is gesloten. We verzoeken u uw jas mee de zaal in te nemen en op uw stoel te hangen.
  • We verzoeken u zoveel mogelijk op uw stoel te blijven zitten behalve voor het ophalen van de koffie of thee in de pauze. Mocht u toch naar het toilet moeten dan kan dat via de keuken van de Zandput. Op deze manier is er een looproute waarbij we voorkomen dat mensen elkaar moeten passeren.
  • We proberen de zaal zoveel mogelijk vooraf en zo mogelijk in de pauze te ventileren door het openzetten van de buitendeuren.
  • Er is een verloting maar dan digitaal.
  • Heeft u gezondheidsklachten die overeenkomen met corona dan verzoeken we u dringend om niet naar de lezing te komen.

Het bestuur heeft er erg veel zin in om u te verwelkomen op deze lezing. Met zijn allen kunnen we er een mooie avond van maken.

Nog even over de lezing en de lezinggever:
ArndJan van Wijk is een actief lid van onze afdeling. Hij is opgeleid in Wageningen tot plantenveredelaar. Hij heeft in het buiten- en binnenland bij verschillende veredelingsbedrijven gewerkt als ook op de Wageningen Universiteit en bij de Naktuinbouw.
ArndJan zal ons proberen in te wijden in de geheimen van kwekersrechten. Wat is kwekersrecht en wat betekent dit voor ons als tuinierder.

Christien van den Bosch, voorzitter

Lezing over “Plantenrassen en kwekersrechten”

Lezing voor Groei en Bloei, afdeling Walcheren, 29 september 2020 door ArndJan van Wijk (lid van Groei en Bloei afdeling Walcheren)

Achtergrond spreker

De Wageningse opleiding tot plantenveredelaar bracht mij in 1971 naar Kitale, Kenya om nieuwe rassen van tropische grassoorten voor de veeteelt te ontwikkelen. Het werk daar heeft uiteindelijk geresulteerd in nieuwe rassen (die nu nog gecommercialiseerd worden) en in 1980 een proefschrift over het verdelingsproces. Daarna ben ik werkzaam geweest in de veredeling van voeder – en gazongrassen bij Van der Have in Rilland en Mommersteeg in Vlijmen. In 2000 overgegaan naar het plantenrassenonderzoek (kwekersrecht en cultuurwaarde) bij Wageningen Universiteit en bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen. Bij de laatste werkgever heb ik naast het reguliere werk, vele projecten gedaan op het gebied van kwekersrecht van plantenrassen in China, Vietnam, Indonesië en Maleisië. Sinds 2008 woonachtig in Veere en actief geweest als voorzitter van de Veerse Herensociëteit Belvédère en de Stichting Op Goede Gronden (in stand houden van traditionele Zeeuwse landbouw). Nu druk bezig met Open Tuinen Veere (o.a. de aanleg van een Stokrosarium bij de Grote Kerk) en het bestuur van de Vrienden van het Museum Veere.

Plantenrassen en kwekersrechten

Na een korte introductie over hemzelf en een aanvulling op de grassen lezing in het voorjaar van 2019, zal spreker eerst ingaan op het begrip “ras” en de kwaliteit van het uitgangsmateriaal van planten en zaden. Ook voor u als tuinier is het van belang dat wat u als een bepaald ras koopt, ook werkelijk het gewenste ras is. En ook op de goede kwaliteit van het zaadgoed moet u kunnen vertrouwen. Aan de hand van een aantal voorbeelden zal getoond worden dat dit niet altijd het geval is. Goed uitgangsmateriaal is basis van een mooie tuin!

Daarna zal hij spreken over Nederlands en Europees kwekersrecht - een speciaal ontwikkelde vorm van intellectueel eigendomsrecht voor plantenrassen: het principe, het onderzoek voor de verlening van het kwekersrecht en de betekenis ervan. Met dit recht kan de plantenveredelaar zijn investering in de ontwikkeling van een nieuw ras terugverdienen. Spreker zal laten zien dat een goed kwekersrecht systeem wereldwijd de basis is voor een betrouwbare en adequate voedselvoorziening. Maar ook op het gebied van siergewassen speelt kwekersrecht een belangrijke rol.

Om een idee te krijgen van het kwekersrecht onderzoek kunt u meedoen aan wat praktische beschrijvingsoefeningen bij de aardappel.

Doel van de voordracht voor u als tuinierder is u kennis te laten maken met het begrip kwekersrecht en u de boodschap van de belangrijkheid van een goede kwaliteit van het zaad – en plantmateriaal over te brengen.

A.J.P. van Wijk

Martine van der Meule, commissie Lezingen

Oorspronkelijke datum van deze lezing was 24 maart. Door de corona-crisis is deze destijds afgelast.
Martine van der Meule, Lezingen