Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsflits 13 november 2023

Lezing Boomkampioenen van de wereld 14 november

DENKT U NOG EVEN AAN DE LEZING VAN DINSDAGAVOND 14 NOVEMBER IN DE ZANDPUT IN SEROOSKERKE?

Lezing door Henry Kuppen om 19.30 uur in de Zandput in Serooskerke. Toegang is gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,-.

Henry Kuppen (1964), is een gepassioneerd bomenliefhebber met meer dan 40 jaar professionele ervaring in het beheren van bomen in de stedelijke omgeving. Hij werkt als Boom Ambassadeur bij Kennisatelier voor boom en bodem, Terra Nostra.
Bomen zijn de grootste en oudst levende organismen te wereld. Er zijn bomen van duizenden jaren met een stamdiameter van 10 meter zoals de Sequoiadendron in USA. In Azië wordt door Ficus een kroondiameter van soms wel 100 meter bereikt. Duizendjarige bomen dwingen alleen al door hun leeftijd respect af en laten een enorme grilligheid zien waarbij het landschap de bepalende factor is voor deze bijna oneindige eeuwigheid. Boomsoorten variëren per land en bijbehorende klimaatzones, zo bezit een boom die in de woestijn van Namibië groeit geheel andere eigenschappen dan de boomdie in het Amazone gebied van Ecuador groeit. Of de boom die alleen maar kan groeien op de Galapagoseilanden in de Stille Oceaan en familie van de paardenbloem is. Ook culturen hebben een sterke invloed op bomen. Zo is de Bohdi tree in Sri Lanka geplant  in het jaar 288 voor Chr. na het verschijnen van Boeddha en nog altijd het middelpunt van de tempel. Maar ook dichter bij huis kent de Europese cultuur bomen met religieuze betekenis waar onder andere kapellen in gemaakt zijn en die al honderden jaren het middelpunt van de samenleving vormen. Of de bijzondere Tanzlinden in Duitsland waar bierfeesten in de bomen op de eerste etage worden gevierd. Allemaal bomen die door hun leeftijd, vorm en verhaal indrukwekkend zijn en zeer tot de verbeelding spreken. 
Blog: www.henrykuppen.nl

Groenworkshop kerstkrans of kerstfestoen zaterdag 16 december

Tijdens de workshops van Ilse van Es word je uitgedaagd om je eigen creativiteit te leren kennen en te gebruiken. Zaterdag 16 december gaan we een leuke traditionele Scandinavische kerstkrans of kerstfestoen maken met veel soorten geurend kerstgroen , dennenappels , gedroogde vruchten zoals sinaasappel , kaneel en nog veel meer! En dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij in het sfeervolle atelier van Ilse. Opgeven kan tot 5 december met het aanmeldformulier op de website. Let vooral op het keuzemenu, want er zijn kortingen bij meebrengen van eigen materiaal. 
Datum:      Zaterdag 16 december
Tijd:          13.30 - 15.30 uur
Prijs:          Kerstkrans: Leden: € 45,95 en Niet-leden € 49,95.
Kerstfestoen: Leden: € 41,00 en Niet-leden € 45,00.
Kortingen:  Meebrengen eigen groen: € 5,00 korting
                  Meebrengen strokrans:     € 5,00 korting (doorsnee 30 cm)
Extra:         Voor extra kerstsfeer een lichtkrans verwerken in de krans of de festoen kost € 8,00 extra.
Plaats:        Atelier Ilse van Es, Rijkebuurtweg 5, 4354 SE  Vrouwenpolder  

Margreet Roelse, commissie groenworkshops

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.