Walcheren

Snoeicursus 16 november 2019

Verslag snoeicursus  16 november bij Jurjen van Opstal op het Vierendeel

Zaterdagmorgen 16 november was een prachtige dag voor een snoeicursus. Fris en een zonnetje.

Op het landgoed Vierendeel zijn genoeg bomen, struiken en planten voorhanden zodat Jurjen uitgebreid kon vertellen hoe je de verschillende bomen en struiken moet snoeien. Hij ging uitgebreid in op vragen van de deelnemers. Voor en na de pauze waren we buiten op het landgoed zodat Jurjen goed duidelijk kon maken hoe en waar er gesnoeid moet worden.  Het theoretische gedeelte was tijdens de pauze met koffie en koek .

Wat hebben we geleerd? Hierbij een hele  korte impressie, er is natuurlijk nog veel meer te vertellen:

Bomen: Bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A,B of C moeten in de zomer gesnoeid worden. Alle andere kunnen in de winter gesnoeid worden. Sommige bomen hoeven alleen maar weinig gesnoeid te worden en sommige bomen bloeien op oud hout. Een van de deelnemers had een vijg die nog nooit een vijg geproduceerd had. Klopt, een vijg moet je alleen snoeien als hij echt te groot wordt.

Rozen: Wat zijn knokkels in rozen, wanneer noem je ze oud (ouder dan 2 jaar) en waarom moet je ze verwijderen. Trapsgewijs snoeien anders heb je alleen bovenin bloei.

Fruitbomen: Als de boom te breed wordt terug naar huis snoeien (tot de spil en de geseltakken). Hemelscheuten snoeien.

Heesters: Voorjaarsbloeiers na de bloei snoeien.

Dit keer hebben de deelnemers zelf weinig gesnoeid, op 28 maart(2020) is er opnieuw een cursus waar de deelnemers zelf meer aan de slag gaan.

Jurjen is een goede, enthousiaste docent, je merkt dat hij heel veel weet van alles wat groeit, leeft en bloeit op zijn landgoed. Volgend jaar worden er weer in maart en november weer snoeicursussen gegeven. U kunt de informatie hierover lezen in het Groentje van 2020.