Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief januari 2023

Voorwoord voorzitter afdeling Walcheren

Dit jaar wordt voor de afdeling Walcheren een feestelijk jaar. We vieren ons 75-jarig bestaan. De commissies hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om weer een mooi activiteitenprogramma samen te stellen. Veel is al bekend. Klik hiervoor op de activiteitenkalender.

Het hoogtepunt van het jubileumjaar moet gaan plaatsvinden op zaterdag 26 augustus met een speciale ledenmiddag. Houd dus deze datum vast in uw agenda vrij.
Ook andere activiteiten zullen aandacht besteden aan het jubileumjaar. Zoals bijvoorbeeld het Open Tuinen weekend waarbij we ook graag kunst en cultuur in de tuin aandacht willen geven.

Omdat we in 1948 opgericht zijn uit de herbeplantingscommissie, die na de oorlog zorg heeft gedragen voor de herbeplanting van Walcheren, zal er tijdens de ALV op 21 maart een lezing zijn over de historie van het landschap van Walcheren met aandacht voor de herbeplanting na de oorlog.

Zoals ik wel vaker vermeld kan de vereniging niet bestaan zonder de vele vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar mensen die een steentje willen bijdragen. Lees ook onze oproep voor een secretaris en voor de promotiecommissie.

Christien van den Bosch, voorzitter

Lezing 17 januari 2023 14.00 -16.00 uur Zandput Serooskerke

Lezing  “Bijzondere planten door het jaar heen” door de heer Gerrie Veenstra www.debotterhutte.nl

Datum: 17 januari 2023
Tijd:      14.00 – 16.00 uur!
Plaats:  Zandput 5, 4353BA te Serooskerke
Op vertoon van ledenpas gratis toegang voor leden en niet-leden €5,00. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Anders dan u van ons gewend bent, wordt deze lezing in de middag gehouden. Aan de hand van een powerpointpresentatie vertelt Gerrie Veenstra over bijzondere planten die je doorgaans niet vaak zult vinden in de tuincentra. De eigenaar van kwekerij & sfeertuin De Botterhutte deelt kennis uit zijn jarenlange ervaring. In de lezing worden per seizoen de bijzondere planten besproken, te beginnen met de winterperiode en af te sluiten met de herfst. Ook worden een aantal praktische tips gegeven, zoals het verhogen van de winterhardheid van planten en het zoveel mogelijk voorkomen van vraatschade door slakken. Op ieder moment kunnen er vragen worden gesteld.
Wilt u meer weten en horen? Klik hier voor een filmpje. (YouTube, dus even een korte reclame vooraf...). Tijdens de lezing is er een verloting en er zullen planten te koop zijn die de spreker meeneemt. PR-stand met informatie over G&B en de afdeling is ook aanwezig incl. de tuinhandschoenen.
Martine van der Meule, commissie lezingen

Snertwandeling 3 en 4 maart 2023 Burgh-Haamstede

Kom mee struinen door de Zeepeduinen met een gids en geniet na afloop van een welverdiende kop snert! Hieronder het programma: 
Data:       vrijdag 3 maart en zaterdag 4 maart
Kosten:    leden € 17,50, niet-leden € 24,00.
Locatie:    Startpunt Pension Even Buiten, Zandstraat 9, 4338 LM Burgh-Haamstede.
Ontvangst:  09.30 - 10.00 uur. Welkom met een kop koffie/ thee bij Pension Even Buiten.
Wandeltijd: 10.00 -  12.00 uur. Met een gids van Natuurmonumenten struinen door de Zeepeduinen. We lopen door het afwisselende duinlandschap ’t Zeepe met duinvalleien, stuivende duinen en  langs zoetwaterduinmeertjes met zijn vele watervogels. 
Lunch:        12.00 - 13.00 uur.  Weer terug bij Pension Even Buiten waar een lekkere kop erwtensoep met roggebrood/brood en Zeeuws spek voor ons klaar staat, incl. koffie of thee; ook vegetarisch mogelijk.
Er is gekozen voor 2 ochtenden, per dagdeel maximaal 20 personen. Geef op het aanmeldingsformulier duidelijk aan voor welke dag je kiest (of geen voorkeur).
We hopen dat vele leden en niet-leden komen mee-struinen. Een goede afsluiting van de winter en een fris begin van de lente!
Aanmelden: uiterlijk 15 februari, klik hier voor meer informatie en om u aan te melden. 
Sietske van Liere, Reiscommissie

Lezing met uitleg en informatie over reis Schotland 14/2/23

In deze lezing hoort u (veel) meer over de reis naar Schotland (zie onderstaand artikel). 
Om 19.30 uur in De Zandput in Serooskerke.

Reis naar Schotland 10 t/m 15 juni 2023

We zijn 3 jaar niet naar het buitenland geweest vanwege covid, maar nu gaan we het toch weer proberen. Schotland staat al lang op het verlangreisje van onze afdeling en nu is het zover!
In samenwerking met Garden Tours hebben we een mooi programma samengesteld: Een 6- daagse tuinreis van 10 t/m 15 juni 2023. We gaan kastelen, prachtige privé tuinen, de Botanische Tuin van Edinburgh, Jupiter Artland en een Seabird Centre met rondvaart naar Bass Rock bezoeken. Natuurlijk krijgen we ook een pub-lunch aangeboden.
We varen met de DFSD Seaways (ferry) van IJmuiden naar Newcastle met overnachting, diner en ontbijt. We logeren in het Tontine Hotel in Peebles.
Het volledige programma en het inschrijfformulier staan inmiddels op de website. Aanmelden vóór 1 maart 2023 en alleen via het officiële inschrijfformulier bij het artikel op de website; klikt u hier.
Het wordt geen goedkope reis vanwege de nachtboot en de prijsstijgingen. Voor leden € 1010,-- en niet-leden € 1040,--. Niet te vergeten: voor Engeland en Schotland is een paspoort nodig! En als je paspoort verlopen is kom je Engeland niet in…..
We hopen dat de prijs u niet zal afschrikken en dat we voldoende deelnemers hebben om de reis door te laten gaan.
Sietske van Liere en Liesbeth Hamelink, reiscommissie

Cursussen februari, maart, april 2023

25 februari van 10.00 -12.00 uur: Snoeicursus fruitbomen en struiken. door Jurjen van Opstal, "t Vierendeel in Vrouwenpolder. 
Lees alles over deze cursus in het artikel op onze website. Opgeven via het aanmeldformulier op de website voor 10 februari.  klik hier
11 maart van 10.00 - 12.00 uur:  Zaaien, wat en hoe. door Jurjen van Opstal, "t Vierendeel in Vrouwenpolder. 
Gevolg door een praktische terugkomdag op 13 mei. Meer informatie in het artikel op de website.  klik hier.
15 april: Workshop eetbare wilde planten; meer informatie in het artikel op de website; klik hier.

Groenworkshops vooruitblik

Het jaarprogramma is nog niet helemaal rond, maar hieronder vast wat data die we hebben kunnen vastleggen. We hopen dat het weer een creatief en bloemrijk jaar mag worden! Naast de inmiddels bekende namen: Ilse van Es, Zoë den Boer, Patty van Keulen, Fred Minnaar i.s.m. pluktuin fam. Visser,  hebben we een nieuwe professional weten te "strikken": Beppie Nagtzaam van bloemenatelier "Bloemen op 54" te Serooskerke. De eerste workshop van dit jaar is in haar atelier. 
Zaterdag 25 maart groenworkshop "creatieve takken-bloemenbundel bij Bloemen op 54, van Beppie Nagtzaam te Serooskerke. 
Zaterdag 29 april voorjaarsworkshop "Tulpen uit de tuin" met keuze uit: Keukenhofboeket of Tulpen-takkenbundel bij Ilse van Es bloemenatelier te Vrouwenpolder.
Zaterdag 6 mei groenworkshop "hanging basket" bij Tuinderij Kesteloo door Zoë den Boer. 
En er volgt nog veel meer! Uitgebreide informatie over inhoud workshops, aantal deelnemers en prijzen wordt gepubliceerd in "het Groentje" en op de website. Inschrijven voor deze workshops kan alleen met ons aanmeldformulier via de website. 

Margreet Roelse, commissie groenworkshops

ALV 21 maart 2023

Op 21 maart houden we onze ALV (ledenvergadering) met na de pauze een lezing over het historisch landschap van Walcheren.
In volgende nieuwsbrieven en op de website volgt meer informatie.

Oproep bestuursfunctie secretaris

Het bestuur is op zoek naar een secretaris
Groei&Bloei afdeling Walcheren is een actieve vereniging voor en door liefhebbers van bloemen en planten waarbij tuinieren en bloemschikken centraal staan. Het doel van de vereniging is het delen van kennis over tuinieren en bloemschikken. Dit doen we door middel van het organiseren van lezingen, workshops, excursies, open tuinen, plantenruilbeurzen , reizen en educatieve projecten op scholen. De afdeling Walcheren heeft ongeveer 400 leden en maakt deel uit van een landelijke organisatie met 25000 leden. De afdeling Walcheren bestaat uit een bestuur van 7 leden en heeft daarnaast een negental commissies met 11 commissieleden die het merendeel van de activiteiten organiseren. De commissieleden worden bijgestaan door een pool van vrijwilligers.
Om gezondheidsredenen treedt onze secretaris Ineke IJzerman af. Daarom  zijn we op zoek naar een secretaris. Meer informatie over deze functie leest u hier.

Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie neem dan contact op met voorzitter Christien van den Bosch email: chrvdbosch@zeelandnet.nl telefoon: 06-23340652

Oproep commissieleden voor promotie en ledenwerving Groei&Bloei

Dolf de Nooijer gaat per maart 2023 (ALV) stoppen met zijn activiteiten betreffende de Ledenwerving en Promotie. 
We zijn dan ook op zoek naar één en liefst twee personen of meer die deze activiteiten van Dolf voor onze afdeling willen overnemen c.q. voortzetten. Ledenwerving en promotie voor de afdeling is belangrijk om het ledenbestand op peil te houden.
In de jaren voor corona is het ledental dankzij actieve promotie onder leiding van Dolf flink gestegen, maar helaas ook weer afgenomen t.g.v. de omstandigheden van de laatste 3 jaar. 
Heeft u belangstelling voor één of meerdere van bovenvermelde taken meldt u dan aan bij Dolf de Nooijer (ganooijer@zeelandnet.nl) of bij Christien van den Bosch (chrvdbosch@zeelandnet.nl).
Heeft u nog vragen over de verschillende taken stel deze dan aan Dolf de Nooijer.
Wat de taken precies inhouden leest u in het artikel op de website; klikt u hier.

Vrijwilligers Floraliaproject gevraagd

De uitvoering van het Floraliaproject op de basisscholen is alleen mogelijk met de hulp van vrijwilligers. Er zijn elk jaar ongeveer 16 scholen op Walcheren die zich voor het project aanmelden. De vrijwilligers gaan naar een school voor de praktische uitvoering van het project in de klas. Er zijn al veel vrijwilligers jarenlang actief in het project. Natuurlijk kunnen we meer hulp gebruiken. Meer vrijwilligers betekent dat we meer scholen kunnen bezoeken. Het liefst werken we ook in tweetallen. Je hebt steun aan elkaar en als je een bepaalde datum niet kunt dan kan de activiteit toch doorgaan. Het project kost je 3 dagdelen per jaar (eind maart, na meivakantie en juni)..
Vind je het leuk om met kinderen bezig te zijn en je liefde voor planten te delen? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Dees Weemaes. deesweemaes@gmail.com
tel. 0629196579. Lees meer in het artikel op de website; klik hier.
Namens de Floralia commissie, Els van der Meer

Oproep deelname Open Tuinen 2023

U kunt zich weer aanmelden voor deelname aan de Open Tuinen dagen van uw afdeling Groei en Bloei Walcheren.  Zoals gebruikelijk, wordt deze weer  gehouden in het 3e weekend van juni. Dit is tevens het laatste weekend  van de Nationale Tuinweek 2023. Het gaat om vrijdag 16, zaterdag 17 en/of zondag 18 juni. Openstelling van uw tuin van 10.00-17.00 uur (geen avond openstelling). Het kan zijn dat u maar 1 dag open wilt zijn. In dat geval graag op zaterdag. Omdat Groei & Bloei afd. Walcheren dit jaar 75 jaar bestaat, willen wij aan het Open Tuinen weekend een feestelijk tintje geven. Wij denken hierbij aan het exposeren van kunst (liefst tuin-gerelateerd), keramiek of andere kunstuitingen. Ook het ten gehore (laten) brengen van muziek, zang o.i.d. zou erg leuk zijn. Misschien dat in de grotere tuinen een koor kan optreden. Maar misschien leven er nog veel meer ideeën bij de tuineigenaren. Graag zouden wij de mogelijkheden van jullie horen. Het thema voor 2023 is: Groei & Bloei Walcheren, al 75 jaar jong!
Als u wilt meedoen mail dan uw naam, adres en telefoonnummer vóór 1 maart a.s. naar Lieneke Hubrechsen: rodenburg51@gmail.com, met een korte omschrijving van uw tuin en de eventuele extra activiteiten. Klik hier voor meer informatie.
Lieneke Hubrechsen, Coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen

Ledenwerfactie 2023

Lees meer over de ledenwerfactie en om u op te geven; klik hier.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.