Ieder jaar springen duizenden vrijwilligers in de bres voor de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Helaas kan deze gezamenlijke dag dit jaar niet door gaan door de huidige coronamaatregelen maar daar hebben de organisatoren iets op bedacht: op zaterdag 7 november kun je iets betekenen voor de Zeeuwse biodiversiteit door mee te doen aan de actie #natuurinjetuin!
Denk ook eens aan de oorworm
Tijdens de eerste zaterdag van november roepen we iedereen op om eens rond te kijken in eigen tuin. Met simpele aanpassingen kun je namelijk al ontzettend veel betekenen voor verschillende (kwetsbare) plant- en diersoorten. Creëer bijvoorbeeld een overwinterplek voor egels of andere kleine dieren. Maar denk ook eens aan insecten waar je in eerste instantie niet aan zou denken, zoals gaasvliegen en oorwormen. Deze soorten zijn enorm goede ongediertebestrijders. Ze kruipen als volwassen insect weg om te overwinteren maar moeten daar wel de ruimte voor krijgen.
Ga aan de slag in je eigen tuin
Op www.natuurwerkdag.nl/natuurinjetuin vind je binnenkort eenvoudige tips en inspiratie om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Leer bijvoorbeeld hoe je van snoeiafval een takkenril maakt en wat je allemaal met de opgeveegde bladeren rondom je huis kunt doen. Schrijf je daarnaast in voor de nieuwsbrief dan ontvang je nu alvast de eerste tips en krijg je bovendien 20% korting op biologische bloembollen van Nature Bulbs.
Bergen aan belangrijk natuurwerk
Wilgen knotten, fruitbomen snoeien, zwerfafval opruimen, wilde bloemen zaaien; omdat de gezamenlijke Natuurwerkdag dit jaar niet doorgaat blijven er bergen aan belangrijk natuurwerk liggen. Maar het landschap en de dieren die er wonen hebben onze hulp hard nodig. Op dit moment wordt namelijk een derde van de diersoorten in ons land bedreigd. Wil jij je als vrijwilliger hiervoor inzetten? De website www.natuurwerkzeeland.nl staat bomvol vacatures voor groen vrijwilligerswerk. Staat er niks voor je tussen? Neem dan contact op met Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) om samen iets te vinden dat aansluit bij jouw wensen en vaardigheden.
Organisatie Natuurwerkdag
De jaarlijkse Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.
Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ)
Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. SLZ heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI).
Natuur in je tuin
Elk jaar organiseert Stichting LandschappenNL een natuurwerkdag op de eerste zaterdag in november. Dit gaat dit jaar niet door maar de organisatoren hebben hier iets op bedacht. Namelijk de actie Natuurinjetuin. De aktie heeft 7 november plaatsgevonden maar ook de rest van het jaar kun je natuurlijk je tuin natuurvriendelijker maken. Op de website: https://www.natuurwerkdag.nl/natuurinjetuin vind je leuke tips over bv het maken van een salamanderoverwinterplek bij je vijver.
Mijn man is bestuurslid van en vrijwilliger bij de SLZ (Stichting Landschapsbeheer Zeeland). Deze stichting is een van de leden van de Stichting LandschappenNL en zij organiseren al jaren de natuurwerkdag in Zeeland. Omroep Zeeland heeft op zaterdag 7 november onze tuin bezocht en een leuk filmpje gemaakt. Deze kun je bekijken op
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/123643/Geen-Natuurwerkdag-door-corona-Dan-maar-een-salamanderhotel-in-de-tuin.
In dit filmpje maakt hij een salamanderhotel en zijn we bezig om de tuin te mulchen met bladeren. Dit laatste riep bij de interviewster wel vragen op. Maar bladeren in de herfst op de kale grond leggen houdt warmte vast. Er kunnen beestjes in schuilen en door het afbreken van de bladeren komen er mineralen in de grond. Mijn ervaring is dat onder het blad de grond losser is omdat regenwormen net onder het bladerdek actief zijn. Er is wel verschil in bladeren. Eikenblad heeft de naam de grond te verzuren en platanenblad verteert heel slecht. Deze zijn dus minder geschikt. In het vroege voorjaar haal je wat er van de bladeren is overgebleven weer weg, zodat de grond kan opwarmen en de bollen en andere vroeg bloeiende planten mooi kunnen opkomen.
Kijk voor meer informatie op https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/mulchen
Op de website Groei.nl (zoeken op mulchen) vind je ook adviezen hoe je mulchen in de zomer kunt gebruiken tegen de droogte (https://www.groei.nl/tuin/tuinkalender/water-geven-mulchen)
Christien van den Bosch