Floralia 2017

In de week van 3 april zijn onze 26 vrijwilligers weer naar de 20 basisscholen die meedoen gegaan. Meer dan 800 kinderen doen er dit jaar mee!

Bij kwekerij Overwater zijn de Pelargonium (Geranium) plantjes al in kleine potjes geplant, zodat ze al een beetje gegroeid zijn voor ze bezorgd worden op de scholen. De kinderen gaan de plantjes in een grotere pot verplanten en krijgen uitleg over de verzorging.

Rechts treft u de links aan, die u kunt downloaden door op de onderstreepte tekst te klikken:
de dia-presentatie (voor vrijwilligers) en woordzoekers, kleurplaten en het Floraliaboekje voor kinderen.

Verslagen en foto's van deelnemende scholen treft u hieronder aan en worden steeds aangevuld.

OBS De Wissel

Vandaag was juf Klaske in de groepen 5. Ze vertelde over het Pelargoniumproject. We hebben allemaal een eigen geraniumstekje opgepot en mogen er de komende tijd voor zorgen. Dit project bestaat al heel veel jaren, maar het blijft leuk. We gaan ons best doen om ze goed op te kweken. Het is nog een verrassing welke kleur de bloemen krijgen.
Bedankt Klaske voor je enthousiaste inzet (en die van Kees natuurlijk)!
Andrea van der Vegt, groepsleerkracht groep 5b,  CBS De Wissel, Lokatie Kleiweg, Vlissingen

ABS Middelburg

Bij de ABS in Middelburg waren we in de groepen 5a en 5b met in totaal 49 leerlingen.
We vertelden de kinderen eerst over de geschiedenis van de pelargonium en ze kregen allemaal een boekje met informatie, waarin ze ook de ontwikkeling van hun plant bij kunnen gaan houden, zoals de lengte, het ontstaan van de bloemen en hun kleur. Heel spannend allemaal. Daarna gingen we in groepjes van vier naar buiten en daar mochten de kinderen zelf hun plantje in een grotere pot zetten. De planten werden in de klas gezet en we vertelden hoe ze hun plantje het best kunnen verzorgen: drie keer per week water, niet te veel zon en draaien voor een mooie groei. Op 12 mei gaan we er weer naar toe om te kijken hoe het gaat.
Agnes Tange

Cypressenhof Middelburg

Ook deze foto’s zijn gemaakt tijdens het eerste bezoek op de Cypressenhof in Middelburg.
Eerst uitleg over het project daarna buiten de planten verpotten.
In de klas worden de woordzoekers gemaakt.

FLORALIA PROJECT BASISSCHOLEN.

Floraliaproject is een educatieve activiteit voor de groepen 4, 5 en/of 6 van de basisscholen.
Tijdens het project wordt het groeiproces en verzorging van planten behandeld.

De leerlingen leren op school jonge Pelargoniumplantjes (Geranium) opkweken en verzorgen met begeleiding van de Groei & Bloei-vrijwilligers en de leerkrachten.
De plantjes worden geleverd door kwekerij Overwater (onderdeel van Arduin), gevestigd aan de Langevielesingel 12 te Middelburg.

Er hebben zich uiteindelijk 21 scholen aangemeld, waarbij we 1 school uiteindelijk teleur moesten stellen en hebben afgewezen. Dit vanwege de te late aanmelding en dat al de vrijwilligers reeds ingedeeld waren.
In totaal doen er nu dus 20 scholen mee met in totaal 787 leerlingen en circa 200 leerlingen meer als afgelopen 2 jaar.

Het leuke van dit project is kinderen oog te laten krijgen voor iets wat groeit en bloeit.
Ook leren verzorgen, is hierbij belangrijk. Hoe beter je voor je plantje zorgt, hoe mooier het plantje wordt.
Zo met elkaar bezig zijn met de natuur heeft iets gezelligs maar gelijk dus ook iets educatiefs.

De ervaring leert dat de kinderen zo enthousiast reageren op deze “natuurlessen” dat ze je zelfs op straat herkennen en ze je dan komen vertellen hoe groot hun plant geworden is. Fantastisch toch!
Het voordeel van meewerken aan dit project is dat het maar ongeveer 3 dagdelen aan tijd vraagt en dat je vele kinderen enthousiast kunt maken voor iets wat groeit en bloeit.

De 1e keer (verpotten Pelargoniumplantjes met de leerlingen) is in de periode dinsdag 4 april t/m vrijdag 7 april.
Het 2e bezoek vindt plaats na circa 6 weken na de meivakantie (22-4 t/m 7-5).
Het 3e bezoek en tevens laatste bezoek vindt plaats in de maand juni en de leerlingen mogen hun plant mee naar huis nemen en krijgen een getuigschrift.

Als je het leuk vindt om (volgend jaar) mee te doen of als je eerst meer informatie wilt, neem dan eens contact op met Willy de Nooijer tel. 634494 of willydenooijer@zeelandnet.nl

Voor meer informatie kijkt u ook nog even naar Floralia 2016 met verslagje en foto's.

Presentatie

U kunt hier de laatste presentatie van het Floralia project bekijken.
Omdat het een Powerpoint presentatie is, moet u wel Powerpoint op uw computer hebben staan. Is dit niet het geval, dan heeft u een viewer nodig. Deze kunt u hier downloaden en installeren.
Opens external link in new windowLink naar de powerpoint viewer

Link naar de presentatie 2015

Kinderen:

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 1 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 2 2017

Initiates file downloadLink naar woordzoeker 3 2017

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-1

Initiates file downloadLink naar kleurplaat 2017-2

Initiates file downloadLink naar het Floralia boekje

PZC 27-01-2017

Bingerden