Diversen

Recept kruidkoek en dadelkoek van Gon Joosten

Kruidkoek:
1dl slagroom
3 eieren
225gr bakmeel
300gr bruine suiker
115gr zachte of gesmolten boter
100gr rozijnen
100gr walnoten klein gehakt
2 theel kruidnagel
2 theel kanee

Eieren en slagroom schuimig roeren.
Basterdsuiker en boter erbij doen.
Dan kaneel en kruidnagel, bakmeel en tenslotte rozijnen en walnoten.
De koek bakken 160 C  voor ongeveer een 60 min.

Dadelnotenkoek:
125 gr boter
150 gr bruine basterdsuiker
2 eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr dadels in stukjes
100 gr walnoten in stukjes

Lage taartvorm ingevet.
Boter loskloppen met eieren en suiker, 5 min. tot romig
Bloem zeven en erdoor spatelen
Noten en dadels toevoegen.
In de vorm 20 tot 30 min op 180 C
Succes ermee.

Recept boterkoek met amandeltwist van Willy de Nooijer

Boterkoek met kokos en een amandel twist

Deze keer gaan de we het standaard recept een beetje aanpassen en nu gaat het dus een tropische kokos boterkoek met amandel twist worden. Echt ook super eenvoudig om zelf te maken maar doordat we er een klein beetje kokos en een scheutje amandel likeur aan toe voegen is hij net een beetje anders, maar ook echt super lekker. Een prima variant op de standaard boterkoek.
Ik gebruik trouwens Amaretto als amandellikeur maar elk willekeurig merk voldoet. Als je een versie zonder drank wil maken, dan kan je de likeur gewoon weglaten of een beetje amandelaroma gebruiken.
Voor dit recept kan je het beste een boterkoekvorm van 24 cm gebruiken.

Ingrediënten boterkoek met kokos

  • 1 ei
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram room boter
  • 250 gram bloem
  • Snufje zout
  • 50 gram gemalen kokos
  • Klein scheutje amandel likeur
  • Amandelschaafsel

Zelf boterkoek met kokos maken, hoe doe je dat?

  • De oven vast voorverwarmen op 180 graden
  • De boterkoekvorm een beetje invetten
  • Het ei even loskloppen in een kommetje
  • In een grote kom doe je eerst even alle droge ingrediënten (bloem, zout, basterdsuiker en kokos) en die meng je door elkaar
  • Dan doe je de boter erbij (vooraf in kleine stukjes snijden maakt het kneden makkelijker)
  • Scheutje amandellikeur toevoegen samen met de helft van het geklutste ei
  • Kneed alles goed door elkaar tot je een mooi deeg hebt
  • Doe het deeg in de boterkoekvorm en maak er met een vork een mooi ruitjespatroon in
  • Bestrijk de boterkoek met de andere helft van het geklutste ei
  • Amandelschaafsel over de boterkoek doen
  • Zet de boterkoek nu 20 minuten in de voorverwarmde oven
  • Laat de boterkoek als doe klaar is nog even afkoelen, dan het schuifje ronddraaien en aanvallen maar!

Veel plezier met dit lekkere recept.

 

 

Recept Walnut coffee cake / notencake van Willy de Nooijer/Betty Zijp

Ingredienten Cake:
*        240 gr. zachte boter
*        240 gr. basterd suiker
*        120 gr. Walnoten fijn gehakt
*        240 gr. zelfrijzend bakmeel
*        2 theelepels bakpoeder
*        4 eieren
*        2 eetlepels instant koffie (espresso van Nescafé) mengen met 2 theelepels heet water

Ingredienten Botercreme:
*        120 gr. zachte roomboter
*        240 gr. poeder suiker
*        1 eetlepel instant koffie (espresso van Nescafé) mengen met 1 theelepel heet water
*        10-12 halve walnoten voor bovenop

Werkwijze Cake:
*        Oven voorverwarmen op 160° C
*        Vet 2 bakvormen in Ø 20cm en bekleden met bakpapier
*        Doe alle ingredienten in een mengkom
*        Mengen tot het beslag licht en romig wordt circa 2-3 minuten
*        Verdeel het beslag over de 2 bakvormen
*        Baktijd 25-30 minuten (wanneer een satéprikker er schoon en droog uitkomt is de cake gaar, anders baktijd iets verlengen).
*        De cake af laten koelen.

Werkwijze Botercreme voor vulling en versiering:
*        Klop roomboter tot een glad mengsel.
*        Klop daarna beetje bij beetje de poedersuiker erdoor
*        Daarna het koffiemengsel
*        Blijf kloppen totdat de creme licht en romig is

Werkwijze afwerking taart:
*        Als je een hoge taart wil dan kun je de 2 cake’s op elkaar leggen met ertussen een laagje botercreme (bovenzijde onderste cake besmeren met een laagje botercreme en daarna de 2 cake er bovenop leggen). Let op dat de bovenzijde van onderste cake niet te bol is.
*        Als je een minder hoge taart wil, dan kun je de taarten horizontaal doorsnijden.
*        De bovenkant van de onderste helft besmeren met een laagje botercreme en daarna de bovenste laag erop leggen.
*        Boven- en zijkanten besmeren met een laagje botercreme.|
*        Als afwerkingen op de bovenzijde (aan de buitenkant) de halve walnoten verdelen.

Oorspronkelijk recept gekregen van Betty Zijp-Toomey

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915