Activiteiten & Actueel

Open Tuinen 2017

Hieronder de gegevens van de 15 tuinen die dit jaar mee hebben gedaan aan het Open Tuinen Weekend van 16, 17 en 18 juni. Onder de beschrijvng van de tuinen een foto impressie door bezoekende (bestuurs-)leden (nog niet compleet).
De foto's zijn te vergroten door hier op te klikken. Helaas gaat hierbij een deel van het beeld verloren (een technisch mankement v.d. website). Zodra het foto album gereed is kunt u de foto's in een volledig beeld bekijken.

Tuin 1. Jacqueline en Frank Geluk, “De Dorpstuun” en keramiek “De Kleiboenke”

Adres: Loodhol 17, 4364 CA  GRIJPSKERKE
Geopend op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni

De tuin bestaat uit veel diverse planten en wordt door de kenners onder ons een beetje romantisch genoemd. En natuurlijk is er weer een nieuwe collectie keramiek. De opbrengst van de koffie en een gedeelte van de verkoop van de keramiek is bestemd voor een schoolproject in Gambia.

Groei & Bloei is op zaterdag met een PR stand aanwezig.

Tuin 2: Fam. de Steur

Adres: Mariekerkseweg 42, 4364 AS  GRIJPSKERKE
Geopend op zaterdag 17 en zondag zo 18 juni

De eigenaren zijn bezig met het herinrichten van de tuin omdat ze er vorig jaar een stukje bij konden kopen. De groentetuin en fruitbomen komen nu apart van de bloementuin, hetgeen het geheel wat overzichtelijk maakt. Voor de voorjaarsgroenten, druiven en tomaten is een mooie kas gemaakt waar ook veel bloemen gestekt of gezaaid worden. De bloementuin bestaat uit borders rondom een grasveld, waar ook diverse zitjes gemaakt zijn, zodat regelmatig met de stand van de zon mee gedraaid kan worden en zo op elk uur van de dag van de zon genoten kan worden.

Tuin 3: Fam. Verschuur, “De Pionier-Ster”

Adres: Pioniersweg 2A, 4364 RE  GRIJPSKERKE
Geopend op zaterdag 17 juni

Nadat in 2016 de Rammekenshof in Ritthem werd verlaten, is in Grijpskerke begonnen met de aanleg van een nieuwe tuin van 3330 m2. Het is dus nog een tuin in wording. Enkele borders zijn gerealiseerd, maar alles is nog klein. Er wordt gewerkt aan een groentetuin, een kleine boomgaard en een grassentuin.

Tuin 4: Els en Piet Roekamp

Adres: Oostkapelseweg 16, 4364 RD  GRIJPSKERKE
Geopend op zaterdag 17 juni

De tuin is ca. 3.000m2 groot. Er is een kleine boomgaard met appel- en perenbomen. In de achtertuin twee grote borders en in de voortuin borders en gras. Aan de zijkant van het huis is een kleine moestuin in wording. Waarschijnlijk expositie beelden en in ieder geval is er koffie en thee.

Tuin 5: Carrie en Frits Bosma

Adres: Boshoekweg 7,4353 SE  SEROOSKERKE
Geopend op zaterdag 17 en zondag 18 juni

De tuin, ongeveer 1,2 ha groot is omgeven door een Zeeuwse haag. Gelegen in het buitengebied, omgeven door landbouwgrond, bestaat de tuin o.a. uit een hoogstamboomgaard, rozentuin en koeienput.

Er is een pluktuin met pergola, rozen- en bessenstraatje en verder zijn er borders met verschillende grassen en borders naar ontwerp van Piet Oudolf en Chris Ghyselen. Een imker heeft een aantal bijenkasten achter in de tuin staan. Nieuw dit jaar: labyrint met wilde bloemen.

Tuin 6: Frans en Betsie de Visser

Adres: Beukenlaan 37, 4356 HK OOSTKAPELLE
Geopend op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni

De tuin is ca.700 m2.Wij tuinieren op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft, maar heerlijk is om in te werken. De tuin is jaarlijks 2x2 dagen open tijdens de Kunstroute (zie www.kunstrouteoostkapelle.nl) en voor tuingroepen op afspraak. Er is keramiek in de tuin aanwezig. Wij proberen in de tuin het hele jaar door iets te laten bloeien.

Tuin 7: Jo en Leunis Minderhoud

Adres: Prelaatweg 88, 4363 NJ  AAGTEKERKE
Geopend op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni

De tuin beslaat met woning circa 3000 m2 en bestaat grof gezegd uit vier delen.
Aan de oostzijde van de woning staan diverse fruitbomen, omzoomd door een gazon en sierplanten en op de grens van de voortuin een vijver met terras.
Aan de zuidzijde van de woning is de redelijk formele voortuin met gazon en bloemperken met buxushaagjes.
Aan de westzijde van de woning is het grootste tuingedeelte met een lange border van circa dertig meter, een groot gazon met hierin een vijver en een berceau waaraan perenbomen en ramblers. Verder aan beide zijden een vaste planten border.
Tegen de grens van de buurman staat een cederhouten kas met hier omheen wat bloemperken.
Achter de schuur is een overkapping met zicht op de moestuin die is aangelegd in een mandala vorm en hier achter nog een groot terras met een pergola met druiven, een kleine vijver en borders. Kinderen kunnen tussen 11.00  en 14.00 uur een hangend tuintje maken tegen een kleine vergoeding.
Er is gelegenheid om eigengemaakte producten of plantjes te kopen en ook wordt er koffie en thee geschonken. Ons website adres is www.klanktuin88.nl

Tuin 8: Joke Cijsouw, “’t Hofje”

Adres: Noordweg 4, 4373 SM  BIGGEKERKE
Geopend op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni

TUIN IS OOK OP DONDERDAG OPEN TIJDENS HET SEIZOEN

Een romantisch landelijke gelegen tuin met uitzicht tot aan de duinen. Borders op kleur rondom het huis in vloeiende belijning. De hagen van taxus, beuk, en lonicera geven structuur. Een cottage tuin met een weelderige beplanting. In april staat de tuin vol met bloeiende bloembollen en in de zomer zijn er de vele rozen. Tijdens de open tuinen dagen van Groei&Bloei is er ook kunst in de tuin, en een verkoop voor goede doelen. Interieur 'tHofje met Brocante is deze dagen ook open. Wilt u even pauzeren dan kunt u genieten van koffie/thee met huisgemaakte taart of een broodje in de tuin of de serre.

Tuin 9: Ben en Connie Walraven, “De Houtenhandsche Hof”

Adres: Wielemakersbaan 4, 4371 PM  KOUDEKERKE
Geopend: op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni

De architectonische basis van de 4500 m2 grote Houtenhandsche hof is in 1995 gedeeltelijk ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse.
De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen omzoomd met buxus waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij. De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse stenen sculpturen gehakt uit onder meer cobalt, springstone, serpentijn en sapolite. Door de wisselende collectie is het aantrekkelijk de expositie meerdere malen te bezoeken. De tuin 'groeit' door voortdurend nieuwe ideeën te realiseren.
Opens internal link in current windowDoor Seasons uitgeroepen tot Tuin van het jaar 2016.

Tuin 10: Eric en Irene Bookelaar

Adres: Dishoekseweg 37, 4371 NB  KOUDEKERKE
Geopend op zaterdag 17 juni

De tuin is ca. 4.500 m2. Grote lange borders met grote groepen dezelfde planten, afgewisseld met siergrassen (geïnspireerd door Piet Oudolf). Een grote vijver en grasvelden. Het geheel gaat naadloos over in het boerenlandschap. De tuin is voor een deel pas twee jaar oud maar ziet er al mooi uit! Er is koffie met cake.

Tuin 11: Petra Kas, “Groenis’t”

Adres: Groeneweg 6, 4371 RP  KOUDEKERKE
Geopend op zaterdag 17 en zondag 18 juni

Functionele tuin (veel fruit, kruiden en een groentetuin), maar ook ruimte voor dieren (kippen, konijnen, kwartels en honden). Een aantal verhoogde bakken die worden gebruikt om in te stekken/kweken en om groenten te kweken voor het “tuinplezier”van de mensen die in de zorgkwekerij werken. Er worden sedummixmatten verkocht en een beperkt assortiment planten geschikt voor daken/rotstuinen.

Tuin 12: Fam. Gerretsen

Adres: Burg van Woelderenlaan 100-27, 4384 LV  VLISSINGEN
Geopend op vrijdag 16 (13.00-20.00 u) en zaterdag 17 juni (10.00-16.30 u)

Op een prachtig plekje aan de rand van Vlissingen, gelegen aan de voet van de duinen en verscholen achter groenstroken, ligt een ca.3500 m₂ tuin, geboren uit interesse voor alles wat groeit en bloeit.
Gebaseerd op zichtlijnen, maar niet gehouden aan richtlijnen, heeft de tuin grotendeels zijn inrichting gekregen. Er is een formeel, strak gedeelte met een rechthoekige vijver en in het verlengde een pergola met rozen en clematissen en op de grond veel bloeiende planten. Naar de buitenrand een landschappelijk vrijerdeel met een natuurvijver en bloemenwei. De diversiteit van de tuin zorgt ervoor dat er een biologisch evenwicht is ontstaan, waardoor ziektes nauwelijks voorkomen. Ons grootste probleem is de wind, die zand en zout meebrengt. Parkeren graag op de parkeerplaats De Vijgheter onderaan de duinen.

Tuin 13: Mattie Wisse

Adres: Bachlaan 42, 4384 LS  VLISSINGEN
Geopend: op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni
De tuin is gelegen aan de rand van Vlissingen met uitzicht op de duinen. Het perceel is 1350 m2 groot. Er zijn diverse borders waarvan een gele, grijze, witte border en een paars, rode, fuchsia border. Door de tuin diverse hagen van buxus en liguster. Helaas niet veel bomen vanwege de zeewind.
In de tuin zullen bloemstukken worden geëxposeerd en er zal koffie en thee met iets lekkers worden aangeboden. Bijdragen hiervoor zijn welkom en zullen ten goede komen aan een stichting in Nicaragua voor kansarme jonge moeders.

Tuin 14: Matty en Piet Schout, “t Puntje”

Adres: Rammekensweg 6, 4389 TZ  RITTHEM
Geopend: op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni

De tuin is een aangename combinatie van sier- en moestuin. De indeling is praktisch, overzichtelijk en doet heel ruimtelijk aan. De entree en de buitenzijden zijn voornamelijk opgebouwd met borders die elk hun eigen karakter hebben, er is een aparte grassentuin en een rozenhoek waar je over de rozen heen door een uitsparing in de heg naar de scheepvaart op de Westerschelde kijkt. In het midden van het perceel ligt een uitgebreide kruidentuin en een klein zacht fruit gedeelte met kooiconstructie, die beschermt tegen vogelvraat. Centraal ligt de royale moestuin met kweekkas. Naast de vele soorten bloemen en planten in de borders zijn er ook de bloembedden met de eenjarige bloemen met o.a. verschillende soorten Zinnia's. Bij de kweekkas is er een beperkt aanbod van stekjes en planten van eigen bodem, tevens zijn er bloemzaden te koop van eigen kweek. In het theehuis is koffie/thee en koude dranken met vers gebak verkrijgbaar. De tuin is rolstoel vriendelijk en er is een gastentoilet aanwezig.
De tuin van Matty en Piet is in de nieuwste editie van het Groei&Bloei tijdschrift te bewonderen: Zo mooi kan een Puntje zijn (pag. 34 t/m 39).

Tuin 15: Fam. Dijke

Adres: Boterbloemstraat 6, 4341 KA  ARNEMUIDEN
Geopend op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni

Liefhebberstuin met borders en terrassen en  een kleine moestuin van ongeveer 500 m2. 
Voorop staat het plezier in tuinieren en tijdens het Open Tuinenweekend het contact met andere tuinliefhebbers.

meer
21
Jun
De Highline van Rotterdam - Blik op de Tuin no. 855
19
Jun
Groene daken en heilzame kruiden - Blik op de tuin (854)