Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief februari 2023

In deze nieuwsbrief veel informatie over a.s. activiteiten. Voor een aantal kunt u zich nog aanmelden tot 1 maart. Zet u (als u lid bent) ook de datum van de ledenvergadering in uw agenda? De ALV is op 21 maart.
Graag uw aandacht voor het volgende::
Het hoofdkantoor is bezig met de webmails van alle afdelingen over te plaatsen naar een nieuwe omgeving. Dat betekent dat de mailbox (info@walcheren.groei.nl) van onze afdeling tijdelijk uitgeschakeld wordt. Mensen die een mail naar onze afdeling sturen, krijgen daarop een automatisch bericht dat de mail niet aankomt en dat men het op 1 maart opnieuw kan proberen. Voor zover wij kunnen overzien kunt u zich GEWOON AANMELDEN via een AANMELDFORMULIER op de website; wij hebben tijdelijk een ander mailadres opgegeven. U ontvangt altijd zo snel mogelijk een ontvangstbevestiging. Gebeurt dit niet of u wilt zeker zijn dan graag even reageren. (Dat kan altijd  via telefoon of mail. We zullen bij de betreffende workshops het telefoonnummer en e-mail adres van het commissielid zetten.)

Cursus zaaien; aanmelden voor 1 maart

Op 11 maart is de cursus ZAAIEN, wat en hoe? Met een terugkomdag op 13 mei.
Voor het kleine bedrag van € 5,- (leden) of € 10,- (niet-leden).
Aanmelden voor 1 maart. Klik hier voor meer informatie en om u op te geven.

Reis naar Schotland 10 t/m 15 juni 2023; aanmelden voor 1 maart

We zijn 3 jaar niet naar het buitenland geweest vanwege covid, maar nu gaan we het toch weer proberen. Schotland staat al lang op het verlangreisje van onze afdeling en nu is het zover!
In samenwerking met Garden Tours hebben we een mooi programma samengesteld. Op 14 februari was hierover een lezing in de Zandput. Er kunnen natuurlijk nog mensen bij! Leest u op de website alles nog eens na over deze 6- daagse tuinreis van 10 t/m 15 juni 2023. We gaan naar kastelen, prachtige privé tuinen, de Botanische Tuin van Edinburgh, Jupiter Artland, enz.. Natuurlijk krijgen we ook een pub-lunch aangeboden.
We varen met de DFSD Seaways (ferry) van IJmuiden naar Newcastle met overnachting, diner en ontbijt. We logeren in het Tontine Hotel in Peebles.
Het volledige programma en het inschrijfformulier staan inmiddels op de website. Aanmelden vóór 1 maart 2023 en alleen via het officiële inschrijfformulier bij het artikel op de website; klikt u hier.
Sietske van Liere en Liesbeth Hamelink, reiscommissie

Groenworkshop Takken-Bloemen-Bollen 25/03

Datum:        Zaterdag 25 maart 2023; aanmelden tot 18 maart
Aanvang:     13:30 uur – 15.30 uur
Kosten:        leden:   € 27,00 en niet-leden € 35,00
Locatie:        Bloemen op 54, Noordweg 54, 4353 AX  Serooskerke 
Zaterdag 25 maart 2023 is de eerste workshop van Beppie Nagtzaam voor Groei & Bloei Walcheren. Zij heeft al 30 jaar een atelier in Serooskerke, "Bloemen op 54". Onder het genot van een kopje thee of koffie met wat lekkers erbij, gaan we aan de slag met een creatief, eigentijds ontwerp: een takkenbundeling. De grootte bepaalt u zelf, er wordt gewerkt met berkentakken, klimop, bloemen in glaasjes, bloembollen en omdat het bijna Pasen is, kunnen er ook eitjes in verwerkt worden. Aanmelden kan tot uiterlijk 18 maart met het aanmeldformulier op de site, klikt u hier:

Workshop eetbare wilde planten

Voor deze workshop kunt u zich aanmelden tot 1 april.
Deze workshop is alleen toegankelijk voor leden (met 1 introducé).

Lees meer hierover in het artikel op onze website, waar u zich ook kunt aanmelden. Klikt u hier.

Oproep deelname Open Tuinen 2023

AANMELDEN VERLENGD TOT 1 APRIL 2023.
U kunt zich weer aanmelden voor deelname aan de Open Tuinen dagen van uw afdeling Groei en Bloei Walcheren.  Zoals gebruikelijk, wordt deze weer  gehouden in het 3e weekend van juni. Dit is tevens het laatste weekend  van de Nationale Tuinweek 2023. Het gaat om vrijdag 16, zaterdag 17 en/of zondag 18 juni. Openstelling van uw tuin van 10.00-17.00 uur (geen avond openstelling). Het kan zijn dat u maar 1 dag open wilt zijn. In dat geval graag op zaterdag. Omdat Groei & Bloei afd. Walcheren dit jaar 75 jaar bestaat, willen wij aan het Open Tuinen weekend een feestelijk tintje geven. Wij denken hierbij aan het exposeren van kunst (liefst tuin-gerelateerd), keramiek of andere kunstuitingen. Ook het ten gehore (laten) brengen van muziek, zang o.i.d. zou erg leuk zijn. Misschien dat in de grotere tuinen een koor kan optreden. Maar misschien leven er nog veel meer ideeën bij de tuineigenaren. Graag zouden wij de mogelijkheden van jullie horen. Het thema voor 2023 is: Groei & Bloei Walcheren, al 75 jaar jong! Als u wilt meedoen mail dan uw naam, adres en telefoonnummer vóór 1 maart a.s. naar Lieneke Hubrechsen: rodenburg51@gmail.com, met een korte omschrijving van uw tuin en de eventuele extra activiteiten. Klik hier voor meer informatie.
Lieneke Hubrechsen, Coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen

ALV 21 maart 2023

Op 21 maart om 19.30 uur houden we onze ALV (ledenvergadering) met na de pauze een lezing over het historisch landschap van Walcheren.
Mocht u het leuk vinden om iets te willen bakken, dan graag een berichtje naar Wendela van Dijken; wenw@telfortglasvezel.nl of 06-49356919.
Meer informatie over de ledenvergadering vindt u  in het artikel op de website en in de volgende nieuwsbrief.

Oproepen functies en vrijwilligers

Klik hier voor informatie over de vacante functies van

 • SECRETARIS
 • commissieleden PR en LEDENWERVING
  en
 • vrijwilligers FLORALIA

Nog meer activiteiten in maart/april!

Nog meer activiteiten in maart en april, informatie volgt in het Groentje, op de website en in de nieuwsbrief en/of nieuwsflits:
25 maart        Grondtestdag bij Zeelandplant te Grijpskerke
28/31 maart   Start Floraliaproject op diverse basisscholen Walcheren
15  april         Plantenruilbeurs bij Tuinderij  Kesteloo te  Koudekerke      
18  april         Lezing Zaden telen (Velt/+ G&B) De Zandput te Serooskerke                 
29  april         Groenworkshop Tulpen in de tuin bij bloemenatelie  Ilse v. Es te  Vrouwenpolder
13  mei          de Lentewandeling  in Nieuw- en St.Joosland; aanmelden voor 22 april.    

Blog "Een tuintje in mijn hart"

Ook in dit nieuwe jaar kunt u regelmatig genieten van de stukjes van onze blogschrijver. Deze nieuwe blog start met "een tuintje in mijn hart", maar vindt uiteindelijk zijn weg naar de landelijke site met deze link: Klimaatvriendelijk tuinieren in 2023? Het Groei & Bloei Tienpuntenplan helpt je op weg! https://groei.nl/actueel/nieuws/klimaatvriendelijk-tuinieren
Nieuwsgierig geworden? Klikt u dan hier voor het complete artikel: 

Nieuwe Leden

In de nieuwsbrief van december 2022 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 14 december 2022 t/m heden (17 februari 2023)  zijn er 13 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling.
De nieuwe leden komen uit Middelburg 4x, Sint Laurens 1x, Nieuw- en Sint Joosland 1x, West-Souburg 1x, Oost-Souburg 1x, Koudekerke 1x, Biggekerke 1x, Aagtekerke 1x, Burgh-Haamstede 1x, Vlissingen 1x.
We zijn in 2023 gestart met een ledenaantal van 371 leden. Als afdeling zijn we zeer blij met de 13 nieuwe leden in 1½ maand tijd en goed voorbeeld doet goed volgen om lid te worden via onze afdeling van onze fantastische en gezonde afdeling.
Bij deze nieuwe leden waren ook een tweetal overschrijvingen van andere afdeling (van Goeree en Leiden) naar onze afdeling.
Ook waren er echter nog een 5-tal afmeldingen, zodat het aantal leden nu (16-2-2023) staat op 379.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals bijv.;

 • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
 • gratis toegang lezingen,
 • ledenkorting bij een paar tuincentra,
 • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
 • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
 • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
 • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
 • nieuwe leden krijgen handige G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Nu lid worden kan middels de Voorjaarsledenwerfactie

Lees meer over de voorjaarsledenwerfactie en om u op te geven. Klik hier.
Als niet- leden tijdens een activiteit lid worden, krijgen ze het verschil tussen leden- en niet-ledenprijs teruggestort op hun rekening.
Dus zij doen direct mee voor de ledenprijs en profiteren direct van het lidmaatschap. 

Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.