Lezing natuurlijk teelt paddenstoelen 20/11/2019

Datum:  woensdag 20 november 2019 om 19.30 uur
Locatie: De Zandput, Zandput 5, 4353 BA  Serooskerke
Toegang: leden gratis; niet-leden €5,-

Lezing over de natuurlijke teelt van eetbare paddenstoelen door Pip Gilmore van Groene Takken.
Deze lezing is i.s.m. Velt afdeling Zeeland

Paddenstoelen zijn ook het hele jaar te vinden, maar je moet wel weten waar en wanneer je moet zoeken. De meeste paddenstoelen zijn eetbaar, maar niet lekker. Enkele soorten zijn dodelijk giftig. Paddenstoelen kunnen gekweekt worden, maar ze kunnen in de natuur ook geplukt worden. Schimmels zijn onmisbaar in de natuur. Zonder de schimmels en hun paddenstoelen hadden wij geen gezonde bossen en zouden de planten in de tuin niet kunnen overleven. Toch is er weinig over bekend. Groene Takken maakt en verkoopt Eetbaar Hout.

Eetbaar hout zijn boomstammen die geënt zijn met eerbare paddenstoelen zoals shii-take en oesterzwammen. De boomstammen kunnen in een schaduwrijke plek in de tuin geplaatst worden en zullen regelmatig paddenstoelen produceren.

Truffeltrees zijn bomen zoals hazelaar en zachte eik met wortels “besmet” met een truffel schimmel. De hele jonge bomen kunnen in de tuin geplant worden en de schimmel groeit met de boom mee. In Wageningen heeft Judith Evenaar enkele jaren geleden enkele honderden truffeltrees geplant. Tot nu toe is de grond onder de bomen goed doorgroeid met de truffelschimmels. In 2019 worden de eerste truffels verwacht. In de natuur is ook mogelijk om plekken te creëren die geschikt zijn voor wilde eetbare paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen en melkzwammen. Pip Gilmore van Groene Takken zal meer over de teelt en mogelijkheden vertellen. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om shii-takesoep te proeven en de verschillende producten  (inclusief truffeltrees) van Groene Takken te kopen.

Martine van der Meule, Lezingen

Bloemendingetjes