Walcheren

Lever nu zaden in voor Zadenbibliotheek Zeeland

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 
 

Vanaf maart 2022 opent de Zadenbibliotheek Zeeland. Hier kun je gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen lenen.

Wat is een Zadenbibliotheek?
Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties!
Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild.

Hoe werkt het?
Je kunt zaden kosteloos lenen. In de Zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.
Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin of in een pot. Van de planten die daar opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, vast ruim een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek en in een envelop achter te laten in de Zadenkist in de bibliotheek. Vermeld erbij om welke plant het gaat en wanneer je het hebt geoogst. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Waar lever je nu je zaden in?
Tijdens openingstijden van ZB in Middelburg kun je jouw zaden inleveren in de zadenkist. Deze staat van oktober 2021 tot maart 2022 bij de ingang.

De Zadenbibliotheek Zeeland is een initiatief van het Voedselbos de Langhe Laere, VELT Zeeuwse Eilanden, Volkstuinvereniging Kweeklust en ZB.

Zie ook https://www.dezb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-zb-bibliotheek/zadenbibliotheek-zeeland-geopend.html