Walcheren

Informatie VELT: Walnotenproject

Velt afdeling Zeeuwse Eilanden “Walnotenproject 2021”

Aan de leden van Velt afdeling Zeeuwse Eilanden en belangstellenden

Onze afdeling organiseert ook dit jaar eind september-begin oktober in samenwerking met de familie De Nooijer in ’s Heer Abtskerke weer een Walnotenproject. U kunt zelf uw walnoten rapen in de tuin van de familie De Nooijer. Deelname gaat per portie van 15 kilo. De kosten daarvan bedragen voor Velt-leden € 32,00. Niet-leden betalen € 37,00.

Belangstellenden kunnen zich vóór 20 september 2021 aanmelden bij Tjeerd Blauw: tblauw@zeelandnet.nl tel. 06 20 96 85 03. Vermeld daarbij uw naam, lidnummer, emailadres en telefoonnummer. Na aanmelding en betaling zetten wij uw naam op een deelnemerslijst. Deelnemers krijgen in volgorde van betaling telefonisch bericht van de familie De Nooijer wanneer zij noten kunnen komen rapen.” Walnoten bevatten van alle noten het meeste omega 3 (ALA). Ze scoren het hoogst op de ORAC-schaal, een eenheid om de antioxidantkracht uit te drukken. Volgens onderzoekers kunnen deze eigenschappen ervoor zorgen dat het brein beter functioneert en het LDL-cholesterol in uw bloed flink verlaagt. De vetten en oliën in de walnoten dragen bij aan een betere opname van (pro)vitamine A uit groenten zoals wortelen en paksoi. Kortom: walnoten horen er gewoon bij!
Aanmelden: Uw aanmelding is definitief na ontvangst van uw bijdrage op rekening NL76INGB0007472987 t.n.v. VELT afd. Zeeuwse Eilanden o.v.v. ”Walnotenproject 2021” en uw Velt-lidnummer (Velt-leden), of e-mailadres/telefoonnummer (niet-leden). Na ontvangst van uw bijdrage wordt uw deelname door ons bevestigd. Inlichtingen kunt u verkrijgen bij Tjeerd Blauw. .

Naoogst- en bewaaradvies: Geoogste noten kun je het beste zo snel mogelijk wassen. Schrob daarbij de restjes van de bolster er goed af. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat de noten gaan schimmelen. Daarna leg je de noten te drogen: spreid ze uit in kistjes in een laag van hooguit 2 noten dik en zet die in een goed geventileerde ruimte of bv. in een veranda. Zet ze niet in de volle zon; de wind moet ze drogen! Schud de noten om de twee dagen goed om. Afhankelijk van de temperatuur en ventilatie duurt dit proces enkele weken. Neem de proef op de som door een paar noten open te maken. Als ze droog genoeg zijn kun je ze in een droge, koele ruimte bewaren. Let op: zorg dat de noten niet te warm worden: anders worden de vetten erin ranzig en zijn ze niet meer geschikt voor consumptie

Velt workshop compost maken is VOL

DEZE WORKSHOP IS VOL EN U KUNT ZICH DUS NIET MEER AANMELDEN.