Walcheren

Verslag dagreis België 6 juni 2019

6 juni 2019 dagreis: tuin Hidden Gardens, stadje Lier en kwekerij Sanguisorba.

Foto's hiervan in het foto album; klikt u hier.

 

Met een bus vol zijn we op stap geweest.

We bezoeken eerst de tuin Hidden Gardens in Vogelwaarde. De naam was heel goed gekozen! In een doorgaande straat bij een "gewoon" huis werden we afgezet. Niet vermoedend wat er achter het huis allemaal te zien was!
We worden bijzonder hartelijk ontvangen met koffie en cake door de eigenaren Wies en Marja van Damme. De geschiedenis van de tuin wordt uitgelegd: eerst een kleinere tuin, maar er kon grond van de buren bij gekocht worden. Een jonge Belgische tuinarchitecte heeft de tuin ontworpen, wat goed te zien is aan de doorkijkjes en spannende lijnvoering. Verschillende thema's in de tuin: rozentuin met prachtige combinaties, de Alhambratuin met de lange vijvers en de problemen die er waren met water wat onder de folie kwam. Daardoor kwamen de waterplanten naast de vijver terecht....... de prachtige Japanse tuin die met een speciale hark wordt aangeharkt om de stroming uit te beelden. Ik was ook erg gecharmeerd van het achterste gedeelte van de tuin met knotwilgen, siergrassen en Digitalis. Mooie overgang naar het land achter de tuin.
Een hele goede start van de dag!

Op naar Lier, een stadje onder Antwerpen, met een Begijnhof die op de lijst van Unesco Werelderfgoed staat. Na een overweldigende lunch met soep, uitgebreide salade en Vlaamse patatten worden we in 2 groepen verdeeld en meegenomen door een stadsgids. Bijzonder leuk om zoveel interessante dingen te horen over de stad en de inwoners: Begijntjes en hoe ze leefden, de rivieren de kleine en grote Nete die bij elkaar komen in de stad, stadspoorten, waarom de Lierenaren Schapekoppen genoemd worden (ze wilden liever een veemarkt en de rechten daarvan dan een universiteit). Pallieterstad, vernoemd naar de titel van een boek van de bekende schrijver Felix Timmermans, en natuurlijk de Zimmertoren, waar de prachtige Jubelklok hangt en het ingewikkelde uurwerk te bewonderen is. We mochten ook een kijkje nemen in een hofje waar dames aan het borduren waren. Prachtige patronen, allemaal met de stiksteek uitgevoerd. Zeker een stadje om nog eens naar terug te gaan en op het gemak rond te slenteren en een terrasje te pakken.

Ten slotte bezoeken we de kwekerij Sanguisorba. De eigenaar Bert Belmans is een bevlogen man en vertelt heel enthousiast over zijn bedrijf, hoe hij begonnen is en hoe het na zoveel jaren is uitgegroeid tot een leverancier van bijzondere kruiden en gewassen voor top koks. Het gaat om de geur en de beleving. Een totaal andere manier van kweken en kijken naar producten waar je vrolijk van van wordt. We waren wel erg moe van de stadswandeling en het was fijn om met een " tas" kruidenthee bij te komen voor we met de bus naar huis gingen.

Onderweg naar huis werden we getrakteerd op een drankje en lekkere pittige hapjes.

Een mooi einde van een prachtige, droge en zonnige en interessante dag!

Sietske van Liere en Liesbeth Hamelink, Reiscommissie