Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief mei 2022

Activiteitenkalender 2022

Klik hier voor de herziende versie van de activiteitenkalender 2022.

Weer een nieuwsbrief vol met activiteiten in mei en juni. Geef u voor sommige activiteiten snel op!

Oproep voor deelname aan de 4-daagse reis van 12 t/m 15 september

OPGEVEN KAN NOG TOT 15 MEI.

We kunnen bijna op reis naar de Achterhoek van 12 t/m 15 september! We hebben al 22 deelnemers en we hebben minimaal 25 deelnemers nodig. Twijfelt u nog?
Ga lekker mee op reis nu het weer kan en geniet van de prachtige tuinen in de Achterhoek. We bezoeken ook de Floriade (op dag 1). Er is zoveel moois te zien in ons eigen land! We gaan met een luxe bus van Garden Tours met gids Inez van Gisteren (dag 2+3). Gaat u mee?
De kosten zijn inclusief 3 overnachtingen met ontbijt en 3 gangen-menu, de entrees voor de  Floriade en tuinbezoeken, programmaboekje en 3 lunches. We hebben de inschrijfdatum uitgesteld tot 15 mei, dus u kan nog mee!
Klik hier voor alle informatie.
Liesbeth Hamelink, Sietske van Liere, Reiscommissie.

Deelname aan groenworkshop Hanging Basket 14 mei

Onder leiding van Zoë den Boer van Tuindersbedrijf Kesteloo, gaan we zaterdag 14 mei aan de slag met een hanging basket. De workshop is inclusief alle materialen, koffie/thee en wat lekkers. Voor meer informatie klikt u hier en om aan te melden klikt u hier: Uiterste aanmelddatum: zaterdag 7 mei.
Aanvang:  10.30 uur
Kosten:     € 30,95 leden en € 38,45 voor niet-leden
Locatie:     Tuindersbedrijf Kesteloo, Middelburgsestraat 83A, 4371 ER Koudekerke

Deelname aan fotoworkshop Bloeiende Bloemen vrijdag 20 mei

Na een eerste kennismaking met natuurfotograaf Arjen Hartog bij de workshop bloemfotografie van afgelopen najaar, nu opnieuw een workshop over het fotografisch vastleggen van bloeiende bloemen. Dit keer vindt de workshop plaats in de schitterende Middellandse Zeetuin van Wim UIlenbroek in Buttinge. Na uitleg met theoretische en creatieve inhoud gaan deelnemers zelf de tuin in om het perfecte plaatje te schieten. De workshop is inclusief koffie en/of thee. Voor meer informatie en voor aanmelden met het aanmeldformulier klikt u hier: Uiterste aanmelddatum: zaterdag 14 mei.
Datum:      vrijdag 20 mei
Tijd:           12.30 - 16.30 uur
Locatie:     Middellandse Zeetuin UIlenbroek in Buttinge (https://middellandsezeetuin.nl)
Kosten;     Deelname prijs is afhankelijk van aantal deelnemers. Bij minimum 5 deelnemers is ledenprijs €52,00 en niet ledenprijs €61,50. Bij maximum 10 deelnemers is ledenprijs €27,00 en niet ledenprijs €34,00. De definitieve deelname-prijzen worden na sluitingsdatum inschrijving bepaald a.d.h.v. aantal deelnemers.

 

Groenworkshop High Tea met bloemen 2/6/22

Deze workshop wordt verzorgd door Patty van Keulen van atelier Flowers in Koudekerke. Zij is voor veel leden van Groei en Bloei een "oude bekende" die nu vanuit haar eigen atelier de groenworkshops voor Groei en Bloei weer gaat oppakken. Onder het genot van een heerlijke High Tea in een gezellig zomers sfeertje wordt een mooie creatie gemaakt met bloemen en eventueel ander materiaal. Wat precies blijft nog een verrassing. We zorgen voor een gezellige sfeer in het atelier en met mooi weer kunt u genieten van de tuin. Een gezellige middag uit!
Datum:     2 juni
Aanvang: 13.00 uur
Prijs:         € 33,50 voor leden en € 43,45 voor niet-leden
Adres:      Meulpad 11, 4371 MZ  Koudekerke
Opgeven: Met het aanmeldformulier op onze website, klikt u hier: Opgeven vóór maandag 23 mei graag.

 

Fietstocht Oost Zeeuws-Vlaanderen 22/7/22

Datum: vrijdag 22 juli 2022 om  9.30 uur; Startlocatie: parkeerterrein Sportvelden/ zwembad Zaamslag.
Kosten: leden € 28,00; niet leden € 35,50
Aanmelden voor 15 juni
Dit jaar gaan we  ±30 kim fietsen in de historische polders van Oost Zeeuws-Vlaanderen. U komt op eigen gelegenheid naar het startpunt in Zaamslag
We bezoeken: Tuin Ons Paradiesje in Magrette, Tuin Hidden Garden in Vogelwaarde, inclusief een lunch en Tuin De Groen Gaerd in Kwakkel, boven Zaamslag.
Klik hier voor meer informatie over de fietstocht en om u aan te melden.

Nationale tuinweek 11 t/m 19 juni 2022

Tijdens de nationale tuinweek worden door afdeling Walcheren de volgende activiteiten georganiseerd:

 • Avondwandeling Stoeptuintjes Middelburg op 16 juni
  KLik hier voor meer informatie over de avondwandeling en om u op te geven.
  Er kunnen max. 25 personen mee; gratis voor leden (niet leden € 5,-)
   
 • Open Tuinen van 17 t/m 19 juni
  Van vrijdag 17 juni t/m zondag 19 juni is het weer Open Tuinen Weekend. Dit jaar doen 13 tuineigenaren mee, waaronder een paar nieuwe tuinen. De flyer met daarin alle informatie over de tuinen, de openingstijden en een plattegrondje valt eind mei bij de leden in de bus. Ook op de website (www.walcheren.groei.nl) staat alle informatie en een soms wat langere omschrijving van de tuinen, compleet met foto’s.  De toegang is zoals altijd gratis voor iedereen.
  Daar waar toiletbezoek mogelijk is staat dit bij de betreffende tuinen aangegeven. Klik hier voor meer informatie.

Informatie open tuinen door derden

Klik hier voor meer informatie
over Pinksterweekend de Velt eco tuindagen; 4, 5 en 6 juni 2022 en 
over Open tuinenweekend in Veere op 11 en 12 juni 2022​​​​​​.

Wie doet mee met "Struinen door duinen"

N.a.v. de  excursie naar Toorenvliedt viel het Heleen van Noort op dat er zoveel kennis van de natuur onder mensen aanwezig is. Het lijkt haar leuk zijn om die wetenswaardigheden met elkaar te kunnen delen en zij stelt voor om met een groepje mensen maandelijks een middagje er op uit te gaan. 
Klik hier voor meer informatie.

Gardenista 25 t/m 29 mei

Een prachtig Groei & Bloei evenement. Alerdinck is net iets te ver weg voor onze afdeling om een dagtocht te organiseren.
Maar misschien bent u op vakantie in de buurt of is het een leuk uitstapje om samen met iemand te ondernemen? Vooraf reserveren is dan verstandig (korting van €2,-). Via gardenista.nl/tickets/

Commissieleden gevraagd voor de Floralia commissie.

Tijdens de afgelopen ALV (Algemene leden vergadering)  hebben we afscheid genomen van de Floralia commissie Willy de Nooijer en Agnes Tange. Willy is 40 jaar lid geweest van de Floralia commissie en Agnes sinds 2013. Helaas hebben beiden besloten om te stoppen met het werk voor het Floralia project.
Het Floraliaproject is een educatieve activiteit voor de groepen 4, 5 en/of 6 van de basisscholen. Tijdens het project wordt het groeiproces en verzorging van planten behandeld. De leerlingen leren op school jonge Pelargoniumplantjes (Geranium) opkweken en verzorgen met begeleiding van de Groei & Bloei-vrijwilligers en de leerkrachten. Het leuke van dit project is kinderen oog te laten krijgen voor iets wat groeit en bloeit.
Omdat er nog steeds veel enthousiasme is van de basisscholen om mee te doen met dit project en omdat ook de kinderen elk jaar weer met veel plezier een pelargonium opkweken willen we als bestuur dit project graag voortzetten. Hiervoor zoeken we, bij voorkeur twee, commissieleden die het werk van Willy en Agnes willen overnemen.
Als commissieleden komt u in een gespreid bedje. Er is een uitgebreid draaiboek, er zijn vrijwilligers voor het scholen bezoek en er is een lijst met scholen die elk jaar weer meedoen. Ook is er een kweker die de pelargoniums levert. Willy en Agnes willen graag de nieuwe commissie van informatie voorzien en advies geven in het eerste jaar.
Heeft u belangstelling voor het Floralia project en wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Willy de Nooijer willydenooijer@zeelandnet.nl of met Christien van den Bosch chrvdbosch@zeelandnet.nl  Op onze website https://walcheren.groei.nl/activiteiten/floralia-project-2022 is meer informatie te vinden.

Terugblik ALV 20 april 2022

Op woensdagavond 20 april hebben we na 2 jaar weer een ALV (algemene Leden vergadering) kunnen houden. Er waren ruim 30 leden aanwezig en zij hebben er een gezellige avond van gemaakt.
Lees meer in het artikel op de website; klik hier.

Terugblik workshop paaskrans

Hieronder is de workshop van Zoë den Boer als "beeld"verhaal afgebeeld. Nadat alle deelnemers de krans met mos hadden bekleed een duidelijk uitleg over de opbouw van de krans. Zoals jullie in de foto's kunnen zien enthousiaste deelnemers met mooie resultaten! 
Voor het artikel en nog meer foto's klikt u hier:

 

Terugblik workshop tekenen en schilderen

Op zaterdagmiddag, 30 april kwamen 9 enthousiaste, creatieve mensen bij elkaar in de prachtige tuin van Betsie en Frans de Visser. Na een hartelijk ontvangst van Betsie en een welkom woord van Margreet Roelse, startte de workshop, geleid door Joke Konings.
Het weer was prachtig, de tuin stond vol met uitbundig bloeiende tulpen. Inspiratie in overvloed. Al gauw had iedereen een plekje gevonden en na het schetsen kon gewerkt worden met krijt, kleurpotlood, aquarel- of acrylverf. Betsie verwende ons met zelfgebakken taart. Het was stil in de tuin en ook weer niet. De vogels zongen, bijen zoemden en er werd volop getjilpt. Aan het eind van de middag, tijdens een versnapering, werden alle werken bekeken. Heel uiteenlopende resultaten met een gemeenschappelijke liefde, de tuin en alles wat hierbij hoort. Betsie en Frans, dank jullie wel voor de gastvrijheid.
Voor meer foto's klikt u hier:

Joke Konings www.indekunst.com

Informatie/activiteiten andere afdelingen

Als wij iets tegen komen dat interessant voor u kan zijn, dan vermelden wij dit in het artikel op de webste, klik u hier. Bij belangstelling dient u zelf contact op te nemen met de betreffende afdeling.
Met vakantie tijdens de nationale tuinweek? Kijk dan eens wat andere afdelingen in de nabijheid van uw vakantieadres organiseren: Klik hier. 

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van half april 2022 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 7 april t/m heden (3 mei) zijn er 2 nieuw leden bijgekomen.
De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit Oost-Souburg en Domburg.
Voor 2022 zijn er dus in totaal nu 11 nieuwe leden bijgekomen voor onze afdeling en van 4 leden is het cadeauabonnement van een jaar per 30-4 beëindigd en is niet verlengd. Op 1-1-2022 hadden we een leden bestand van 410 leden en nu dus (3-5) 414 leden.

Dolf de Nooijer, penningmeester en ledenadministratie

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt).
Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen.
Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl.
Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. 
Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie:
Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.