Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief februari 2024

Lezing Peter Geene: libellen en vlinders in Zeeland 13 februari

Avondlezing: Wat vliegt er in onze tuin door Peter Geene op 13 februari in de Zandput in Serooskerke van 19.30-22.00 uur. Leden gratis, niet leden betalen € 5,-.
Peter Geene heeft tijdens de Leden voor leden middag in 2023 een zeer enthousiaste rondleiding gegeven over het landgoed het Vierendeel. Ook is hij al jaren actief binnen de Libelle- en Vlinderwerkgroep Zeeland. Hij is tevens een van de initiatiefnemers van de Vlinderidylle in Veere bij het Bastion. Daarom leek het ons een goed idee om hem uit te nodigen voor een lezing over enkele  bezoekers in onze tuinen: De vlinders en libellen. Een leuk voorproefje over de vlinderidylle: www.omroepzeeland.nl/nieuws/12667951/het-icarusblauwtje-is-al-gesignaleerd-in-de-veerse-vlinderidylle.
U kunt tijdens de lezing altijd vragen stellen. In het artikel op de website staat  wat Peter Geene zelf over deze lezing zegt. Klikt u hier.

Zadenruilbeurs en boeken

Tijdens de jubileummiddag afgelopen augustus konden de leden zaden krijgen die andere leden ingebracht hadden. Het idee sloeg aan en we besloten dat we tijdens activiteiten, maar vooral tijdens de lezingen, de zaden zullen aanbieden. Ook deden we een oproep aan de leden om tuinboeken te doneren zodat andere tuinliefhebbers hier nog plezier aan konden beleven. Ook dit idee sloeg aan. We zijn inmiddels ruim een half jaar verder en, als we willen doorgaan met zaden en boeken aanbieden, dan hebben we nieuwe zaden en boeken nodig. Dus  hierbij een oproep aan iedereen: Heb je zaden en/of boeken over, wil je ze dan meenemen naar de lezing op 13 februari? Op die manier kunnen we doorgaan met iedereen blij maken met zaden en boeken. Het is ook allemaal zeer milieuvriendelijk. Er zijn een aantal leden die al heel veel zaden hebben gedoneerd, dank hiervoor! We kunnen nog altijd meer zaden gebruiken van verschillende planten. Boeken zijn ook welkom. Ik neem zakjes mee naar de lezing waar je het zaad in kunt doen, boeken graag aanleveren in een zak(je) Graag tot dinsdagavond 13 februari bij de lezing over libellen en vlinders in de Zandput.
Wendela van Dijken

Snertwandeling 24/02/2024

De snertwandeling naar de eendenkooi in Oostkapelle was al snel volgeboekt en aanmelden kan helaas niet meer. Voor degenen die meegaan: veel plezier.
U leest later het verslag in de volgende nieuwsbrief en op de website.

Groenworkshop Paasschikking

Zaterdag 23 maart gaan we een paasstuk maken onder leiding van Zoë den Boer. We gaan aan de slag met diverse materialen, zoals paaseitjes, bloembolletjes, diverse bloemen en groen. Bij de workshop hoort een lekker kopje thee of koffie met een paaskoek. Aanmelden kan tot en met zaterdag 9 maart met het aanmeldformulier op de website, daartoe klikt u hier: 
Datum:        23 maart
Tijd:            13.30 uur
Prijzen:        worden a.s.a.p. bekend gemaakt
Plaats:        Tuinderij Kesteloo, Middelburgsestraat 83-A te Koudekerke

ALV ledenontmoetingsavond met lezing 19 maart

AGENDA JAARVERGADERING GROEI & BLOEI, AFDELING WALCHEREN OP DINSDAG 19 MAART 2024. 
L
OCATIE: Verenigingsgebouw de Zandput, Serooskerke; AANVANG: 19.30 uur

 1. Opening en welkom
 2. Mededelingen en aanpassen agenda
 3. Notulen vorige jaarvergadering d.d. 21 maart 2023
 4. Financieel verslag 2023
 5. Kascommissie
 6. Begroting 2024
 7. Afscheid commissieleden
 8. Welkom commissieleden
 9. Jubilarissen. De jubilarissen hebben eerder dit jaar al een kaart of bloemen ontvangen. We willen ze hierbij nog even noemen.
 10. Rondvraag
 11. Sluiting

IN DE PAUZE: Een gezellig samenzijn met een drankje. Het drankje wordt u aangeboden door de vereniging. 
NA DE PAUZE: Lezing door Bas Wattel over zijn werk als stadsecoloog van Middelburg. 

Aanmelden voor deelname aan Open Tuinen voor 1 april

U kunt zich weer aanmelden voor deelname aan de Open Tuinen dagen van uw afdeling Groei en Bloei Walcheren. Zoals gebruikelijk, worden deze weer gehouden in het 3e weekend van juni. Het gaat om vrijdag 14, zaterdag 15 en/of zondag 16 juni. Openstelling van uw tuin van 10.00-17.00 uur (geen avond openstelling). Het kan zijn dat u maar 1 dag open wilt zijn. In dat geval graag op zaterdag.Het thema voor 2024 is het Tienpuntenplan (klik hier).
Uw tuin hoeft echt niet persé groot te zijn, of helemaal spic en span. Ook tuinen, die bijv. nog in aanleg zijn, zijn interessant om te bekijken en kunnen bezoekers inspireren.De toegang voor de Groei en Bloei tuinen tijdens de Open Tuinen dagen is, in verband met de promotie voor Groei en Bloei, zowel voor leden als niet leden gratis. Er kunnen planten, stekken en ervaringen worden uitgewisseld, u kunt als u dat wilt (laten) exposeren in uw tuin, muziek ten gehore (laten) brengen,  brocante verkopen, koffie / thee aanbieden  etc. 
Als u wilt meedoen mail dan uw naam, adres en telefoonnummer naar Astrid van der Poel. Vermeld dan ook of u naast de zaterdag, op vrijdag en/of zondag open wilt zijn. Op deze manier kunnen we in de flyer aangeven dat alle tuinen op zaterdag open zijn en welke tuinen er op vrijdag en/of zondag NIET open zijn. Een korte omschrijving van uw tuin maakt het voor ons gemakkelijk om dit op te nemen in de Open Tuinen flyer en op de website van Groei & Bloei (deze mag u ook aanleveren na uw aanmelding). Als u wat foto’s van uw tuin wilt aanleveren voor de website, zou dat helemaal geweldig zijn.
Graag alle gevraagde gegevens met een korte omschrijving van uw tuin en de eventuele extra activiteiten vóór 1 april a.s. naar Astrid van der Poel: astrid19523@gmail.com. Wilt u ook aangeven of er toiletmogelijkheid is. Wij vermelden dat dan in de flyer.
Astrid van der Poel, Coördinator Ruilbeurs en Open Tuinen

Floralia project 2024

Het Floraliaproject gaat dit voorjaar weer van start: een educatief en praktisch project voor basisschoolleerlingen op Walcheren. Alle leerlingen krijgen een Pelargonium plant die ze tot bloei moeten brengen. Ze leren zo in de praktijk met hulp van de Groei en Bloei vrijwilligers, wat een plant nodig heeft om te groeien en te bloeien. Dees Weemaes, Janneke van den Bosch en Els van der Meer coördineren het project. Dit jaar hebben al 13 scholen (493 ll) zich aangemeld voor het project. We starten dit jaar met een 1e bezoek in de week van 18 tot 22 maart (het oppotten van de plantjes). Vlak voor de meivakantie een 2e bezoek en een 3e afsluitend bezoek in juni met een getuigschrift voor de leerlingen. Vrijwilligers maken zelf met de school afspraken op welke data ze gedurende het project komen.
Vrijwilligers gevraagd.
Er zijn al veel vrijwilligers jarenlang actief in het project. Na verloop van tijd stoppen sommigen, wardoor we elk jaar weer een aantal nieuwe vrijwilligers nodig hebben. We werken het liefst met twee vrijwilligers per klas. Je hebt steun aan elkaar, vooral als je het voor het eerst doet en als je in een bepaalde periode niet kunt dan kan de activiteit toch doorgaan. Het project kost je drie dagdelen per jaar. Vind je het leuk om met kinderen bezig te zijn en je liefde voor planten te delen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Dees Weemaes, deesweemaes@gmail.com tel. 06-29196579. Je doet er de kinderen een groot plezier mee. We hopen met elkaar weer op een succesvol project dit jaar. Meer informatie in het artikel op de website; klikt u hier.
Namens de Floralia commissie, Els van der Meer

Opgeven voor 1 juni voor deelname aan Engelandreis

29-08 t/m 01-09 2024: Meerdaagse busreis naar Berkshire en Hampshire in Engeland.
Opstapplaats: ZEP Middelburg; Kosten leden: v.a. € 675,- (2 persoonskamer), 1 persoonskamer extra € 160,-; niet leden extra  € 40,-. 
Let op: Paspoort is verplicht! Met alleen een ID komt u Engeland niet in!
Dit jaar gaan we voor 4 dagen naar Zuid-Engeland, net onder Oxford. I.s.m. reisbureau Garden Tours hebben we weer een mooie afwisselende reis kunnen samenstellen. Voor elk wat wils: privé tuinen, National Trust, leuk Engels stadje, kasteel. Met de bus naar  Duinkerke, dan varen met de boot naar  Dover.
Klikt u hier voor alle informatie in het artikel op de website met een folder over de reis en u kunt u via  het speciale aanmeldformulier inschrijven. 
Bij de Algemene ledenvergadering (19 maart) en lezingen zullen ook geprinte versies klaar liggen om mee te nemen.
Voor informatie/ vragen kunt u contact opnemen met Sietske of Liesbeth.
Inschrijven kan tot 1 juni, maar wees er op tijd bij vol=vol!

Aftrap Tienpuntenplan

Dit jaar zal veel aandacht besteed worden aan het Tienpuntenplan: klimaatvriendelijk tuinieren. Elke maand willen we in onze nieuwsbrief één van de onderwerpen behandelen. We weten dat er veel tuinkennis is bij de leden van onze afdeling. Wil je deze kennis delen? Schrijf dan een stukje voor de nieuwsbrief over één van de punten van het Tienpuntenplan. Kijk bij https://groei.nl/actueel/nieuws/klimaatvriendelijk-tuinieren voor de onderwerpen.
We trappen af met nummer één. De bodem is de basis. Op 9 april is er een lezing die speciaal over dit onderwerp gaat. Op de website van Groei.nl is ook veel informatie te vinden. groei.nl/tuin/tuinonderhoud/bemesting-en-bodem/de-bodem-is-de-basis. Waarom is de bodem de basis? Het is niet alleen de basis voor de wortels van de planten maar ook een voedingsbron. Planten groeien door het opnemen van CO2 uit de lucht en zetten deze met behulp van chlorofyl en zonlicht om in cellulose. Samen met water geeft dit de stevigheid aan de planten. Maar zon en CO2 uit de lucht is niet voldoende om planten te doen groeien. Planten bevatten namelijk veel stikstof maar ook magnesium, kalium en fosfor. De wortels zorgen ervoor dat water en andere voedingsstoffen door de plant worden opgenomen. Voor het complete artikel op de website klikt u hier Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel stuur dan een mail naar Christien van den Bosch. chrvdbosch@zeelandnet.nl.
Christien van den Bosch, voorzitter. 

Oproepen

We zijn op zoek naar mensen die af en toe of geregeld iets willen doen voor Groei & Bloei, zoals:

Terugblik lezing schaduwplanten 16/1/2024

Een impressie van de interessante en goedbezochte middaglezing van Gerrie Veenstra over schaduwplanten, waar ook de nodige pantjes werden verkocht en verloot. Voor meer foto's klikt u hier.​​​​​​​

Terugblik groenworkshop bloemenwolk

Dit was een heel verrassende groenworkshop met een redelijk hoge moeilijkheidsgraad. Hoe de droogbloemenwolk gemaakt werd is hieronder te zien in de foto's. Voor de 3D wolk startte je met een vorm van kippengaas en werkte je steeds rondom om de droogbloemen mooi te verdelen. Het was ook mogelijk om in 2D te werken met een vorm van oasis. Er was volop keuze in verschillende gedroogde bloemen en takken. 
Alle deelnemers zijn met een mooi resultaat naar huis gegaan dankzij de deskundige begeleiding en inspiratie van Ilse van Es. Voor meer foto's klikt u hier: 

Nieuwe leden

In de nieuwsbrief van december 2023 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten.
In de afgelopen periode van 18 december 2023 t/m heden (7 februari 2024)  zijn er 4 nieuwe leden bijgekomen, waarvan 1 lid middels overschrijving van andere afdeling naar afd. Walcheren i.v.m. verhuizing.
De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit Middelburg 1x, Oostkapelle 1x en Vrouwenpolder 2x.
We zijn in 2024 gestart met een ledenaantal van 343 leden. Ook was er echter nog één afmelding, zodat het aantal leden nu (7-2-2024) staat op 346.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen.
Zoals bijv.:   .  

 • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
 • gratis toegang lezingen,
 • ledenkorting bij een paar tuincentra,
 • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
 • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
 • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
 • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
 • nieuwe leden krijgen handige G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Ledenadministratie Dolf de Nooijer

De laatste ledenwerfactie staat altijd op de website; klikt u hier.

Ter informatie: Zadenruilbeurs ZB en Velt

Velt bestaat 50 jaar. En overal in het land worden er feestelijkheden georganiseerd. Zo ook in Middelburg. Wij van de Zadenbibliotheek gaan samen met de ZB een zadenruilbeurs organiseren. Waarschijnlijk wilt uw vereniging daar ook bekendheid aan geven onder haar leden. Het betreft deze activiteit https://www.reclaimtheseeds.nl/
Datum: 6 april 2024; Locatie: In de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. Tijd: Van 10:00 tot 16:00 uur.

Ter informatie: Voorjaarsweekend 23 + 24 maart Botanische tuinen Utrecht

Botanische tuinen universiteit van Utrecht. Gratis toegang op vertoon van je Groei & Bloei ledenpas of museumjaarkaart.
Een kleine tuin kan je met relatief weinig tijd en geld al leuk maken. Zo draag je bij aan vergroening en biodiversiteit van jouw eigen leefomgeving. De straat ziet er zoveel vriendelijker uit met een geveltuintje; zelfs een enkele klimplant kan het straatbeeld volledig veranderen. In het jaarlijkse Voorjaarsweekend Tuinplezier in Utrecht staan deze keer kleine tuinen centraal. Je kunt een groene oase maken van jouw postzegel van enkele vierkante meters, zoals jouw balkon, dakterras of naast jouw voordeur. Maar welke planten kies je om het hele jaar rond iets moois te hebben? De uitdagingen van een kleine tuin bespreken we op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024. Ontwerpers, hoveniers en plantenexperts staan dan klaar om hun kennis met jou te delen. 
Meerinformatie: Voorjaarsweekend Tuinplezier: Tuinieren op een postzegel - Nieuws & Agenda - Universiteit Utrecht (uu.nl)

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.