Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief april 2024

Aanstaande ativiteiten van G&B afdeling Walcheren en terugblikken.

Plantenruilbeurs 13 april

Op zaterdagmorgen 13 april houden we weer onze voorjaarsplantenruilbeurs bij tuindersbedrijf Kesteloo in Koudekerke. Gratis voor zowel leden als niet-leden (ook als u geen plantjes heeft bent u welkom). Aanleveren van de planten vanaf 10.00 uur. Plantjes, stekken, kleine struiken welkom. Graag voorzien van een label met naam, soort en kleur. De start van de plantenruil begint om 11.00 uur. Het einde is meestal rond 11.45 uur.
Astrid van der Poel, coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen.

Groenworkshop hanging basket 18 mei

Zaterdag 18 mei is het weer zover! We gaan bij Tuinderij Kesteloo een hangmand (hanging basket) vullen met allerlei vrolijke plantjes onder leiding van Fred Minnaar. Bij goed weer kunnen we buiten aan de slag, zie ook hieronder voor de foto's van vorig jaar. Van veel deelnemers gehoord dat zij een hele zomer plezier hebben gehad van de hangmand. Om aan te melden klikt u hier: 
Datum:      18 mei 2024
Tijd:           13.30 uur
Prijs:          Leden € 27,99 en niet-leden € 35,99
Plaats:       Tuindersbedrijf Kesteloo, Middelburgsestraat 83A,  437 ER  Koudekerke

Reisactiviteiten 2024

Heeft u ook weer zin om plannen te maken voor van de zomer?
Er staan nog leuke activiteiten in de planning waarvoor men zich nog kan opgeven:

 • De fietstocht langs tuinen op Walcheren 24 mei
 • De busreis naar het Plantenfestijn te Appeltern 8 juni
 • De meerdaagsereis naar Zuid Engeland: Hampshire/Berkshire 29-8 t/m 1-9. Er zijn nog maar een paar plaatsen!

Geef je op via onderstaande links. De reiscommissie

Fietstocht 24/05

Op 24 mei a.s. houden we de jaarlijkse fietstocht. Dit jaar blijven we op Walcheren. We starten om 9.30 uur aan de noordkant van Middelburg en fietsen Serooskerke, de tuin van Hedy van Straten: Domaine des Roses. Hierna naar Biggekerke, de tuin van Joke Cijsouw: Tuin t’Hofje, waar we uitgebreid gaan lunchen. Dan richting Koudekerke, de tuin van Conny Walraven;  De Houtenhandsche hof.  Hier kunnen we, na het tuinbezoek, nog genieten van koffie/thee en een bolus. We sluiten de fietstocht daar af. De kosten zijn € 30,90 voor leden en € 38,50 voor niet-leden. U leest meer in het artikel op de website; klikt u hierGraag tot ziens bij de fietstocht, Lien Osté en Judith Weijland, reiscommissie

Busreis Plantenfestijn Appeltern 8/06

Datum: zaterdag 8 juni, Opstapplaats: ZEP Middelburg (Podium 31). (Deelnemers van andere afdelingen kunnen ook kiezen voor een andere opstapplaats).
We vertrekken om 7.45 uur vanaf het ZEP terrein (bij restaurant Tafelen). Dan zijn we rond 10.15 uur in Appeltern. De planning is om uiterlijk 16.30 uur terug te rijden, zodat we rond  19.00 uur weer terug zijn in Middelburg. Prijs busreis (afh. van aantal deelnemers) van € 36,50/€ 31,50/€ 28,50 (volle bus) voor leden; niet-leden resp. € 44,50/ € 39,50/ € 35,50. Prijs entree: op vertoon van G&B ledenpas € 8,50 pp (max 2 pers./pas). Uitgebreidere informatie (en om u aan te melden) in het artikel op de website; klik hier. Lien Osté en Sietske van Liere, reiscommissie

Vierdaagse reis naar Engeland aug./sept.

Laatstse nieuws: De reis gaat door! Van 29 augustus t/m 1 september.
De reis is enthousiast ontvangen en er hebben zich al voldoende mensen aangemeld. Er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Dus wilt u nog mee geef u dan snel op! Lees alles over deze reis in het artikel op de website; klik hier.

Open Tuinen Dagen 14, 15 en 16 juni 2024

Zet u de data vast in uw agenda? Het 3e weekend van juni. Er doen 13 tuinen mee. U leest binnenkort meer op onze website.

Vervolg Tienpuntenplan Groei & Bloei: Plant een boom

Dit jaar zal veel aandacht besteed worden aan het Tienpuntenplan klimaatvriendelijk tuinieren. Elke maand willen we in onze nieuwsbrief één van die onderwerpen behandelen. We weten dat er veel tuinkennis is bij de leden van onze afdeling. Wil je deze kennis delen? Schrijf dan een stukje voor de nieuwsbrief over één van de punten van het Tienpuntenplan. Kijk bij https://groei.nl/actueel/nieuws/klimaatvriendelijk-tuinieren voor de onderwerpen.
Het onderwerp van deze maand is: Plant een boom. Wat is er fijner dan op een warme zomermiddag in de schaduw van een boom een boek te lezen of samen buiten te eten. Bomen verdampen via hun bladeren namelijk veel water waardoor het onder een boom vaak veel koeler is dan onder een parasol of zonnescherm.  Dat bomen ook nog veel CO2 opnemen is dan mooi meegenomen.
Niet iedereen heeft ruimte voor een grote boom zoals een eik of een beuk. Er zijn ook voldoende kleine bomen voor een tuin die in de verschillende seizoenen interessant zijn. Over de keuzemogelijkheden en meer gaat het artikel van deze maand van onze voorzitter Christien van den Bosch. Om dit artikel te kunnen lezen klikt u hier:

Terugblik ALV 19/03

Afgelopen 19 maart was onze jaarlijkse algemene ledenvergadering.Tijdens deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over de activiteiten en de financiën van het afgelopen jaar. 
Het was een gezellige bijeenkomst van zo´n 45 leden waarbij iedereen met elkaar kon bijpraten. Na de pauze een lezing van de stadecoloog van Middelburg: Bas Wattel. Meer in het artikel op de website; klik hier.

Terugblik paasworkshop 23 maart 2024

Zaterdag 23 maart hebben wij genoten van een superleuke paasworkshop bij Zoë den Boer. We hebben van berkentakken; appelblad en ander groenmateriaal; rozen; fresia's; ranonkel; gerbera en nog meer kleurige bloemen en takken een geslaagd paasstuk gemaakt. Als laatste kon er een mandje met eitjes bevestigd worden op de schaal met behulp van een lijmpistool. Het is was een geslaagde workshop. Voor het uitgebreide verhaal en meer foto's klikt u hier:

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van maart 2024 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 14 maart 2024 t/m heden (9 april 2024)  zijn er 2 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en middels een welkomsttasje (of krijgen die nog) van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit Middelburg.
We zijn in 2024 gestart met een ledenaantal van 343 leden. Het aantal leden nu staat op 350.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals b.v.;

 • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostprijs,
 • gratis toegang lezingen,
 • ledenkorting bij een paar tuincentra (Verstraten Walhout, ZeelandPlant en Tuinderij Wagenaar) en Houtenhandsche Hof,
 • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
 • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
 • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
 • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
 • nieuwe leden krijgen G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie e.d.

Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Vooruitblik

In de volgende nieuwsbrief o.a. de volgende onderwerpen:
- Bijdrage Tienpuntenplan door stadsecoloog Bas Wattel
- Terugblik lezing Velt van 9 april
- Groenworkshop botanisch tekenen 14 juni

T.i: Zeeuwse Bloembollenroute 19+20 april

Dit voorjaar kunt u verschillende tuinen bezoeken op Walcheren. Afgelopen najaar zijn deze tuinen met duizenden bloembollen ingeplant.  De tuinen liggen op korte afstand van elkaar zodat u ze op een dag kunt bezoeken. De mooiste combinaties met de vroege tuinbloeiers en struiken maken dat het een waar lentefeest wordt.April 19 - 20 april. Op beide dagen van 10.00-17.00 uur. Entree verschilt per tuin. Lees meer over de tuinen in het artikel op de website; klikt u hier.

T.i: Afd. Zws-Vlaanderen: Expositie "vers uit de tuin" museum Het Warenhuis Axel

Zoals u kunt lezen in de bijlage (klikt u hier) exposeert museum Het Warenhuis i.s.m. Universiteit Gent vanaf 12 april "Vers uit de tuin" van Petrus Hondius. Deze expo zal voor een aanzienlijk deel van uw leden interessant, mede omdat er meerdere lezingen gehouden worden. Wij hopen jullie te verwelkomen in het museum, tip, meerdere lezingen! Data lezingen binnenkort op de website: www.HetWarenhuis.nl
Peter Goossen, PR Coördinator Museum Het Warenhuis Axel

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.