Lezing van Rassen en Rechten 24 maart

Aanvang:    19.30 uur
Locatie:       De Zandput, Zandput 5, 4353 BA  Serooskerke
Toegang:     Leden gratis, niet-leden € 5,-

Een lezing door ArndJan van Wijk. Titel: Van rassen en rechten en waarom is dit belangrijk voor ons.

ArndJan van Wijk is in Wageningen opgeleid tot plantenveredelaar. Hij heeft gewerkt in Kenya, bij verschillende veredelingsbedrijven, de Wageningse universiteit en bij Naktuinbouw. Hij heeft veel projecten gedaan op het gebied van kwekersrecht van plantenrassen in Azië.

ArndJan zal ons proberen in te wijden in de geheimen van kwekersrechten en waarom dit zo belangrijk is. Ook zal hij ingaan op het begrip “ras” en waarom dit voor ons als tuinier zo belangrijk is.

Aangezien we hier in een agrarische omgeving met landbouw om ons heen wonen, zal er ingegaan worden op het begrip cultuurwaarde bij landbouwgewassen. Alleen als een landbouwras voldoet aan een aantal voorwaarden, zoals voldoende opbrengst en goede ziekteresistentie, kan het worden toegelaten tot het handelsverkeer in de EU. Doel van de voordracht voor u als tuinierder is u kennis te laten maken met het begrip kwekersrecht en de belangrijkheid van een goede kwaliteit van het zaad- en plantmateriaal.

Martine van der Meule, Lezingen