Walcheren

Kiwi, bloei en groei

In Zeeland staan best wel redelijk veel kiwi-struiken. Of eigenlijk slingerplanten.
Bij ons in de tuin staan al meer dan 35 jaar een mannetje en vrouwtje.
Geduld is vereist, want het duurt echt even voordat je vruchten krijgt. 
Daarnaast veel snoeien, want de takken ranken al gauw om elkaar heen.

Nu is de tijdstip van de wintersnoei wel heel belangrijk. Wij doen het altijd direct (of zo gauw mogelijk) na het plukken van het fruit.
Dus vanaf eind november. Tot uiterlijk (!) januari kun je nog snoeien, want het is een echte bloeder (net als de druif).
Verder snoeien we vanaf mei, dan krijg je al gauw van die lange uitlopers. En dat snoeien gaat maar door; een kiwi maakt enorme nieuwe en lange scheuten. Een beetje een slordige groeier.
Mijn ervaring is dat de mannelijke plant nog harder groeit dan de vrouwelijke. Nu heb je maar één mannetje nodig op zo'n 7 vrouwtjes. Maar ja, dan heb je wel heel veel ruimte nodig. Zoals gezegd hebben wij er maar twee, maar dan nog is een pergola van 8 meter begroeid.

Over bloeden gesproken. Kijk vooral uit bij spitten of graven in de buurt van de stam. Mijn man heeft eens onopzettelijk met een spa diep in een wortel gestoken en toen kwam er een lava van sapstroom naar buiten die niet te stelpen was. Rondom de wortel uitgegraven; snelbeton werd niet hard, de sapstroom ging er dwars doorheen. Ten einde raad, na drie dagen, een fietsbinnenband er strak omheen gewikkeld. Dat hielp dus redelijk. Enfin, de struik heeft het gelukkig overleefd. Maar, een gewaarschuwd mens.......

Oogsten doen we zo laat mogelijk (ook al groeien de vruchten niet meer, ze worden wel zoeter). De kiwi's rijpen niet helemaal aan de struik. wij bewaren ze in kratten (laag kranten, kiwi, kranten, enz.) Onze garage is vrijwel vorstvrij (dikke spouwmuren) en daar rijpen ze langzaam na. Van kort voor Kerst tot februari eten we ze (iedere keer een klein voorraadje naar binnen). 

De kiwi bevat het enzym actinidine dat eiwitten afbreekt. Lastig te combineren met bijv. gelatine of  yoghurt/kwark (hoewel mijn man het altijd in de yoghurt doet, maar dan niet lang laten staan).
De laatste kiwi's gebruiken we in de haché o.i.d. (maakt het vlees malser); ook voor marinades geschikt.  

Iemand nog meer of andere ervaringen? 

Herma Angel