Walcheren

Terugblik snoeicursus november 2021

Snoeicursus  13 november bij Jurjen van Opstal op het Vierendeel

Het weer zag er niet geweldig uit op zaterdagmorgen 13 november. Regen, wind en we hadden ook nog te maken met coronamaatregelen. Groei en Bloeiers zijn ferme tuiniers dus iedereen had laarzen en regenkleding aan  en snoeischaren in de aanslag. In de Orangerie waren de stoelen op ruime afstand van elkaar gezet.
Na uitleg over het snoeien van rozen zijn we het landgoed op gegaan  en gaf Jurjen  uitleg in de praktijk.
Ondertussen vertelde Jurjen veel over van alles wat in de tuin te zien was en waar hij mee bezig is met betrekking tot biodiversiteit.
In het verleden stonden er allemaal druivenstokken en veel fruitbomen op het landgoed.  Fruitbomen zijn er nog steeds maar de druivenstokken zijn verdwenen. Het was teveel werk om dit te blijven doen.
Op het landgoed Vierendeel zijn genoeg bomen, struiken en planten voorhanden zodat Jurjen uitgebreid kon vertellen hoe je de verschillende bomen en struiken moet snoeien. Hij ging uitgebreid in op vragen van de deelnemers. Voor en na de pauze waren we buiten op het landgoed zodat Jurjen goed duidelijk kon maken hoe en waar er gesnoeid moet worden.  

Wat hebben we geleerd? Hierbij een hele  korte impressie, er is natuurlijk nog veel meer te vertellen:

Rozen: Wat zijn knokkels in rozen, wanneer noem je ze oud (ouder dan 2 jaar) en moet je ze verwijderen. Trapsgewijs snoeien anders heb je alleen bovenin bloei.

Fruitbomen: Als de boom te breed wordt terug naar huis snoeien (tot de spil en de gesteltakken). Hemelscheuten snoeien. De verschillen tussen het snoeien van peer- en appelbomen.

Laat eens een strook gras ongemaaid, maai dit hooguit 2x per jaar en je doet er bijen, vlinders en andere insecten een plezier mee. Let op welke planten je neerzet in je tuin. Jurjen had een lijst gemaakt met hele nuttige planten om de biodiversiteit te bevorderen. Bij elke plant staat welk insect je daarmee aantrekt. Heesters die zowel bloemen als bessen leveren zijn natuurlijk helemaal geweldig voor zowel de bijen, hommels als later de vogels.

Dit keer hebben de deelnemers zelf weinig gesnoeid, in maart is voor deze groep de mogelijkheid om zelf te gaan snoeien met een eigen boom voor iedereen.  

De cursus van 27 november hebben we moeten afgelasten. Het weer zou heel slecht worden (bleek achteraf niet zo te zijn, zal je altijd zien) en met de strenge coronaregels die de avond ervoor waren afgekondigd leek het niet verstandig om deze cursus door te laten gaan. We hopen dat eind februari/begin maart de wereld en het weer er beter uitzien.

Wendela van Dijken, cursussen