Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief begin juni 2022

Nationale Tuinweek 11 t/m 19 juni 2022

Nationale tuinweek 11 t/m 19 juni 2022

Tijdens de nationale tuinweek worden door afdeling Walcheren de volgende activiteiten georganiseerd:

 • AVONDWANDELING STOEPTUINTJES MIDDELBURG op 16 juni. OPGEVEN VOOR  7 JUNI.
  Klik hier voor meer informatie over de avondwandeling en om u op te geven.
  Er kunnen max. 25 personen mee; gratis voor leden (niet leden € 5,-)
   
 • GRATIS BEZOEK OPEN TUINEN  van 17 t/m 19 juni op diverse locatie Walcheren.
  Van vrijdag 17 juni t/m zondag 19 juni is het weer Open Tuinen Weekend. Dit jaar doen 13 tuineigenaren mee, waaronder een paar nieuwe tuinen. De flyer met daarin alle informatie over de tuinen, de openingstijden en een plattegrondje zijn bij de leden bezorgd. Ook op de website staat alle informatie met een wat langere omschrijving van de tuinen, vaak met foto’s.  De toegang is zoals altijd gratis voor iedereen.
  Daar waar toiletbezoek mogelijk is staat dit bij de betreffende tuinen aangegeven. Klik hier voor meer informatie.
   
 • Ook FIETSROUTES staan op de website; klik hier.
   
 • Met vakantie tijdens de Open Tuinen dagen? Kijk dan eens wat andere afdelingen in de buurt van uw vakantie adres te bieden hebben. Klik hier.
   
 • Rabo Clubsupport campagne 2022 voor organisatie Open Tuinen afdeling Walcheren.

Informatie open tuinen door derden

Klik hier voor meer informatie
over Pinksterweekend de Velt eco tuindagen; 4, 5 en 6 juni 2022 
over Open tuinenweekend in Veere op 11 en 12 juni 2022​​​​​​
over Zeeuwse tuin 2-daagse 4, 5 juni. 

Boerderijtuinen toen en nu. Ook onze lezers zijn van harte welkom op 1 juli bij deze informatie avond over tuinplanten (met rondleiding). Aanmelden voor 24 juni. Lees meer in deze flyer (pdf-bestand).

Fietstocht Oost Zeeuws-Vlaanderen 22/7/22

Datum: vrijdag 22 juli 2022 om  9.30 uur; Startlocatie: parkeerterrein Sportvelden/ zwembad Zaamslag.
Kosten: leden € 28,00; niet leden € 35,50
Aanmelden voor 15 juni
Dit jaar gaan we  ±30 kim fietsen in de historische polders van Oost Zeeuws-Vlaanderen. U komt op eigen gelegenheid naar het startpunt in Zaamslag
We bezoeken: Tuin Ons Paradiesje in Magrette, Tuin Hidden Garden in Vogelwaarde, inclusief een lunch en Tuin De Groen Gaerd in Kwakkel, boven Zaamslag.
Klik hier voor meer informatie over de fietstocht en om u aan te melden.

Tweede Commissielid gevraagd voor Floralia commissie

Eerste nieuwe organisator c.q. commissielid heeft zich spontaan aangemeld, nu graag nog een tweede.
Zoals jullie hebben kunnen lezen in de nieuwsbrief van mei zijn Willy de Nooijer (na 40 jaar) en Agnes Tange (na 10 jaar) jammer genoeg gestopt als Floraliacommissie. In de voorgaande nieuwsbrief was er daarom een oproep geplaatst voor twee nieuwe commissieleden, zodat het Floraliaproject als project voor de basisscholen de komende jaren voortgezet zou kunnen worden. Naar aanleiding van de oproep in de voorgaande nieuwsbrief heeft zich op dit moment één Floraliavrijwilliger aangemeld om zich in te zetten voor de organisatie van het Floraliaproject. We zijn dus nog op zoek naar een tweede persoon die zich ook in wil zetten voor de organisatie van het Floraliaproject.
Lees meer hierover in het artikel op de website; klik hier.

Groenworkshop Korenschoof binden

Over deze groenworkshop in juli of augustus wordt u in een aparte nieuwsbrief of -flits geïnformeerd. Binnenkort!!

Excursie Wijngaard Westerhoeve met proeverij 24 september

Op zaterdag 24 september organiseert de reiscommissie een rondleiding en wijnproeverij op Wijngaard Westerhoeve, Westhovenseweg 4  in Oostkapelle, vlakbij kasteel Westhove.
Begonnen in 1999 als hobby en uitgegroeid tot een prachtige wijngaard met rode druiven (Pinot Noir en Regent) en witte (Würtzer en Chardonnay). Allereerst krijgen wij een rondleiding door de wijngaard met uitleg  over het bedrijf en teelt. Daarna gaan we 2 verschillende wijnen proeven (met een broodje erbij). U kunt ook wijn kopen op het bedrijf.
Wilt u meedoen? Per groep max. 15 personen, bij meer aanmeldingen een tweede groep. Dus max. 30 deelnemers. Kosten: Leden (en huisgenoten): € 13,00 p.p. Niet-leden: € 18,50 p.p.
Het exacte tijdstip van de rondleiding wordt nog bekend gemaakt, afhankelijk van aantal aanmeldingen en 1 of 2 groepen. Aanmelden voor 6 augustus. Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.
Lien Osté.

Carex Ice Dance plantjes ophalen - spoed

Elf jaren geleden kocht ik bij Joyplant voor 8 meter een flink aantal Carex Ice Dance en plantte ze voor een loniceraheg; heel mooi de lichtgroene bladeren met een geelwit randje tegen de donkere lonicera.
Gisteren (7 juni) heb ik er over de hele lengte zo’n 30 cm uitgehaald, ze vermenigvuldigen zich maar woekeren niet. 
Wie wil er enkele tientallen plantjes hebben, wel zo snel mogelijk want ze zijn nu nog vers en fris.
Bel even met A.Martine van der Meule, 0118 - 591301

Informatie/activiteiten andere afdelingen

Als wij iets tegen komen dat interessant voor u kan zijn, dan vermelden wij dit in het artikel op de webste, klikt u hier. Bij belangstelling dient u zelf contact op te nemen met de betreffende afdeling.

 • Dit keer nieuws van afdeling Roosendaal met bezoek aan "ons moe's tuin" op 11 juni en de kunst- en atelier route op 11 en 12 juni.
 • En afdeling Brabantse Wal met informatie over een tuinreisje in juli.


Met vakantie tijdens de nationale tuinweek? Kijk dan eens wat andere afdelingen in de nabijheid van uw vakantieadres organiseren: Klik hier. 

Wie doet mee met "Struinen door duinen"

N.a.v. de  excursie naar Toorenvliedt viel het Heleen van Noort op dat er zoveel kennis van de natuur onder mensen aanwezig is. Het lijkt haar leuk zijn om die wetenswaardigheden met elkaar te kunnen delen en zij stelt voor om met een groepje mensen maandelijks een middagje er op uit te gaan. 
Klik hier voor meer informatie.

Terugblik excursie Plompe Toren 7 mei

We verzamelden ons bij de parkeerplaats van de Plompe Toren en Arie Bakker nodigde ons meteen uit om de toren te beklimmen. Een nauwe wenteltrap, maar ook een paar verdiepingsvloeren met tentoonstellingsvitrines. Bovenop een prachtig uitzicht met uitzicht op de inlagen en de karrevelden. We konden helaas niet in het gebied zelf lopen omdat het broedseizoen begonnen is (meeuwen, ganzen met veel kuikens, Tureluur, Bonte Pieten). Langs de Plompetorenweg naar de Schelphoek langs de muraltmuurtjes bovenop de dijk (ook al te laag voor de toekomst, de hele dijk zal nog opgehoogd moeten worden ivm de klimaatverandering). Ook zijn er plannen om de  Plompe Toren in zijn geheel op te pakken en een stuk verderop weer neer te zetten. Arie Bakker heeft ons veel interessants verteld over de geschiedenis en de natuur op Schouwen Duiveland. Klik hier voor het hele verslag van de excursie met alle foto's.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van mei 2022 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 3 mei t/m heden (25 mei) zijn er 3 nieuw leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn of worden welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling.De nieuwe leden komen uit 2x Oostkapelle en 1x Vugt.
Voor 2022 zijn er dus in totaal nu 14 nieuwe leden bijgekomen voor onze afdeling. Op 1-1-2022 hadden we een leden bestand van 410 leden en nu dus (25-5) 417 leden.
Dolf de Nooijer, penningmeester en ledenadministratie

Ledenwerfactie zomer 2022

Meer informatie in het artikel op de website, klik hier.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt).
Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen.
Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl.
Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. 
Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie:
Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.