Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief juni 2024

Open Tuinen enz.

De Open Tuinen Dagen komen er aan. Zie hieronder...
Tijdens de Open Tuinen Dagen is er een workshop Botanisch tekenen op 15 juni  (inschrijving gesloten) en net na de Open Tuinen is de groenworkshop Korenschoof binden in Aagtekerke (hiervoor kunt u zich nog aanmelden). Er volgt nog een extra groenworkshop Korenschoof binden  op 14 augustus en er komt een dagreis aan (11 september). Weer veel activiteiten om naar uit te kijken. 

Open Tuinen Dagen 14, 15 en 16 juni

Er doen 14 tuinen van leden mee met de Open Tuinen van Groei & Bloei afdeling Walcheren. Deze tuinen zijn gratis te bezoeken voor iedereen; dus leden en niet-leden. Het zijn heel verschillende tuinen; van grote tot kleine stadstuinen. Dat maakt het ook zo leuk om ze te bezoeken. Je kunt er altijd inspiratie opdoen of over tuinzaken met elkaar praten. Soms is er ook wat te koop, zoals brocante of is er koffie/thee verkrijgbaar. Misschien is het leuk om vooraf te gaan bekijken welke tuinen u wilt gaan zien op welke dag. U leest alle informatie hierover in het artikel op de website; klikt u hier.
Om de flyer te bekijken, pdf-bestand, klikt u hier. De flyer is ook beschikbaar bij de deelnemende tuinen en bij toeristen informatiepunten.
Anders dan voorgaande jaren zijn niet alle tuinen op zaterdag geopend. Er zijn tuinen open op vrijdag, zaterdag of zondag en soms op meerdere dagen. Op de website staat aangegeven welke tuinen op welke dag open zijn. Dat is handig als u uw tuinbezoek wil plannen. Klikt u hier voor het overzicht per dag.

Informatie per tuin

De informatie per tuin staat ook apart op de website. Klikt u hier.

Fietsroutes e.d.

Er zijn per dag enkele fietsroutes voorgesteld. Klikt u hier voor deze routes.

Ledenpresentje Intratuin

Intratuin Koudekerke wil meer "vergroenen" en ook daarom meer aandacht besteden aan het Tienpuntenplan van Groei & Bloei. Tijdens de Open Tuinen dagen kunnen leden van Groei & Bloei op vertoon van de ledenpas gratis een haagbeukje afhalen (Carpinus). Dit  valt onder punt 4 van het Tienpuntenplan: Plant een (extra) boom.

Tienpuntenplan

Klik hier voor meer informatie over het tienpuntenplan.

Groenworkshop Korenschoof binden 19 juni

Dit is de eerste van twee avonden in de pluktuin van 't Hof Hazenberg. Een enorme pluktuin waar ieder jaar weer een pracht aan bloemen geplukt kan worden. Fred Minnaar legt eerst de techniek van het korenschoof binden uit. Daarna gaan we met een mand en plukschaar het veld in om een mooi boeket bij elkaar te kiezen. Eenmaal terug helpt Fred om er een mooi korenschoof-boeket van te maken. Koffie en thee staan al klaar bij terugkomst uit het veld. Voor deze workshop geldt een maximum aantal deelnemers van 20 personen per avond. Aanmelden kan met het aanmeldformulier op de website. Klikt u hier: 
Datum:           Woensdag 19 juni
Tijd:                18.30 uur
Prijzen:           Leden: € 7,50        Niet-leden € 12,50 
Plaats:            Hof Hazenberg,  Prelaatweg 81, 4363 ND  Aagtekerke

Workshop korenschoof binden woensdag 14 augustus

We organiseren nog een tweede workshop korenschoof binden en wel op woensdag 14 augustus. Dus voor degenen die niet op 19 juni kunnen een nieuwe kans of misschien vindt u het leuk om nog een keer mee te doen? Er zijn dan namelijk weer nieuwe planten in bloei en sowieso zal het resultaat van een korenschoof-boeket altijd anders zijn. Ook voor deze workshop geldt een maximum van 20 personen. Aanmelden kan al met het aanmeldformulier op de site. Klikt u daarvoor hier
Datum:               woensdag 14 augustus
Tijd:                    18.30 uur
Prijs:                   leden € 7,50   en niet-leden € 12,50.
Plaats:                Hof Hazenberg, Prelaatweg 81, 4363 ND  Aagtekerke

 

Dagreis Soest en Utrecht 11/09/2024

We vertrekken vroeg, want het is een aardig stukje rijden naar de eerste tuin: tuin Boschwijk in Soest, vlakbij paleis Soestdijk. De tuin is van Beline Geertsema: een landschappelijke tuin die van oorsprong stamt uit het begin van de 20e eeuw. Daarna rijden  we naar de Botanische tuin in Utrecht aangelegd op en rond Fort Hoofddijk. Hier staat een picknicktas voor ons klaar en hebben we een paar  uur de tijd om rond te kijken. Voordat we weer terug naar Middelburg rijden bezoeken we nog de  privétuin In Liefde Bloeyende van Jelke Jan en Loes de With in Hagestein: een spectaculaire tuin  naar een ontwerp van Mien Ruijs.  Gaat u met ons mee? U kunt zich opgeven tot uiterlijk 20 augustus Meer informatie in het artikel op de website; klikt u hier.
Lien Osté en Sietske van Liere, Reiscommissie

Terugblik plantenruilbeurs

Het was weer een geslaagde ochtend bij Kesteloo in Koudekerke. Veel plantjes, veel belangstelling.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van april 2024 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 10 april 2024 t/m heden (4 juni 2024)  zijn er 4 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en middels een welkomsttasje (of krijgen die nog) van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit Lewedorp, Zoutelanden, Koudekerke en Middelburg en zijn lid geworden;

 • via de afdeling tijdens workshop hangingbasket,
 • via de afdeling bij de PR-stand bij Verstraten Walhout,
 • via cadeaulidmaatschap en
 • via de afdeling ivm de tuinreis naar Engeland.

We zijn in 2024 gestart met een ledenaantal van 343 leden. Het aantal leden staat nu op 354 en dus is toch weer 11 nieuwe leden in 5 maanden en 1 week in juni.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals b.v.;

 • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostprijs,
 • gratis toegang lezingen,
 • ledenkorting bij een paar tuincentra (Verstraten Walhout, ZeelandPlant en Tuinderij Wagenaar) en Houtenhandsche Hof,
 • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
 • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
 • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
 • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
 • nieuwe leden krijgen G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Meer over de huidige ledenwerfactie leest u hier.
Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Ter informatie aan onze lezers

Misschien ook interessant om eens te bezoeken. 

 • Op dit moment zijn de Veerse Open Tuinen te bezoeken (8-9 juni): Open tuinen weekend Veere 2024 8 juni van 11:00 tot 17:00 uur / 9 juni vanaf 12:00 tot 17:00 uur https://www.uitzinnig.nl/evenement/52922-veerse-open-tuinen.aspx
 • Zeeuwse tuin 2-daagse: 2 open-tuinen weekeindes. Vrijdag 7 en zaterdag 8 juni. Vrijdag 28 en zaterdag 29 juni. Alle dagen van 10.00 - 17.00 uur: https://sites.google.com/site/zeeuwsetuin2daagse/
 • Kunstroute Zoutelande (15-17 aug.), breng eens een bezoek aan atelier het Wilgenhof van Andrea Clarisse. 
 • Kunstroute Oostkapelle (30-31 aug.)

Onze adverteerders

Bekijk onze adverteerders op de website. Klik hier.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.