Walcheren

Terugblik bloemfotografie 2021

Ik kan niet anders zeggen dan dat de groenworkshop bloemfotografie uitermate geslaagd is. Van alle deelnemers heb ik positieve reacties ontvangen. En trouwens ook van de cursusleider, Arjen Hartog. Ook hij vond het een geslaagde workshop met heel geïnteresseerde en gemotiveerde deelnemers. 
De workshop begon met uitleg en een presentatie in Powerpoint met de titel "Van een aardig fotootje naar het perfecte plaatje". Een goed belichte foto is afhankelijk van drie factoren: 1. Sluitertijd, 2. ISO, 3. Diafragma. De ISO bepaalt de ruis in je digitale beeld. Hoe hoger de ISO, hoe korreliger het beeld. De sluitertijd bepalt de bewegingsonscherpte van je opname. Het diafragma bepaalt de scherpte/diepte van je foto: Laag = Vaag. Tot zover de techniek. En wat natuurlijk minstens zo belangrijk is, is de compositie van de foto. Maak gebruik van iets op de voorgrond, maak gebruik van bestaande lijnen, maak gebruik van een kader, en vooral laat "rotzooi" weg. Denk aan de "derden" regel. 
Met deze kennis zijn we op pad gegaan met verschillende opdrachten. Fotografeer een enkele bloem, maak de achtergrond vaag. Gebruik de kracht van herhaling en fotografeer eens vanuit een andere hoek. Deze opdrachten hebben we in de tuin van Martine uitgevoerd. Vooral de voortuin met hoogteverschil leende zich bij uitstek voor deze foto-opdrachten. Bij Martine werden we trouwens allerhartelijkst ontvangen en hebben we gepauzeerd met wijn zonder alcohol en een versnapering. 
In de tuin van Hedy kregen we weer andere opdrachten. Zorg voor diepte door bijv. een voorwerp op de voorgrond te plaatsen. Maak een overzichtsfoto maar denk niet te groot. Plaats je object in een kader. Domaîne des Roses is qua karakter een heel andere tuin, zeer fotogeniek, met heel veel ruimte, een grote vijver en enorm grasveld, maar ook mooie doorkijkjes en ondanks de tijd van het jaar nog een zee aan bloemen. De eigenaresse Hedy van Straten vertelde dat ze zelf ook altijd foto's maakt in haar tuin. 
De deelnemers waren zo enthousiast bezig dat ik ze aan de tijd moest herinneren, we zouden immers nog gezamenlijk afsluiten in de Zandput. Inmiddels was het 16.30 toen we daar weer terugkwamen. Daar hebben we onze ervaringen kunnen delen. Arjen Hartog vroeg elke deelnemer om van de foto's de 2 of 3 mooiste uit te kiezen en naar hem te mailen. Inmiddels zijn ze te bewonderen op zijn website. Bijgaand een bloemlezing en op onze Facebookpagina zijn er nog meer te bewonderen. 

Margreet Roelse coördinatie groenworkshops