Walcheren

Moestuin aan huis

Als mij gevraagd wordt hoe ik aan mijn voorkeur voor tuinen, planten en tuinieren kom, antwoord ik altijd ik ben een kind van de jaren "70. Woonkamers vol met planten, het groene oerwoud, tuinaanleg in de Engelse stijl met kleurrijke bloemborders, en natuurlijk niet te vergeten: "Back to nature", eigen groenten en fruit verbouwen en dan vervolgens ook opeten.
De moestuin aan huis betekent dus 's middags geoogst, 's avonds op het bord. Een moestuin aan huis vraagt een zonnige, beschutte plaats. En een goed doordacht beplantingsschema zodat er geen modderige paden en een ontsierend geheel ontstaat. Paden met gras bijvoorbeeld en kleurige groente zoals de snijbiet. Boerenkool, afgewisseld met een veldje winterpostelein of veldsla. Wij oogsten nu in januari naast genoemde groenten nog pastinaak, schorseneren, rode bieten (zo groot als kinderkopjes), spinazie, groene kool, winterpeen en winterprei.  En we eten nog steeds van de uienoogst. Een rijke opbrengst dus van een klein perceel naast het huis. We hebben sinds vorig jaar een tuinkas, zodat we kunnen voorzaaien en uitplanten. Klik hier voor het amilierecept dat al jaren favoriet is en waardoor zelfs de kinderen prei zullen eten!
Januari/februari is de tijd om zaad te bestellen en pootaardappelen en uien. Voor de moestuinkalender wil ik verwijzen naar bovenstaand artikel en de landelijke site. Daar kunt u veel bruikbare informatie vinden, mooie foto's en de moestuinkalender.
Voor inspiratie wil ik niet onvermeld laten de prachtige "kitchen gardens" in Groot-Brittanië en denk daarbij vooral aan de "Walled Gardens". Veel van deze tuinen bestaan al sinds eeuwen, waren in verval geraakt, zijn half vorige eeuw opnieuw ontdekt, gerestaureerd en worden nu gekoesterd. Een mooi voorbeeld is de tuin van Winston Churchill bij het landgoed Chartwell. Ook hij koesterde zijn "kitchen garden" en bouwde eigenhandig zijn tuinmuren! 
In het t.v.programma Binnenste Buiten is veel aandacht voor de Nederlandse moestuin, ik verwijs hier naar een aflevering van een tijdje terug, van een prachtige tuin in Wolfheze binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/siermoestuin-de-boschhoeve-wolfheze. Een mooi initiatief is ook de stadstuin in Middelburg, een non-profit organisatie waarbij mensen die weinig te besteden hebben, gezamenlijk groenten kunnen verbouwen cityseeds-middelburg.nl.
Wilt u klein beginnen en vooral eerst beginnen met een "eetbare tuin", door bijvoorbeeld fruitbomen te planten in de siertuin, kijk dan eens naar onderstaande foto van een recent aangelegde tuin, met plantvakken voor veel bloeiende vaste planten en de fruitbomen in het gras geplant. Hierbij is ook gekozen voor een ommuurde tuin, om maximaal van de tuin en het klimaat te kunnen profiteren.
De moestuinrubriek zal een terugkerende rubriek in de nieuwsbrief worden. Wij nodigen onze lezers uit om foto's en artikelen in te sturen, zodat wij informatie en inspiratie zoveel mogelijk kunnen delen. Ik wens jullie allemaal veel tuinplezier:
Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops 

Moestuintips februari/maart

Terwijl het vroege voorjaar zich aandient oogsten we nog steeds wintergroenten van ons perceeltje. De grootste verrassing van dit jaar was de winterpostelein, een heel makkelijk groeiende, maar ook veelzijdige groente. De groente kan rauw als salade worden gegeten, maar ook gekookt of gestoofd smaakt deze groente prima. En wat dacht u van een quiche met winterpostelein, trostomaten, fetakaas en spekjes? Andere wintergroenten zoals pastinaak, winterpeen,  maar ook rode bieten laten zich prima verwerken in een "traybake". Klikt u hier voor het recept.
Voor het nieuwe seizoen hebben we de bestelling zaden en pootaardappelen binnen. Het is buiten nog te koud, maar sinds vorig jaar hebben we een tuinkas waar de eerste spinazie al opgekomen is. Een heel handig boekje om in dit verband te noemen is: "Achter glas, tuinieren in serre of kas"  van Jos van Hoecke, uitgegeven door Velt, isbn: 9789082324099. Jos van Hoecke is Velt-lesgever en leert je de kneepjes van het vak: hoe ga je zaaien, verspenen en uitplanten. Heel handig voor de beginnende maar ook de gevorderde tuinier.

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops.