Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief juni 2023

Nationale Tuinweek 10 t/m 18 juni

Ook dit jaar is weer een nationale tuinweek.  Het thema is het “10-Punten plan: Klimaatvriendelijk tuinieren”.  In het kort zijn de 10 punten.

 1. De bodem is de basis.
 2. Maak je eigen compost.
 3. Zorg voor minder tegels in je tuin.
 4. Plant een (extra) boom
 5. Wees spaarzaam met water.
 6. Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting.
 7. Bekijk het gazon anders.
 8. Beperk het gebruik van turf.
 9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme variant.
 10. Vermijd bestrijdingsmiddelen.

Als deze punten je al bekend voorkomen dan kan dat kloppen.  De 10 punten zijn afgeleid van de 10 punten van de RHS. “10 ways to be more sustainable in your garden”.
Op de site https://groei.nl/actueel/tienpuntenplan staan alle details en veel informatie wat je kan doen om je tuin klimaat bestendig en vriendelijk  te maken. Ook in het tijdschrift Groei&Bloei zal de komende tijd hier veel aandacht aan besteed worden. De site groei.nl is trouwens een heel leuke site met veel instructie filmpjes.
De uitslag van de wedstrijd 'de meest waterbewuste tuin in Nederland' leest u onderaan deze nieuwsbrief.

Open Tuinen Dagen G&B Walcheren 16 t/m 18 juni

Op 16, 17 en 18 juni zijn er weer Open Tuinen Dagen van afdeling Walcheren. Er doen dit keer maar liefst 16 tuinen mee! 
Leden van Groei krijgen dit jaar GEEN exemplaar van de flyer meer thuisgestuurd (dure portokosten).
U kunt de flyers afhalen bij o.m. VVV inspiratiepunten (Domburg, Veere, Middelburg) en ook bij de deelnemende tuinen zelf. Bezoekt u een eerste tuin dan kunt u daar een flyer meenemen voor volgende tuinbezoeken.
De flyer Open Tuinen kunt u hier downloaden (en opslaan op uw telefoon). Uitgebreide informatie over de tuinen bekijkt u in het artikel op de website; klikt u hier.

Enkele fietsroutes Open Tuinen Walcheren

Twee fietsroutes voor de open tuinen. Zowel in pdf als gpx (voor op een navigator). Voor zaterdag alleen de routes in Middelburg. De andere tuinen op Walcheren liggen te ver uit elkaar.
Klik voor de route op zaterdag op de onderstreepte tekst:  pdf-bestand;  her gpx bestand..
Klik voor de route op zondag op de onderstreepte tekst:  pdf-bestand,  het gpx-bestand.

Fietstocht Zuid-Beveland 30 juni; inschrijven voor 20 juni

De termijn voor het aanmelden voor de fietstocht is verlengd tot 20 juni! U kunt zich dus nog inschrijven voor deze mooie fietstocht van 25 km. door de Zak van Zuid-Beveland. U kunt op eigen gelegenheid komen naar de startlocatie. Vanwaar we vertrekken om 9.30 uur. De route  zal zoveel mogelijk gaan door het polderlandschap met fruitbomen en mooie bloemendijken. We bezoeken 2 tuinen: de tuin van Louise van den Akker in Baarland en Tuin “de Vink” in Nisse. Klikt u hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Groenworkshop Korenschoof binden

De workshop Korenschoof binden, ook wel de leukste workshop van het jaar genoemd. Daarom hebben we nu twee avonden gereserveerd bij de fam. de Visser van 't Hof Hazenberg. 
Korenschoof binden staat voor een manier om een boeket te maken in de vorm van een korenschoof. Maar eerst gaan we met een mand en een schaar de pluktuin in. Fred Minnaar zal de nodige uitleg geven en ervoor zorgen dat iedereen met een mooi boeket naar huis gaat.
Data:   12 en 19 juli 2023
Start:   18.30 uur
Duur:   ongeveer 2 uur
Prijs:    leden €  7,50      en niet-leden €  12,50
Adres:  Prelaatweg 81, 4363 ND  Aagtekerke
U kunt zich aanmelden met het aanmeldformulier. Klikt u hier: 
 

Dagtocht naar West Vlaanderen 8 september

Aanmelden kan tot 1 augustus. De eerste tuin die we zullen bezoeken is Hoeve Bonem in Damme. Na de koffie is er een rondleiding door gidsen. Hierna is het ongeveer een half uur rijden naar de Tuinen van Adegem (in de buurt van Maldegem) met hier een eenvoudige warme lunch. Daarna een keuze tussen een rondleiding door de ontwerper v.d. tuin of zelf rondstruinen. Onze laatste stop is in Biervliet bij kwekerij In Goede Aarde, waar we verwelkomd worden meer informatie krijgen. Er is koffie en koek en natuurlijk zijn er veel plantjes te koop. Om 18.30 uur zullen we weer thuis zijn in Middelburg.  Klikt u hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Leden voor ledendag 26 augustus

Over ongeveer 2 maanden is het al zo ver. De commissie is druk bezig met de voorbereidingen. Een klein tipje van de sluier; Peter Geene van de Vlinder Stichting zal de lezingen verzorgen. Deze zullen om 14.00 uur en 15.00 uur gehouden worden in de Orangerie van landgoed Het Vierendeel. Maar natuurlijk nog veel meer. Ook komt er nog een speciale Nieuwsflits voor de leden waar ze op aan kunnen geven of ze wel of niet komen. Op dit moment heeft de commissie geen idee op hoeveel leden ze kan rekenen, dit is natuurlijk belangrijk voor de inkoop en bestellingen. Wij hopen dat u in grote getalen naar de "leden voor ledenmiddag" komt. Tot dan.

Boekpresentatie en lezing Robbert Lauret 12 juli in de Drvkkery

Robbert Lauret presenteert op 12 juli 2023 in de middag zijn nieuwe boek: Tussen Moestuin en Landgoed in De Drvkkery in Middelburg. Als ervaren tuinier en groenauteur deelt hij graag zijn ervaring met jou. Deze dag staat De Drvkkery in Middelburg in het teken van tuinieren. Er is een groen spreekuur van 14:00 tot 16:30 voor al je tuinvragen. Dit is gratis. Naast boeken om te signeren neemt Robbert een goed gevulde kar mee vol met groenten en (moes)tuinplanten. Van 19:30 tot 21:00 uur is er een lezing waarbij je met nieuwe inspiratie en kennis een nog betere tuinier zult zijn. Toegang is 5 euro. Tickets te verkrijgen bij De Drvkkery.
Alle informatie. https://drukkerijmiddelburg.nl/groen-spreekuur-met-robbert-lauret 
In tegenstelling tot wat eerder op de website is vermeld is de lezing niet speciaal voor Groei&Bloei leden. Onze excuses voor dit misverstand.

Plantenfestijn  Appeltern op 24 en 25 juni met extra korting voor G&B leden.

Wat is er te doen tijdens het Plantenfestijn? Naast de 200 tuinen in Appeltern zijn er op de centrale Lindenlaan tientallen kwekers met hun mooiste plantencollecties aanwezig. Sinds dit jaar heeft Groei & Bloei een tuin op Appeltern waar o.a. het paviljoen van De Floriade in is verwerkt. Tijdens het Plantenfestijn organiseren we een aantal gratis activiteiten waar je aan kunt deelnemen.

 • Bloemschikdemonstaties
 • Finale landelijke bloemschikwedstrijd
 • Tiny Garden Kruiwagen Challenge door leden van Groei&Bloei in 20 Fort kruiwagens
 • Inloopworkshops door Groei&Bloei

Mooie korting voor Groei & Bloei leden!
Uitsluitend tijdens het Plantenfestijn krijgen Groei & Bloei leden een speciale korting: op vertoon van de ledenpas mag 1 persoon voor slechts €10 naar binnen! Overige gezinsleden of vrienden kunnen natuurlijk gebruik maken van de bon uit de Groei & Bloei kortingsgids. Deze bon geeft recht op 20% korting op de dan geldende entreeprijs, met een maximum van vier personen per bon.

Kijk voor meer informatie op.https://groei.nl/tuin/tuinplanten/heesters-en-bomen/kom-ook-naar-het-plantenfestijn-bij-appeltern-adventure-gardens en https://appeltern.nl/nl/appeltern_plantenfestijn/

Terugblik hanging basket 6 mei 2023

Met een aantal enthousiaste deelnemers hebben we heerlijk buiten op het plein bij Kesteloo een mooie hanging basket gemaakt. Na de deskundige uitleg van Zoë den Boer zijn we er allemaal in geslaagd om een mooie kleurige mand te maken volgens de Engelse traditie. Voor meer foto's en informatie klikt u hier voor het artikel op de website. 

Winnaar meest klimaatvriendelijke tuin van Nederland

Juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei: “De Groenling is een enorme inspiratiebron voor waterbewust tuinieren. Het laat zien dat je met creativiteit ook in een middelgrote tuin (100 tot 500 m2) het verschil kunt maken. Al het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en gebruikt. De tuin is een echt groen paradijs met veel beplanting, hoogte verschillen, verschillende wadi’s en nauwelijks verhardingen. Niet alleen vogels, vlinders, bijen en hommels zijn er volop te vinden ook kikkers, salamanders, libellen en andere waterbeestjes genieten van de tuin, net als de eigenaren.”

Zilver was er voor "Annaparte" een grote tuin (2.000 m2) en brons voor "de Colijnsplaats" (2.500 m2). Voor meer  informatie klik u hier. 

Ledenwerfactie zomer 2023

Lees meer over de zomerledenwerfactie en om u op te geven. Klik hier.
Als niet- leden tijdens een activiteit lid worden, krijgen ze het verschil tussen leden- en niet-ledenprijs teruggestort op hun rekening. Dus zij doen direct mee voor de ledenprijs en profiteren direct van het lidmaatschap.


LEDEN VAN GROEI & BLOEI KUNNEN HET CADEAU OOK BESTELLEN TEGEN INKOOPPRIJS; de actie geldt tot 30 juni. KLIK HIER.

LET OP: GEBRUIK LEDENPAS

De ledenpas van Groei&Bloei is een persoonlijke pas en kan niet gebruikt worden door derden. Bij sommige bedrijven kunt u "OP VERTOON VAN DE LEDENPAS" korting krijgen. Om misbruik te voorkomen KAN er om een ID gevraagd worden.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.

Bezoek ook onze adverteerders; klikt u hier.