Verslag Wolken als weervoorspellers

Verslag van de lezing van dhr. Peter Paul Hattinga Verschure: een man die zich al zo’n 50 jaar verdiept in de verscheidenheid aan lucht en wolken.

Ongeveer 200 jaar geleden bedacht de Britse apotheker en weeramateur Luke Howard benamingen voor verschillende soorten wolken. Hij deelde ze in op hoogte, vorm en dichtheid en gaf ze Latijnse namen, die anno 2018 nog steeds gebruikt worden door meteorologen. Want als je weet welke wolk je voor je hebt, weet je wat voor weer eraan komt. Grof gezegd zijn er 2 hoofdtypen: wolken die horizontaal liggen en wolken die verticaal oprijzen.

Schaapjeswolken heten officieel Altocumulus, als deze gaan samentrekken komt er slecht weer aan. De Cumulonimbus is een hele hoge buienwolk. Een bijzondere variant  is de Cumulonimbus Mamma. Deze heeft naar beneden hangende bollen die lijken op borsten, je ziet ‘m niet vaak, maar als je ‘m aan ziet komen, zorg dan dat je gauw binnen bent.

Plaatjes van kinderen die op wolken zitten, kunnen alleen in de fantasie want een wolk is geen ding, je zou er dwars doorheen vallen. Mist is de laagste wolk en bij laaghangende mist kun je toch gewoon over straat lopen. Een wolk is in feite niets anders dan mist, alleen iets hoger. Zelfs de stoom uit je waterkoker is hetzelfde als een wolk

Het grootste optische verschijnsel is volgens Peter Paul de blauwe lucht die we vrijwel iedere dag zien. Die is namelijk  niet echt blauw. Het hemelgewelf is zwart, dat zie je ’s nachts, dan kijk je zo het heelal in. Maar er zit een dun laagje lucht om de aarde heen, ongeveer tot op 100 kilometer hoogte. Overdag schijnt de zon vanuit het heelal richting de aarde. Het licht bevat alle kleuren van de regenboog, maar alleen de blauwe kleur wordt door de luchtmoleculen verstrooid. Dus kleurt de lucht, vanaf de aarde gezien blauw. Als de aarde draait en het avond wordt, schijnt de zon over een langere afstand op aarde en zo kan het dat de lucht rood of paars kleurt. Daarom worden er veel foto’s gemaakt van het wonder van een kleurige zonsondergang.

Martine van der Meule, commissie lezingen

Lezing wolken als weervoorspellers 28/02/18

Een presentatie over weer en wolken, met tips over hoe de wolken u het weer voorspellen. Door Peter Paul Hattinga Verschure (de wolkenman).

Locatie: De Zandput, Zandput 5, 4353 BA  Serooskerke
Toegang: leden: gratis; niet-leden €5,-

De veranderlijkheid van het weer in ons zeeklimaat weerspiegelt zich in de wisseling van de wolkenhemel. Van grijze laag tot schaapjeswolken, van blinkende stapelwolken tot dunne windveren. Hoe zelden maak je in ons land een dag mee zonder ook maar één wolk! In die schijnbare chaos bestaat meer orde dan op het eerste gezicht lijkt. Het was de Engelsman Luke Howard die in 1802 een indeling in hoofdvormen bedacht. Zijn indeling bleek zó doeltreffend, dat die tot op de dag van vandaag door weerkundigen in gebruik is. Wolkensoorten worden hierin aangeduid met Latijnse namen, net zoals planten- en diersoorten. U maakt kennis met de wolkentypen en ziet waaraan u die kunt herkennen. Niet alleen de hoogte waarop ze drijven, maar ook de vormen in de wolken en de manier waarop ze het zonlicht weerkaatsen zijn leidraad voor de determinatie van een wolkenlucht.
Wie in de tuin in de weer is, heeft met het weer te maken. In deze lezing, die met prachtige, door de spreker zelf gemaakte opnamen wordt geïllustreerd, ontdekt u wat de wolken u kunnen vertellen over het weer. Als het weer verandert veranderen ook de wolken. Dikwijls gebeurt dat volgens bepaalde patronen. Daarom kan aan een wolkenlucht dikwijls worden gezien wat voor weer het zal worden. In deze lezing krijgt u tips om aan de hand van de wolkenlucht een eigen eenvoudige weersverwachting te maken. Erg handig voor iedereen met een tuinhart. www.pphv.eu

Martine van der Meule, lezingen

De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
voor t eerst parkieten aan mn plant