Aanleg vijver

Het Vijver project

Zo’n tien jaar geleden besloten wij in een stukje achtertuin, direct aan het terras, waar eigenlijk niets echt goed wilde groeien, een vijver te graven. Eerst moest daar nog een sierappel omgezaagd worden, omdat die teveel zon zou tegenhouden en bovendien zou er teveel blad in de vijver vallen.
Na ons goed ingelezen te hebben over aanleg en onderhoud van een vijver, hebben we in het voorjaar een graafmachine laten aanrukken om de vijver te graven van zo’n 2,5 bij 5 meter. In het midden een meter diep, aan de randen ondiep. We kozen voor een stevig vijverfolie.
Nadat we de vijver gevuld hadden met water ben ik met onze jongste zoon naar Het Groene Kikkertje op Dreischor gereden. Daar hebben ze ons heel goed geadviseerd wat we het beste in de vijver konden planten en wat we nodig hadden om een heldere vijver te krijgen. We wilden namelijk geen pomp in de vijver, maar een zo natuurlijk mogelijk evenwicht.
Op de bodem legden we grove vijversubstraat, we plantten diverse soorten riet en gras, veel zuurstofplanten, en uiteraard mocht een waterlelie niet ontbreken. Uit het vijvertje in de voortuin haalden we een paar salamanders, en de oudste zoon had nog een paar goudvissen. We zijn nog diverse keren terug geweest naar Dreischor, zeker geen straf, om de vijverplanten aan te vullen en ons goed te laten adviseren. Al vanaf het begin is de vijver heel helder geworden en gebleven. Al snel kwamen er kikkers, de salamanders plantten zich voort en de goudvissen deden het uitstekend. Om ervoor te zorgen dat de populatie goudvissen niet te groot werd kochten we wat blauwe en zilver windes.
We zijn nu tien jaar verder. De vijver geeft ons nog dagelijks veel plezier. Er is zoveel te zien. Zeker in deze tijd. Vorige week zaten er zeker 6 groene kikkers en twee bruine. Er zijn weer jonge visjes gesignaleerd. In de zomer wemelt het van de waterjuffers en libellen. Hoewel er veel reigers in de buurt zitten, hebben we die lang weg kunnen houden. Helaas, twee jaar geleden kregen we toch geregeld bezoek van een reiger. Van alles geprobeerd, maar die beesten laten zich niet makkelijk wegjagen. Uiteindelijk hebben we een plastic soortgenoot geplaatst, en warempel, dat helpt. Geen echte reiger meer gezien aan de rand van de vijver.
We kunnen het iedereen aanraden. Een vijver geeft leven in je tuin. Het verveelt nooit, en de hoeveelheid werk die je er aan hebt valt erg mee. Wij hebben er nooit spijt van gehad en genieten er dagelijks van.