Walcheren

De gedroomde volkstuin

In januari valt er eigenlijk weinig te beleven in de volkstuin. Kale zwarte grond, nog wat verloren prei, een enkele palmkool en dat is het wel. Kale takken van de fruitbomen, herfstframbozen weggesnoeid en de braam gereduceerd tot stekelige wandelstokken.
Maar januari is ook de maand voor nieuwe plannen voor het komende seizoen. Je bent vast besloten alle fouten die je vorig jaar gemaakt hebt te vermijden. Je gaat bijzondere soorten kweken, bladert catalogi door om aparte planten te bestellen en ziet in gedachten al dat alles probleemloos opkomt. Tien verschillende soorten tomaten, exotische vruchten als Buddha’s Hand, limoenkaviaar en Yuzu. Geen Frieslanders maar Franse Rattes. Je gedroomde volkstuin is de mooiste van het hele complex, ook al omdat het om de vier nachten 5 mm. regent.
Ook onder de grond wordt gedroomd van het volgend seizoen. Emelten, aaltjes, slakken, veenmollen en allerlei ander gedierte zitten zich al te verkneukelen. Wat zou onze tuinier dit jaar voor ons in petto hebben? Ze hopen op iets bijzonders, niet van dat saaie.
Welke droom zal het winnen? Misschien maar het beste dat er van allebei de dromen wat uitkomt. Iedereen een goed moestuinseizoen gewenst!

Uw dromer,
Leen Tange, moestuinier op complex de Griffioen in Middelburg