Walcheren

Cursussen zaaien en stekken 25/02 en 6/04/2019

Verslag zaai-en stekcursus 2019

De zaai en stekcursus is dit jaar voor het eerst sinds jaren weer gegeven. Wim Maljaars van Joyplant in Ritthem heeft geprobeerd in 2 dagdelen ons de fijne kneepjes van zijn beroep bij te brengen. Als je bij Wim op zijn bedrijf Joyplant rondloopt zie je allemaal prachtige zaailingen die het geweldig doen. Het lijkt zo makkelijk maar als ik het zelf probeer mislukt er nog al eens wat. Vandaar de cursus, dan leer ik in ieder geval hoe het moet. Gezien het aantal aanmeldingen zijn er veel meer mensen die het willen leren.

Op 25 februari kregen we eerst uitleg over zaaien. Welke zaden zijn er, wat moet je per se niet doen en wat wel. Er zijn zaden die eerst een soort voorbewerking nodig hebben voordat ze kunnen ontkiemen. Het meest extreme voorbeeld hiervan is de kokosnoot. Deze moet eerst uit de boom vallen, door de zee meegenomen worden en door het zoute water lost de keiharde schil gedeeltelijk op. Als hij dan aan land komt is hij klaar om te ontkiemen.
Gelukkig zijn de meeste zaden bij ons  niet zo bewerkelijk. We leerden dat de ideale zaaigrond bestaat uit 1/3 brekerszand, 2/3 potgrond. Goed husselen, vochtig maken, zaaien en daarover een dun laagje Vermiculiet. Dat laatste maakt het verschil zegt Wim, hij is er gek op.
Stekken kwam ook kort aan de orde. Dit zou Wim op 6 april uitgebreider behandelen. Hierna op naar de kas waar iedereen 3 potjes heeft gevuld met allerlei zaad. Ook een potje met een paar stekjes die Wim aan ons gaf.

Na 5 weken kwam iedereen voor het tweede deel om de resultaten te laten beoordelen door Wim. Het moet gezegd worden dat we nog veel kunnen leren. De truc is toch dat je de zaailingen heel veel licht moet geven. Je vensterbank is niet licht genoeg en te warm. Een kasje is ideaal. Verder een beetje verwaarlozen. Niet teveel water geven, ook weer niet te weinig natuurlijk. Kortom het luistert nauw en niet iedereen heeft het al in de vingers. Gelukkig kunnen we thuis uitproberen zonder dat het je heel veel geld kost.
De stekken gingen wat beter. Maar ook hier was het resultaat afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en mate van verwaarlozing.
Het was een hele goede cursus, Wim is een goede, enthousiaste docent waar we veel van hebben geleerd. Volgend jaar absoluut weer!

Wendela van Dijken, Commissie Cursussen