Walcheren

Meer over kloostertuin Werendijke

De kloostertuin van Werendijke bevindt zich in Zoutelande bij een mini-camping op een monumentale boerderij, waarvan de geschiedenis enkele honderden jaren terug gaat. In de 13e eeuw heeft hier een benedictinessenklooster genaamd “Porta Coeli” (Hemelpoort) gestaan waar volgens de “Regula Benedicti” (Regel van Benedictus) werd geleefd en gewerkt. De Regel van Benedictus was in de middeleeuwen de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken en nonnen. De benedictinessen hadden leefregels over bijvoorbeeld het gebed, werken, saamhorigheid maar ook over goederen, voedsel en drank.

Helaas bleek het klooster na een brand niet meer levensvatbaar. Vermoedelijk is later ons woonhuis op de plaats van het klooster gebouwd.

In 2012 zijn er d.m.v. bodemonderzoeken funderingen van een kerk, kerkhof, vliedberg, grachten en wegenpatronen gevonden. Zie het informatiebord langs het fietspad, waarop een indruk gegeven wordt. Men neemt aan dat ten tijde van de beeldenstorm in 1574, de kerk van Werendijke is verwoest.

Om de historie deels te laten herleven, is er aangrenzend aan de camping een kloostertuin aangelegd. Het is een sfeervolle tuin met mooie schelpen- en houtsnipper paadjes, bomen, planten, rozen, groenten, kruiden, fruit, rozenprieel en her en der een gezellig zitje. Ook kunt u genieten en ontspannen in een van de hangmatten of op een bankje met een weids uitzicht over de akkers en op de duinen.

Voorheen was de tuin een stuk grasland, behorende bij het akkerbouwbedrijf. De tuin heeft zware en vaak moeilijk te bewerken Zeeuwse kleigrond. In 2008 zijn de eigenaren en zussen, Stefanie & Lilian Dingemanse, hier mbv het ontwerp van tuinontwerpster Liesbeth Hamelink, begonnen met de aanleg van de 2000m2 grote tuin.

Eerst werd er vorm aan de tuin gegeven d.m.v. de bouw van een kloostermuur, met originele moppen en aanleg van paden met een berceau. Vervolgens werden de bomen, buxus, liguster, rozen en clematissen geplant. De kruidenvakken werden in 2009 gerealiseerd. Een jaar later werd de boombank & vijver gemetseld en de hekjes geplaatst.  In 2011 was het vaste-planten gedeelte aan de beurt. Zo is er nog jaren doorgegaan met het bedenken en realiseren van nieuwe ideeën om het geheel nog mooier te maken en blijft de tuin in ontwikkeling.  Soms is een aanpassing ook noodgedwongen, omdat de beplanting niet aanslaat op de kleigrond in combinatie met de altijd aanwezige zeewind.

Een kloostertuin kenmerkt zich door grote zichtlijnen met rechte, kruisvormige en symmetrische paden en vakken met klassieke vierkante vormen. Een kloostertuin behoort volledig ommuurd te zijn, maar vanwege het mooie en weidse uitzicht op de akkers en de duinen hebben wij ervoor gekozen dit maar aan één kant te doen.
Een ander kenmerk van een kloostertuin is de zelfvoorzienende factor. Vandaar dat er een gedeelte van de tuin uit moes- en (oorspronkelijk een geneeskrachtige-) kruidentuin bestaat. Natuurlijk ontbreekt ook de boomgaard niet.

De tuin is uitsluitend bedoeld ter ontspanning van de campinggasten van camping Werendijke. Het is dan ook uniek dat u een kijkje kunt komen nemen op deze fijne plek.

U bent van harte welkom!