Walcheren

Plant een boom

Aflevering 3: Plant een (extra) boom.

Wat is er fijner dan op een warme zomermiddag in de schaduw van een boom een boek te lezen of samen buiten te eten. Bomen verdampen via hun bladeren namelijk veel water waardoor het onder een boom vaak veel koeler is dan onder een parasol of zonnescherm.  Dat bomen ook nog veel CO2 opnemen is dan mooi meegenomen.
Helaas zijn de meeste tuinen niet geschikt voor een eik of beuk en kan het een aantal jaren duren voordat een boom groot genoeg is om er onder te kunnen gaan zitten. Kies dan eens voor het planten van twee dakbomen in plaats van een zonnescherm. Mijn man en ik hebben 20 jaar geleden op ons terras twee vruchtloze dak-moerbei bomen geplant en daaronder een tafel waar we met 6 personen aan kunnen eten. Een moerbei komt pas in mei in blad en kan al in oktober gesnoeid worden zodat we in de donkere maanden voldoende licht binnen krijgen en in mei wel in het zonnetje buiten kunnen eten.  In de zomer zorgen deze bomen ervoor dat het binnen koel blijft ook als we er niet zijn.
Er zijn ook voldoende kleine bomen voor een tuin die in de verschillende seizoenen interessant zijn. Dit kunnen ook heesters zijn die als boompje worden gesnoeid. Een goed voorbeeld is het krentenboompje (Amelanchier lamarckii) met zijn bloesem in april en de mooie herfstkleur in oktober en november. De bessen worden in augustus al door de merels verorberd. Maar ook een lijsterbes is een goede keuze. Met  bloesem in mei en bessen in het najaar die door de vogels erg op prijs worden gesteld. Of plant een sierappel. Veel boomrassen hebben tegenwoordig cultivars die veel minder groot worden dan hun familielid. Er is een mooie zoekmachine op de website van  “Van den Berk boomkwekerijen”   https://www.vdberk.nl/bomen/ .
Door de opkomst van de voedselbossen is het aanbod aan speciale voedselbomen ook flink gegroeid. Deze zijn vaak ook geschikt voor de kleine tuin. Kwekerij Arborealis heeft een leuke website met veel informatie. www.voedselbos.eu/home.html
Wil je een mooie boom voor je tuin ga dan niet over één nacht ijs. Je zit er namelijk voor de rest van je leven aan vast. Ga eens kijken in een arboretum zoals Trompenburg in Rotterdam of arboretum Kalmthout. Hier staan veel bijzondere bomen die ook in je tuin niet misstaan.
Wil je toch graag een grote boom die niet in je tuin past denk dan eens aan het openbare groen in de buurt van je huis en doe een boom cadeau aan de gemeente. Wij hebben dat gedaan door middel van een crowdfund actie voor onze 60 ste verjaardag. Met toestemming van de gemeente hebben we een tamme kastanje en een moseik  naast ons huis geplant waardoor we er elke dag van kunnen genieten maar het niet onze tuin overneemt.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel stuur dan een mail naar Christien van den Bosch.  chrvdbosch(at)zeelandnet.nl.

Foto 1: Dak moerbei bomen bij aanplant in 2001
Foto 2: Dak moerbei bomen in 2023
Foto 3: Moseik en op de achtergrond de tamme kastanje naast ons huis.