Groentips & Groeninfo

Verslag Plantarium 2015

Verslag bezoek van het Internationaal plantenevenement in Boskoop.

Van 26 t/m 29 augustus werd in Boskoop het jaarlijkse Plantarium voor de 33ste keer gehouden en trekt ieder jaar duizenden kwekers uit binnen- en buitenland. De deelnemers (circa 300 kwekers en exposanten) introduceren op deze beurs hun nieuwste planten (vaste planten, struiken, klimplanten, terrasplanten, vijverplanten, fruitbomen, leivormen en coniferen). Bij de meeste stands zijn unieke planten op de laatste dag (zaterdag 29 aug.) te koop en kunnen vanaf 12 uur meegenomen worden. Op de laatste dag van de beurs , zaterdag 29 augustus, stonden de deuren van Plantarium opnieuw wijd open voor leden van Groei&Bloei en toegang voor leden (2 personen) is gratis, voor niet leden is de entree € 5,00.

Wij, Dolf en Willy de Nooijer, hebben dit jaar besloten om een keer naar het Plantarium te gaan. We hadden regelmatig gehoord en gelezen dat het een aanrader was. Van te voren hadden wij op de website van het Plantarium gekeken www.plantarium.nl . Op de website kon je de deelnemers zien en de catalogus bekijken. Je kon ook zien welke nieuwe planten er waren en welke bekroond waren met goud, zilver en brons.

Wij hadden besloten om er vroeg naar toe te gaan. De auto kon nog vlakbij het parkeerterrein bij de ingang geparkeerd worden. Om 9:30 uur waren we bij de entree van de beurs en werden verwelkomd door de algemeen secretaris van G&B hoofdkantoor Flip van Leeuwen.

Bij de entree kregen we een plattegrond en een pen + bloknootje van G&B en twee G&B consumptiebonnen voor koffie of thee. Eerst om de koffie en daar ook nog een lekkere appelflap gekocht (was nog warm). Daarna de beurs bezocht.

De hal was op dat moment nog lekker koel en we hebben alle stand bezocht en bekeken. Het was werkelijk fantastisch al die planten en nieuwigheden. We zagen een mooie Helenium en vroegen of die te koop was. De vertegenwoordiger antwoordde dat hij al gereserveerd was en wees ons op een label aan de plant. Oh, dachten wij, werkt dat zo, als je een plant mooi vindt en die wil kopen, kun je hem reserveren en moet je wel vooraf betalen en doen ze er een label omheen en kun je je naam er op zetten en na 12 uur kun je ze ophalen. We hebben toen een andere Helenium gekocht. Verder hebben we op de beurs in totaal 6 planten gekocht; het is leuk om nieuwe bijzondere planten aan te schaffen. We hadden geen tassen meegenomen of iets dergelijks, maar in het vervolg is het verstandig om gewoon een paar grote tassen mee te nemen of bv een steekkarretje met inklapbaar krat erop.

Wij vonden het een leuke dag en deze beurs is zeker een aanrader voor plantenliefhebbers om te bezoeken en is altijd op de laatste zaterdag van augustus in Boskoop.

De bezoekers zijn voor circa 85% allemaal leden van G&B en je raakt al gauw aan de praat met andere G&B–leden. De beurs is niet te groot en niet te klein en wij hebben 2 keer langs alle stands gelopen en waren om circa 14:30 uur weggegaan en hebben toen nog in de nabijheid 3 kwekers bezocht. 1 handelskwekerij bij het parkeerterrein van het Plantarium, vervolgens zijn we naar Esveld gegaan en daarna naar kwekerij De Jong (daar hebben we ook nog 8 planten gekocht).

Zie voor een impressie van de gekochte planten en beurs de foto’s.

Dolf en Willy de Nooijer

Een tuinvrouw die een monument verdient (week 42 (820)
De sporen van een bijzondere tuinman (week 41, 819)