Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief december 2023

Voorwoord

Beste leden van Groei&Bloei Walcheren en de lezers van deze nieuwsbrief,
Ons jubileumjaar loopt weer teneinde. Het was een prachtig jaar met een zeer geslaagde ledenmiddag op landgoed het Vierendeel. De aandacht voor tuinieren zit in de lift. Dit vooral omdat onderkend wordt dat onze gezamenlijke tuinen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Uiteraard, mits we onze tuinen duurzaam en klimaatvriendelijk onderhouden. De landelijke organisatie is dan ook gestart met een “Tien punten plan voor klimaatvriendelijk tuinieren”. Het komende jaar zal hier meer aandacht aan besteed worden.
Meestal zeggen we niet zoveel over de landelijke organisatie in onze nieuwsbrief maar er is nu een verandering in de organisatie die vermeldenswaardig is. De huidige directeur Flip van Leeuwen gaat, na 35 jaar, met pensioen en er is al een opvolgster: Femke Lampe-Braun. Ze heeft een stevige marketing basis en een groot groen hart.
Het landelijke evenement Gardenista wordt nu geïntegreerd in  het Plantenfestijn in de voorheen “Tuinen van Appeltern”, nu “Adventure gardens Appeltern” (what's in a name). Hier zal Groei&Bloei vooral het bloemschikken voor zijn rekening nemen.
Voor volgend jaar staan er weer veel activiteiten op ons programma. De nationale tuinweek stopt, maar het zwaartepunt zal nu gaan liggen op het Open tuinen weekend. Daarnaast zijn er weer reizen/excursies, groenworkshops en lezingen. Wat we echter missen zijn “Tuin workshops”. Dit zijn workshops over bv snoeien, stekken, oculeren, zaaien, tuinontwerp etc. We zijn dan ook op zoek naar iemand die deze workshops wil organiseren of coördineren. Wil je echter eenmalig een dergelijke workshop organiseren dan ben je ook welkom.
Er zijn ook wat zorgen, vooral over het ledental. Dit loopt, niet alleen bij ons maar ook landelijk, terug. Promotie blijft dan ook belangrijk. Heb je zin om onze vereniging “aan de man/vrouw te brengen” dan horen we dat graag.
Het bestuur van de afdeling wenst iedereen een fijne feestdagen en een goed 2024. 
Christien van den Bosch, voorzitter

Middaglezing schaduwplanten 16 januari 2024

Op 16 januari van 14:00-16:00 uur in De Zandput in Serooskerke. Zoals gebruikelijk gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,-. Voor lezingen hoeft u zich niet aan te melden.
Na de zeer interessante lezing van Gerrie Veenstra vorig jaar heeft de commissie lezingen hem weer uitgenodigd. Zijn passie is de Hosta, maar uiteraard komen ook andere schaduwplanten voorbij. Hij gaat ook tips geven hoe je dit vaak saaie stukje tuin om kan toveren tot een groene oase met soms een wat mystieke uitstraling.
Hij zal planten meenemen voor de verkoop en de verloting. Maar het is ook mogelijk om planten te bestellen die je dan in de De Zandput kunt ophalen. Voor bestellingen ga naar zijn website (in het artikel op de website staat hoe dat gaat). Op dit moment zijn meer dan 4200 verschillende vaste planten beschikbaar. Zo’n reservering is aan te raden omdat, vanwege het grote assortiment, niet alle planten op het afhaaladres staan, maar verzameld moeten worden. Als je planten bestelt en ophaalt in Serooskerke neem dan wel een krat of doos mee voor het vervoeren van de planten. Meer informaie in het artikel op de website; klikt u hier.

Groenworkshop droogbloemenwolk of droogbloemenstolp bij Ilse van Es 3 februari 2024

Helemaal van nu! We maken een bloemenwolk van gedroogde siergrassen en droogbloemenjuweeltjes. Hang ’m aan het plafond: in de hal of een nu nog saaie hoek, boven je eettafel of bed. Liever aan de muur? Dat kan natuurlijk ook… Ze blijven Eindeloos mooi! De droogbloemenwolk die we gaan maken is ongeveer 60cm groot. En iedereen kan hem naar zijn eigen smaak maken. Het kleurenpallet van de juweeltjes is reuze.
Wilt u liever een droogbloemenstolp maken, dat kan natuurlijk ook. Ook dit werkstuk is een echte eyecatcher en blijft zelfs maandenlang goed. Er is volop keuze aan kleuren en soorten droogbloemen. Met de tips van Ilse gaat het zeker lukken. Informatie over prijzen en inschrijven vindt u in de nieuwsbrief of -flits van januari. 

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops

Lezing Peter Geene: libellen en vlinders in Zeeland 13 februari

Avondlezing: Wat vliegt er in onze tuin door Peter Geene op 13 februari in de Zandput in Serooskerke van 19.30-22.00 uur. Leden, gratis, niet leden betalen € 5,-.
Peter Geene heeft tijdens de Leden voor leden middag in 2023 een zeer enthousiaste rondleiding gegeven over het landgoed het Vierendeel. Ook is hij al jaren actief binnen de Libelle- en Vlinderwerkgroep Zeeland. Hij is tevens een van de intiatiefnemers van de Vlinderidylle in Veere bij het Bastion. Daarom leek het ons een goed idee om hem uit te nodigen voor een lezing over enkele  bezoekers in onze tuinen: De vlinders en libellen. Een leuk voorproefje over de vlinderidylle: www.omroepzeeland.nl/nieuws/12667951/het-icarusblauwtje-is-al-gesignaleerd-in-de-veerse-vlinderidylle.
U kunt tijdens de lezing altijd vragen stellen. In het artikel op de website staat  wat Peter Geene zelf over deze lezing zegt. Klikt u hier.

Preview activiteiten reiscommissie 2024

De reiscommissie is alweer druk plannen aan het maken voor het komend jaar.
Wat kunt u verwachten:

 • 24 februari: Snertwandeling bij de Eendenkooi Slikkebosch Oostkapelle
 • Eind mei: Fietstocht langs tuinen op Walcheren
 • 8 juni: Busreis naar Appeltern Plantenfestijn waarin  Gr&Bl landelijk participeert
 • 29-8 t/m 1-9: Meerdaagsereis naar Berkshire/ Hampshire in Engeland
 • 11 september:  dagreis naar Soest en omgeving

Houd de nieuwsbrief en ’t Groentje in de gaten voor verdere informatie!
De reiscommissie: Judith, Lien, Liesbeth en Sietske

Snertwandeling Oostkapelle 24 februari

Op 24 februari 2024 houden we onze jaarlijkse “snertwandeling”. Dit keer gaan we naar de eendenkooi Slikkebosch in Oostkapelle. We krijgen hier een rondleiding van de Kooiker.
Slikkebosch is een verstild plekje in de Mantelingen van Walcheren. Er zijn stil staande watertjes waar koningsvarens, veenmos, aalscholvers, damherten en tal van roofvogels zich prima thuis voelen. En natuurlijk zijn er eenden. 
Na de rondleiding gaan we naar Brasserie Boschhoek voor de erwtensoep met brood en een kop koffie of thee. Verdere consumpties zijn voor eigen rekening.
De excursie begint om 10 uur, rond 12 uur gaan we voor de soep naar Brasserie Boschhoek. Startpunt is op de parkeerplaats: Oostkapelle Strand, Duinweg 115, Oostkapelle.
De kosten voor de rondleiding en de soep zijn € 18,50 voor leden en € 24,90 voor niet-leden.
Liesbeth Hamelink en Judith Weijland van de reiscommissie.

Aanmelden voor 10 februari; klik hier voor het aanmeldfomulier.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van eind oktober 2023 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 26 oktober 2023 t/m heden (18 december)  zijn er 3 nieuwe leden voor onze afdeling bijgekomen. Twee van de nieuwe leden zijn via de afdeling lid geworden middels de KERSTLEDENWERFACTIE met gratis dec.nr. 2023, €20,- korting op contributie 2024 en gratis welkomstcadeau (vogelzaad en nestkast) twv € 37,95. 
De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een mailbericht met enige informatie en een welkomsttasje met inhoud van onze afdeling.
De nieuwe leden komen uit Biggekerke (1x) en Middelburg (2x). We zijn in 2023 gestart met een ledenaantal van 371 leden. Op dit moment hebben we als afdeling 393 leden.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals b.v.;

 • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
 • gratis toegang lezingen,
 • ledenkorting bij een paar tuincentra, zie ledenvoordeel,
 • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
 • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
 • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
 • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs (is onder kostprijs) deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
 • nieuwe leden krijgen een G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Geveltuintjes en tegels eruit, plant erin

Middelburg is Zeeuws kampioen tegelwippen geworden. Maar wat zet je nu eigenlijk voor planten in een geveltuin en mag je zomaar bij je voordeur tegels er uit halen en planten erin zetten.
Middelburg heeft verschillende regels voor een geveltuintje. Deze staan op de site van de gemeente Middelburg. https://www.middelburg.nl/geveltuintje-aanvragen
Voor de gemeente Veere en Vlissingen heb ik op de site van deze gemeenten geen informatie kunnen vinden hoe dit aan te vragen.
Op de site van Groei.nl staat veel informatie welke planten geschikt zijn voor een geveltuin. https://groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/handige-planten-voor-een-geveltuin

Denk ook eens aan het beplanten van een boomspiegel voor je huis. Hiervoor hoef je geen tegels te verwijderen en het voorkomt (soms) dat het een hondenpoep plek wordt. Mijn ervaring is dat de mensen van het groenonderhoud dit waarderen en met het schoffelen hier rekening mee houden. 

Terugblik groenworkshop herfstkrans 11 november 2023

Op zaterdag 11 november hebben we met 11 deelnemers een mooie herfstkrans op oasis gemaakt. Het is altijd weer bijzonder dat er met dezelfde materialen zoveel variaties te maken zijn. Door de duidelijke uitleg van Zoë den Boer zijn we er allemaal in geslaagd om een mooie en vooral ook kleurrijke krans te maken. Voor meer foto's klikt u hier:

Margreet Roelse coördinatie groenworkshops

Terugblik lezing boomkampioenen van de wereld 14 november 2023

Terugblik op een zeer interessante lezing. Wat een geïnspireerd verteller is Henry Kuppen. Het was jammer van het zeer slechte weer, wat z'n weerslag had op het aantal bezoekers. Het onderwerp trok dit keer meer mannen naar de lezing. De aanwezigen waren allemaal bijzonder enthousiast. Meer informatie over deze lezing vindt u bij terugblikken; klikt u hier.

Terugblik groenworkshop kerstkrans/-festoen 16 december

Afgelopen zaterdag hebben we met een aantal trouwe deelnemers en aan aantal nieuwe kandidaten weer een prachtige kerstkrans gemaakt bij Ilse van Es. Dit keer had er niemand gekozen voor een festoen, maar zijn we allemaal aan de slag gegaan met de strokrans. De techniek is anders dan bij het werken met een krans van oasis zoals bij de herfstkrans. De strokrans moet eerst helemaal bekleed worden met mos, dat wordt vastgezet met krammen en vervolgens omwikkeld met binddraad. Daarna was er vrije keus uit heel veel materialen waardoor de resultaten ook heel verschillend geworden zijn. Iedere deelnemer heeft naar eigen smaak en eigen creativiteit een mooie krans gemaakt, zie de foto's voor de resultaten, daarvoor klikt u hier:

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops

Informatie voor onze lezers

Minibos
Wil je een minibos? Er worden deze winter 20.000 bomen weggegeven https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16058818/wil-je-een-minibos-er-worden-deze-winter-20000-bomen-weggegeven #omroepzeeland #zeeland. Op 22 december zijn deze boompjes op te halen in Middelburg. Maar ook begin 2024 zijn er "oogsdtdagen".

Op Netflix is nu de BBC documentaire “Britisch Garden: Life and death on your lawn”.  Vijf verschillende soorten Engelse tuinen in een buitenwijk worden gedurende één jaar gevolgd door  experts op het gebied van insecten, slakken, planten en zoogdieren. Het doel is na te gaan welk soort tuin het beste is voor de biodiversiteit. De uitslag is zeer verrassend.

Oproep blogschrijver:
Misschien heeft u belangstelling om regelmatig een bericht te maken voor de nieuwsbrief en website. Liefst in het kader van het tienpuntenplan.
Laat het ons weten (zie hieronder info website en informatie).

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.

Bezoek ook onze adverteerders; klikt u hier.