Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief juli 2022

Een nieuwsbrief met veel informatie over a.s. activiteiten en terugblikken.

Workshop zaaien 20/08/2022 (opgeven voor 10/08)

Workshop : Je kunt van alles zaaien maar hoe?? door Jurjen van Opstal op zaterdag 20 augustus van 10-12 uur (met terugkomuurtje op zaterdag 1 oktober) bij  Landgoed ’t Vierendeel in Vrouwenpolder. Kosten: € 4,00 voor leden en €9,00 voor niet leden. Opgeven: vóór 10 augustus 2022 via het aanmeldformulier op de website; klik hier.
De eerste bijeenkomst zal voor een deel uit theorie bestaan, waarin u de basisbegrippen leert van het zaaien en de evt. noodzaak van verspenen. Het laatste deel bestaat uit het zelf zaaien in  4 of vijf potjes. Voor het terugkomuurtje neemt u uw zaailingen mee, zodat we de resultaten kunnen bespreken; heel leerzaam. Uitgebreidere informatie in het artikel op de website; klikt u hier.
Wendela van Dijken, cursussen en workshops

Excursie Wijngaard Westerhoeve met proeverij 24 september

De excursie is helaas volgeboekt.
Op zaterdag 24 september organiseert de reiscommissie een rondleiding en wijnproeverij op Wijngaard Westerhoeve in Oostkapelle.
Eerst krijgen wij een rondleiding door de wijngaard met uitleg  over het bedrijf en teelt. Daarna gaan we 2 verschillende wijnen proeven (met een broodje erbij). U kunt ook wijn kopen op het bedrijf.
Kosten: leden € 13,00, niet-leden: € 18,50.
Het exacte tijdstip van de rondleiding wordt nog bekend gemaakt, afhankelijk van groepsindeling. Klik hier voor meer informatie 
Lien Osté, reiscommissie.

Tuinontwerpcursus oktober en november 2022

Deze cursus, door Liesbeth Hamelink, is bedoeld voor mensen die hun eigen tuin willen ontwerpen of veranderen.
Data: 5 dinsdagavonden: 4 en 18 oktober;  1, 15 en 29 november 2022 in de Zandput in Serooskerke (van 19.00 uur- 21.30 uur). Maximaal 7 cursisten. Kosten: Leden € 89,00; niet leden € 99,00.
OPGEVEN VÓÓR 15 SEPTEMBER 2022 via het aanmeldformulier op de website.
Je eigen tuin ontwerpen? Hoe begin je en waar moet je rekening mee houden? Hoe deel je de tuin in? Wat wil je, welk gebruik, welke stijl? Veel vragen stellen en keuzes maken, daar komt het op neer! Dat gaan we doen en leren in de Tuinontwerpcursus. In 5 avonden wordt de aanpak van een ontwerp van een tuin besproken, maakt u opdrachten en krijgt u opdrachten mee naar huis. Je leert de basisregels van ontwerptekenen, de ideale verhoudingen en je krijgt advies. Je kunt ook een ontwerp maken voor de tuin van iemand anders. Meld je snel aan want er zijn maar 7 plekken beschikbaar! Uitgebreide informatie vindt u in het artikel op de website; klikt u hier.
Wendela van Dijken, cursussen

Snoeicursus  fruitbomen,  heesters en planten op 19/11/22

Het kan weer!! Jurjen van Opstal geeft weer een snoeicursus op 19 november 2022 bij landgoed  ’t Vierendeel in Vrouwenpolder. Aanvang: 10.00 uur (tot 12.00 uur of iets langer afhankelijk van het aantal deelnemers). Voor leden (€ 3,50)  en voor niet-leden ( €8,50); maximaal 15, minimaal 10 deelnemers.
OPGEVEN VÓÓR 2 NOVEMBER  via het Artikel en het AANMELDFORMULIER op de website; klikt u hier.
Tot nu toe elk jaar weer een succes: de snoeicursus van Jurjen van Opstal. Op zijn prachtige landgoed het Vierendeel geeft hij uitleg over het snoeien van de verschillende fruitbomen: appel, peer maar ook uitleg over het snoeien van heesters. U gaat zelf aan het werk en leert het snoeien in de praktijk. Ook al heeft u al eerder de cursus gevolgd, naar mijn eigen ervaring kun je niet genoeg instructie krijgen! Meld u snel aan want  we gaan pas van start bij minimaal 10 aanmeldingen.
Wendela van Dijken, workshops en cursussen

 

Floralia project: twee nieuwe commissieleden

Zoals jullie hebben kunnen lezen in voorgaande nieuwsbrieven waren we op zoek naar twee nieuwe commissieleden voor het Floraliaproject en we zijn blij dat het is gelukt. De twee nieuwe commissieleden kennen het Floraliaproject al, daar ze zelf als vrijwilligster met veel enthousiasme de bassischolen bezochten. De nieuwe commissieleden zijn: Clementine van Opstal en Monique Janse en ze worden ingewerkt door Willy en Dolf de Nooijer en Agnes Tange. De komende periode zal verdere uitleg gegeven worden aan de nieuwe commissieleden en overdracht plaats vinden.
Voor verdere informatie betreffende het project, zie website  https://walcheren.groei.nl/activiteiten/floralia-project-2022

Tuin en kunst Olga Ansink (tijdens KCRMW) van 29 t/m 31 juli

Tijdens de Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren exposeert Olga Ansink niet alleen haar schilderijen, maar laat zij ook graag aan iedereen haar tuin zien. Olga is al ruim 20 jaar een betrokken lid van onze vereniging. Haar tuin beslaat ruim 1400 m². Vorm en inhoud van de tuin zijn in 7 jaar geleidelijk ontstaan, waarbij oude elementen behouden en nieuwe toegevoegd zijn. Centraal in de achtertuin staat de 70-jarige notenboom. Het atelier waarin Olga exposeert is een door haar in 2015 gebouwde moderne Zeeuwse schuur. De Kunst- en Cultuurroute Midden-Walcheren is van 29 t/m 31 juli. Openingstijden: 11.00 – 17.00 uur en op 31 juli van 13.00 – 17.00 uur. Olga woont op de Noordweg 481 in Sint Laurens: het huis met de vlaggenmast. Voor meer informatie klikt u hier. 

Terugblik korenschoof binden 13 juli 2022

Wat fijn dat er zoveel belangstelling was voor de workshop korenschoof binden. Met 3 begeleiders en 25 deelnemers hebben we genoten van de pluktuin in het weidse Zeeuwse landschap achter de boerderij van de familie de Visser, hof Hazenberg. Het was een mooie zonovergoten woensdagavond, zoals ook te zien valt aan de mooie foto's. 
Fred Minnaar is zelf bloemist geweest en kan daardoor heel duidelijk laten zien en uitleggen hoe een boeket gemaakt moet worden in de vorm van een korenschoof. Voor de volledige tekst van deze terugblik en meer foto's klikt u hier:  

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops en Sophia Roelse, fotografie

Terugblik Nationale Tuinweek en Open Tuinen

Van 17 t/m 19 juni waren de Open Tuinen Dagen.  13 Tuineigenaren stelden hun tuinen open.
Hieronder een impressie. Meer in het artikel op de website; klik hier.

Terugblik excursie stoeptuintjes

Op 16 juni was de geslaagde en gezellige avondwandeling Stoeptuintjes o.l.v. Johan Antheunse in Middelburg.

Voor in de agenda!

Uit de activiteitenkalender en vast voor in de agenda, de volgende groenworkshops:
Onder voorbehoud nog een workshop korenschoof binden eind augustus door Fred Minnaar
29 september groenworkshop "herfstcreatie" door Patty van Keulen
15 oktober      groenworkshop "bollenmand"  door Zoë den Boer
12 november  groenworkshop "herfstkrans"   door Ilse van Es
17 december  groenworkshop "kerstschikking"door Zoë den Boer
Meer informatie volgt in de nieuwbrieven/-flitsen

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van juni 2022 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 25 mei t/m heden (11 juli ) zijn er 11 nieuw leden bijgekomen, waarvan 7 nieuwe leden tijdens de Nationale Tuinweek (Avondexcursie 1 nieuw lid en Open Tuinenweekend 6 nieuwe leden). De nieuwe leden zijn of worden welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit 4x Middelburg, 1x Arnemuiden, 1 x Vlissingen, 1x Oost-Souburg, 1x Veere, 1x Oostkapelle, 1x ’s-Gravenpolder en 1x Rijsbergen. Voor 2022 zijn er dus in totaal nu 25 nieuwe leden bijgekomen voor onze afdeling. Op 1-1-2022 hadden we een leden bestand van 410 leden en nu (15-7) 425 leden.
Dolf de Nooijer, penningmeester en PR

Ledenwerfactie zomer 2022

Meer informatie in het artikel op de website, klik hier.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt).
Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen.
Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl.
Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. 
Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie:
Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.