Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief eind oktober 2023

Groenworkshop herfstkrans zaterdag 11 november

Het is een beetje krap, maar als u snel reageert moet het gaan lukken. Inschrijven voor deze leuke herfstworkshop bij Kesteloo kan tot en met donderdag 2 november!
We gaan zaterdag 11 november een herfstkrans maken op oasis. Met verschillende takken, bloemen en bessen maken we een mooie krans om de herfsttinten van buiten naar de woonkamer te brengen. Zoë den Boer gaat deze workshop zelf begeleiden en tijdens de workshop krijgt u een kopje thee of koffie met wat lekkers erbij. Gezelligheid en creativiteit gegarandeerd! Wel warm aankleden en zelf een mesje meebrengen. Aanmelden kan met het formulier op de website, daarvoor klikt u hier:
Datum:     zaterdag 11 november
Tijd:          12.30 - 14.30 uur
Prijs:         Leden € 32,00 en Niet-leden € 37,99
Plaats:      Tuinderij Kesteloo, Middelburgsestraat 83A, 4371 ER Koudekerke

Lezing Boomkampioenen van de wereld 14 november

Lezing door Henry Kuppen op 14 november 2023 om 19.30 uur in de /zandput in Serooskerke. Toegang is gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,-.
Henry Kuppen is een gepassioneerd bomenliefhebber met meer dan 40 jaar professionele ervaring in het beheren van bomen in de stedelijke omgeving. Hij werkt als Boom Ambassadeur bij Kennisatelier voor boom en bodem, Terra Nostra. Boomkampioenen van de wereld. Bomen zijn de grootste en oudst levende organismen te wereld. Sommige zijn duizendenjaren oud. Boomsoorten variëren per land en bijbehorende klimaatzones. Meer over deze interessante lezing leest u in het artikel op onze website; klikt u hier.

Groenworkshop kerstkrans of kerstfestoen zaterdag 16 december

Tijdens de workshops van Ilse van Es word je uitgedaagd om je eigen creativiteit te leren kennen en te gebruiken. Zaterdag 16 december gaan we een leuke traditionele Scandinavische kerstkrans of kerstfestoen maken met veel soorten geurend kerstgroen , dennenappels , gedroogde vruchten zoals sinaasappel , kaneel en nog veel meer! En dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij in het sfeervolle atelier van Ilse. Opgeven kan tot 5 december met het aanmeldformulier op de website. Let vooral op het keuzemenu, want er zijn kortingen bij meebrengen van eigen materiaal. 
Datum:      Zaterdag 16 december
Tijd:          13.30 - 15.30 uur
Prijs:          Kerstkrans: Leden: € 45,95 en Niet-leden € 49,95.
Kerstfestoen: Leden: € 41,00 en Niet-leden € 45,00.
Kortingen:  Meebrengen eigen groen: € 5,00 korting
                  Meebrengen strokrans:     € 5,00 korting (doorsnee 30 cm)
Extra:         Voor extra kerstsfeer een lichtkrans verwerken in de krans of de festoen kost € 8,00 extra.
Plaats:        Atelier Ilse van Es, Rijkebuurtweg 5, 4354 SE  Vrouwenpolder  

Oproep commissielid "tuinworkshops"

Als afdeling organiseren we al veel activiteiten. We missen in het programma echter nog een aantal praktische workshops op het gebied van tuinieren. Je kunt hierbij denken aan een workshop over bv snoeien, stekken, ontwerpen etc. etc. Je hoeft de workshop niet zelf te geven maar je moet wel op zoek  gaan naar iemand die de workshop kan geven, daar afspraken mee maken, een begroting maken en de workshop inplannen. Als afdeling kunnen we je daar uiteraard mee helpen. Twee keer per jaar hebben we een commissievergadering waarbij je met andere commissieleden ideeën voor een workshop kunt opdoen. Er zijn contacten met VELT, IVN en SLZ waar je eventueel samen een workshop mee kunt organiseren. Kortom je hoeft het niet alleen te doen.
Voor informatie kun je bellen of mailen met Wendela van Dijken (secretariaat@walcheren.groei.nl) of met Christien van den Bosch (06-23360452, chrvdbosch@zeelandnet.nl)

Oproep commissielid (leden) promotie

Wie vindt het leuk om twee of drie keer per jaar in een kraam te staan om over onze leuke vereniging en speciaal over onze afdeling te vertellen? We zijn op zoek naar één of twee personen die twee of drie keer per jaar op een leuk evenement of bij een tuincentrum willen staan en dan enthousiast vertellen over onze vereniging en afdeling. Misschien vind je het altijd al gezellig om op een markt te staan en spullen te verkopen? Dan is dit misschien ook wel iets voor jou. De afdeling heeft een flink promotiepakket en inrichting voor een kraam ter beschikking. Je kan daar uiteraard ook je eigen invulling aan geven als de uitstraling maar Groei&Bloei blijft. De landelijke vereniging zorgt elk kwartaal voor een leuke promotie aanbieding. Heb je zelf ook ideeën hoe je dit aan zou willen pakken? Bel dan eens met de voorzitter Christien van den Bosch: 06-23360452. Wil je dit liever niet alleen doen maar ken je verder niemand dan gaan we op zoek naar een tweede persoon.

Uitslag Rabo Clubsupport 2023

Terugblik plantenruilmarkt 7 oktober

Het was een gezellige ruilbeurs met heel veel plantjes die aangeleverd werden. Dus volop keus! Ook waren er zaden en de handschoenen. De opening werd deze keer verricht door Astrid van der Poel, die ook de organisatie op zich neemt. Met een bloemetje werd Lieneke Hubrechsen hartelijk bedankt voor de jarenlange organisatie. Meer foto's in het artikel op de website; klikt u hier.

Terugblik lezing ontwikkelen kruidenrijk grasland 10 oktober

Op 10 oktober was er een zeer interessante lezing van Wijnand Lammers over het ontwikkelen van kruidenrijk grasland. Het ontwikkelen van kruidenrijk grasland is niet altijd even makkelijk en kan soms lang duren.. Hij gaf veel tips hoe deze ontwikkeling te versnellen door bv  het tijdstip van maaien aan te passen. Wijnand heeft de tekst van zijn lezing ter beschikking gesteld. Wil je deze ontvangen dan graag een mail naar Christien van den Bosch chrvdbosch@zeelandnet.nl. Er is een goed boekje met veel foto’s en tips. De titel is “Ontwikkelen van kruidenrijk grasland” door Wim Schippers. Het boekje is te bestellen via zijn website www.aardewerkadvies.nl .
Voor enkele foto's klikt u hier.
Leuk nieuwtje: Wijnand Lammers heeft de Martine Vonk prijs in ontvangst mogen nemen: landschapsbeheerzeeland.nl/nieuws-activiteiten/wijnand-lammers-wint-martine-vonk-prijs

Terugblik groenworkshop bollenmand

Op zaterdagmiddag 14 oktober hebben we weer genoten van een gezellige groenworkshop "bollenmand" bij Tuinderij Kesteloo, ditmaal onder leiding van Fred Minnaar. Het is nog even wachten op het bloeiende resultaat van de bollen in de mand, maar des te leuker straks als de eerste blaadjes boven komen in het voorjaar. We hebben een mengeling geplant van tulpen, hyancinten, narcissen, ixia's, blauwe druifjes en de bovenkant van de mand beplant met violen. Klikt u hier voor meer foto's

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van eind september 2023 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 24 september 2023 t/m heden (25 oktober)  zijn er 2 nieuwe leden voor afdeling bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een mailbericht en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling. De nieuwe leden komen allebei uit Renesse. We zijn in 2023 gestart met een ledenaantal van 371 leden. Op dit moment hebben we als afdeling 390 leden. Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen, zoals b.v.;

  • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
  • gratis toegang lezingen,
  • ledenkorting bij een paar tuincentra, zie ledenvoordeel,
  • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
  • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
  • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
  • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs (is onder kostprijs) deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
  • nieuwe leden krijgen een G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.
    Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Najaarsledenwerfactie G&B afdeling Walcheren

Lid worden via de afdeling is extra aantrekkelijk en voordelig voor het nieuwe lid en de afdeling. Lid worden via de afdeling is voor het nieuwe lid: Gratis welkomstcadeau, gratis tijdschrift en korting op lidmaatschapprijs. Als je lid wordt via website, tijdschrift of hoofdkantoor kan het nieuwe lid een keuze maken tussen korting lidmaatschapprijs of gratis cadeau. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten andere (natuur- en of zuster) organisaties

IVN met diverse activiteiten: https://www.ivn.nl/provincies/zeeland/

G&B afdeling Roosendaal heeft op 18 november een lezing over dagvlinders en op 25 november een kerstworkshop; zie: https://roosendaal.groei.nl/fileadmin/Afdelingen/afdeling_roosendaal/Nieuwsbrief/Nieuwsbrief2023_05.pdf

 

Bezoek ook onze adverteerders; klikt u hier.