Verslag Floraliaproject 2015

Foto's in het Opens internal link in current windowfoto album Floralia 2015

Informatie over boekje, kleurplaat en PowerPoint presentatie vindt u rechts van de tekst.

Dit jaar, 2015, deden er 18 scholen met 549 leerlingen uit de groepen 4, 5 en 6 mee aan het Floraliaproject.

Vrijwilligers van ons gingen weer 3 keer naar de scholen toe.

In april om de kinderen te helpen hun pelargoniumplant te verpotten en te vertellen hoe ze er in de klas voor konden zorgen, vaak werd hiervoor onze PowerPointpresentatie gebruikt.
De kinderen kregen ook allemaal een boekje met informatie, waarin ze ook de groei, knoppen, kleur lengte enz. van hun plant konden bijhouden.
In mei bij het vervolgbezoek werden de planten bekeken, vragen beantwoord en werd verteld over bemesting, ziekten enz. Vaak hadden onze vrijwilligers ook andere soorten pelargoniums bij zich met een bepaalde geur, speciale kleuren of bladeren.
Bij het laatste bezoek in juni werden vaak vele vragen beantwoord en ging het over stekken én kregen alle kinderen een getuigschrift als bewijs van deelname (dus geen wedstrijdelement, kennis opdoen van het groeien en bloeien is belangrijkste factor). De kinderen, juffen en meesters zijn vrijwel allemaal enthousiast over het project.

U kunt op rechterzijde klikken voor meer informatie, zoals de PowerPointpresentatie en het boekje dat de kinderen krijgen.

Leuk om te vermelden is nog dat de CNME in Hellendoorn voor het Floraliaproject op de basisscholen  in Hellendoorn al onze materialen dankbaar heeft gebruik. Opens internal link in current windowKlikt u hier voor het verslag dat wij ontvingen van de heer Van Rijn.

Als u zin heeft om in 2016 ook mee te doen, meldt u dan bij Willy de Nooijer: willydenooijer(at)zeelandnet.nl

Bijgaand enkele foto's van De Dolfijnenburch in Middelburg, Het Kompas in Oost-Souburg, van de kwekerij en het inladen van de plantjes voor de bezorging bij de basisscholen.

Tip: klikt u op een foto voor een vergroting.

Willy de Nooijer

Naast de foto's in dit stukje staan de ontvangen foto's in het foto album Floralia 2015. Neemt u eens een kijkje; klikt u hier.

Er staan 5 pagina's in het album; voor het vedergaan moet u eerst een pagina sluiten en op volgende klikken.

Foto's gemaakt op de Uilenburchschool; resultaat van de opgekweekte pelargoniums en de gezaaide klimplantzaadjes van Groei&Bloei.

Enkele foto's gemaakt bij groep 6 van de VSV
(Vlissingse School Vereniging).

Verslag vrijwilliger

Hierboven foto's gemaakt bij het Springtij.

Ons, d.w.z. Lien Osté en ondergetekende, eerste bezoek aan de kinderen van ‘t Kompas  in Oost-Souburg was op 15 april. We konden gelukkig buiten de stekjes gaan verpotten want het was fantastisch weer. De oppot-plek was wel bijzonder, een ping-pong tafel op het schoolplein. De juf, Lisanne Bak, had deze als beste plek aangewezen en ze had gelijk. De rest van dit eerste bezoek liep prima. De diapresentatie maakte indruk en de juf kreeg ook een pelargonium.

Ruim een maand later (27mei) deed ik het bezoek alleen omdat Lien was verhinderd. Er was de controle op enge beestjes, die er dit jaar niet waren en ik had voldoende geurblaadjes meegenomen om te laten ruiken. Dit doet het altijd goed en levert vaak verbaasde gezichten op.

Het derde en laatste bezoek (juli) deden we weer samen. Van alle planten die er in het klaslokaal stonden, was er maar één die te lang natte voeten had gehad. Hij zag er ook wat zielig uit. De rest was prima verzorgd en hadden al de nodige slokjes Cola (mest) gehad zodat ze deze zomer wel goed door zullen komen. Dit jaar verliep eigenlijk vlekkeloos.

Hopelijk volgend jaar weer!

Annemarie Cleophas

Het Floraliaproject

Onze afdeling organiseert ieder jaar het Floraliaproject. Dit is een educatieve activiteit, die het groeiproces en verzorging van planten behandelt. Leerlingen van de basisschool leren op school jonge stekjes pelargonium opkweken en verzorgen met begeleiding van de

KMTP-vrijwilligers en de leerkrachten.

Uit onze jarenlange ervaring is gebleken, dat de beste resultaten bereikt worden met kinderen in de leeftijdsgroep van 8-10 jaar.

Enkele voorwaarden om mee te kunnen doen zijn:

• Per school kunnen maximaal 2 groepen ingeschreven worden
  • Er worden per school maximaal ca. 50 stekken verstrekt
  • Wij leveren losse pelargoniumstekken, potgrond en potten
  • Met onze hulp kunnen kinderen zelf de jonge stek in de pot planten
  • De planten blijven tijdens de groeiperiode op school

Voor de lessen op school wordt aan de kinderen ook een lesboekje uitgereikt.
Hierin vinden ze vele wetenswaardigheden over het grootbrengen van een stekje.
Ook kunnen ze een logboek bijhouden.

Als u thuis met uw kinderen of kleinkinderen of op school ook aan de slag wilt dan kunt u hier dit boekje downloaden.
Het zou fijn zijn als u ons zou laten weten hoe het gegaan is.

Namens de Floralia commissie,

Willy de Nooijer.

mail: willydenooijer(at)zeelandnet.nl

Algemene info vindt u bij Floralia project 2014.
Foto's in het fotoalbum Floralia 2014 (Foto's van 2013 onder Floralia 2013).
TIP: Klik op de foto's voor een vergroting.

Presentatie

U kunt hier de laatste presentatie van het Floralia project bekijken.
Omdat het een Powerpoint presentatie is, moet u wel Powerpoint op uw computer hebben staan. Is dit niet het geval, dan heeft u een viewer nodig. Deze kunt u hier downloaden en installeren.
Link naar de powerpoint viewer

Link naar de presentatie 2015

Kinderen: