Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief maart 2024

Algemene Ledenvergadering (ALV) 19/03/2024

19 maart 2024 ALV met lezing.
Locatie: Verenigingsgebouw de Zandput, Zandput 5, 4353 BA Serooskerke; Aanvang: 19.30 uur. 
Leden van Groei & Bloei afdeling Walcheren hebben de informatie ontvangen in een aparte nieuwsbrief (5 maart jl). De Algemene Ledenvergadering is voor leden van de vereniging. Hierin o.m. aandacht voor het financieel verslag, jubilarissen e.d. In de pauze is er een gezellig samenzijn met een drankje (aangeboden door de vereniging). Na de pauze een lezing door Bas Wattel (stadsecoloog Middelburg) over zijn werkzaamheden als stadsecoloog. U leest alle over deze ALV (met de bijbehorende stukken) in het artikel op de website; klikt u hier.

Floralia project 2024

Het Floralia project 2024 gaat volgende week van start. Op 18 maart worden de plantjes aangeleverd bij de scholen en in die week gaan vrijwilligers langs bij de scholen om informatie te geven en te helpen bij het verpotten.
Lees meer over dit project in het artikel op onze website; klik hier.

Groenworkshop Pasen 23/03. Inschrijven verlengd

Het is nog tot en met zaterdag 16 maart mogelijk om in te schrijven voor deze workshop. 
Zaterdag 23 maart gaan we een paasstuk maken onder leiding van Zoë den Boer. We gaan aan de slag met diverse materialen, zoals paaseitjes, bloembolletjes, diverse bloemen en groen. Bij de workshop hoort een lekker kopje thee of koffie met een paaskoek. Aanmelden kan tot en met zaterdag 9 maart met het aanmeldformulier op de website, daartoe klikt u hier: 
Datum:        23 maart
Tijd:            13.30 uur
Prijzen:       € 34,95 voor leden en € 39,95 voor niet-leden
Plaats:        Tuinderij Kesteloo, Middelburgsestraat 83-A te Koudekerke

Aanmelden deelname Open Tuinen voor 1 april

We zouden het fijn vinden om weer een aantal nieuwe tuinen te mogen verwelkomen. Bezoekers vinden het fijn om veel verschillende tuinen te kunnen bekijken; om inspiratie op te doen of zo maar van te genieten.  De Open Tuinendagen zijn van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni. Aan u de keus welke dag(en), maar wel heel graag op zaterdag (zodat dan alle tuinen open zijn). In het artikel op de website staat veel meer informatie; klikt u hier.
Bij interesse, graag o.m. een korte omschrijving van uw tuin sturen aan Astrid van der Poel: astrid@walcheren.groei.nl. Astrid is coördinator Plantenruilbeurzen en Open Tuinen.

Gratis lezing: De bodem als basis voor een gezonde tuin 9/04

Lezing op 9 april door Rien Klippel van Velt; aanvang: 19.30 uur in De Zandput te Serooskerke. Kosten: gratis. dit is een lezing ism VELT
Rien Klippel is erkend docent van VELT en een inspirerend verteller. Deze avond zal hij vooral vertellen over onze bodem als basis voor een gezonde tuin. De afgelopen jaren is er veel geschreven over het belang van een gezonde bodem in onze (moes) tuin. Maar hoe krijg je een gezonde bodem en hoe bepaal je hoe de bodem van jouw tuin gezond is?.
In het artikel op de website leest u meer; klik dan hier

Plantenruilbeurs 13/04

Op 13 april houden we weer onze voorjaarsplantenruilbeurs bij tuindersbedrijf Kesteloo in Koudekerke. Gratis voor zowel leden als niet-leden. Aanleveren van de planten vanaf 10.00 uur. Plantjes, stekken, kleine struiken welkom. Graag voorzien van een label met naam, soort en kleur. De start van de plantenruil begint om 11.00 uur. Het einde is meestal rond 11.45 uur.
Astrid van der Poel, coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen.

Groenworkshop Ajourkrans 20/04

In deze workshop gaan we aan de slag met het maken van een ajourkrans. Hier hebben we een oasiskrans voor nodig en veel bloemen. In de voorbeelden zijn o.a. rozen, ranonkels, statices, anjers en chrysanten verwerkt. Fred Minnaar tekent voor het ontwerp en de begeleiding. De workshop zal plaatsvinden bij Intratuin in de ruimte naast de koffiecorner van Intratuin. Koffie/thee en iets lekkers zijn inbegrepen.
De kosten zullen tussen de € 30,00 en € 35,00 bedragen voor de leden. Een exacte prijs kunnen we nog niet geven, dat hangt namelijk af van het aantal deelnemers en de inkoop bij Intratuin. Vandaar dat wij ruim van te voren het aantal deelnemers willen weten. 
Let op: inschrijven kan tot 30 maart met het aanmeldformulier op deze website. Klikt u daarvoor hier: 
 

Fietstocht 24/05

Op 24 mei a.s. houden we de jaarlijkse fietstocht. Dit jaar blijven we op Walcheren. We starten om 9.30 uur aan de noordkant van Middelburg en fietsen Serooskerke, de tuin van Hedy van Straten: Domaine des Roses. Hierna fietsen we door naar Biggekerke, de tuin van Joke Cijsouw: Tuin t’Hofje, waar we uitgebreid gaan lunchen. We fietsen dan richting Koudekerke, de tuin van Conny Walraven;  De Houtenhandsche hof.  Hier kunnen we, na het tuinbezoek, nog genieten van koffie/thee en een bolus. We sluiten de fietstocht daar af. U leest meer in het artikel op de website; klikt u hier. In de volgende nieuwsbrief informatie over de kosten. Vanaf dan kunt u zich aanmelden. 
Graag tot ziens bij de fietstocht, Lien Osté en Judith Weijland van de reiscommissie

Busreis Plantenfestijn Appeltern 8/06

Datum: zaterdag 8 juni, Opstapplaats: ZEP Middelburg (Podium 31)
We vertrekken om 7.45 uur vanaf het ZEP terrein (bij restaurant Tafelen). Dan zijn we rond 10.15 uur in Appeltern.
De planning is om uiterlijk 16.30 uur terug te rijden, zodat we rond  19.00 uur weer terug zijn in Middelburg.
Prijs busreis (afh. van aantal deelnemers) van € 36,50/€ 31,50/€ 28,50 (volle bus) voor leden; niet-leden resp. € 44,50/ € 39,50/ € 35,50. Prijs entree: op vertoon van G&B ledenpas € 8,50 pp (max 2 pers./pas. Uitgebreidere informatie (en om u aan te melden) in het artikel op de website; klik hier.
Eten en drinken: heenreis koffie met wat lekkers in de bus; verder zorgt u zelf voor eten en drinken.
Vanwege het schrappen van de nationale tuinweek is er voor gekozen om daarvoor in de plaats een jaarlijks landelijk Plantenfestijn in Appeltern te organiseren, waarbij  planten van gespecialiseerde kwekers centraal staan. Er is ook een Groei & Bloei tuin naast de meer dan 200 voorbeeldtuinen. Organisatie busreis wordt door Lien en Sietske verzorgd.
Lien Osté en Sietske van Liere, reiscommissie

Vierdaagse reis naar Engeland aug./sept.

Laatstse nieuws:
De reis gaat door! De reis is enthousiast ontvangen en er hebben zich al voldoende mensen aangemeld.
Er zijn nog maar 7 plaatsen beschikbaar. Dus wilt u nog mee geef u dan snel op!
Lees alles over deze reis in het artikel op de website; klik hier.

Terugblik lezing Libellen en Vlinders 13/02

Een goed bezochte avond met een heel interessante lezing door Peter Geene. Peter heeft ook op onze jubileum ledendag een rondleiding verzorgd over landgoed 't Vierendeel. Hij is al jaren actief binnen de Libelle- en Vlinderwerkgroep Zeeland en tevens een van de intiatiefnemers van de Vlinderidylle in Veere bij het Bastion. Naast de mooie beelden kon hij ook goed vertellen over deze bezoekers in onze tuinen en waterpartijen. Meer foto's bij terugblik lezing; klik hier.

Terugblik Snertwandeling 24/02

Een echte winterse excursie: heel koud, behoorlijk veel wind, maar later nog een zonnetje. Met 20 personen konden we net, hutje mutje, zitten in het gebouwtje van de eendenkooi Slikkebosch, in de Manteling, waar we ontvangen werden door kooiker Pim met warme koffie, thee en koek. Hij vertelde heel enthousiast over het ontstaan van de eendenkooi en hoe dat allemaal in zijn werk ging. Dit staat uitgebreider in het artikel op de website; klik hier.
Na de rondwandeling met prachtige uitzichten op de plas, koningsvarens en veenmos togen we richting Brasserie Boschhoek voor de heerlijke gevulde snert. We hebben veel geleerd deze ochtend. Het was zeer de moeite waard.
Liesbeth Hamelink, reiscommissie

Tienpuntenplan: Bekijk het gazon anders

Elke maand willen we in onze nieuwsbrief één van de onderwerpen behandelen. We weten dat er veel tuinkennis is bij de leden van onze afdeling. Wil je deze kennis delen? Schrijf dan een stukje voor de nieuwsbrief over één van de punten van het Tienpuntenplan.
Kijk bij groei.nl/actueel/nieuws/klimaatvriendelijk-tuinieren voor de onderwerpen.
Dit is aflevering 2 (punt 7): Bekijk het gazon anders.
Een mooi strak gazon geeft een tuin structuur maar vergroot helaas de biodiversiteit niet. Het is wel goed mogelijk om een deel van dit gazon om te vormen tot een bloemenweide of gewoon het gras te laten groeien, zonder aan structuur in te boeten. Zie foto 1.
De afgelopen jaren is er de actie “Maai mei niet”. Deze actie pleit ervoor om het gazon niet te maaien zodat bloemen de kans krijgen om te ontwikkelen en dan als nectarbron te dienen voor bijen, hommels en vlinders. Op de site www.maaimeinietnederland.nl is hierover veel informatie te
vinden. Het maakt echter nogal wat verschil of je tuin op zware kleigrond of op zandgrond ligt. De bloemenrijkdom is op (kalkrijke en arme) zandgronden groter dan op zware voedsel rijke kleigrond...........
Lees het vervolg van dit interessante artikel door hier te klikken.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van februari 2024 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 8 februari 2024 t/m heden (13 maart 2024)  zijn er 2 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en middels een welkomsttasje (of krijgen die nog) van onze afdeling. De nieuwe leden komen uit Grijpskerke en Koudekerke. We zijn in 2024 gestart met een ledenaantal van 343 leden. Het aantal leden nu staat op 348.

Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals b.v.;

  • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostprijs,
  • gratis toegang lezingen,
  • ledenkorting bij een paar tuincentra (Verstraten Walhout, ZeelandPlant en Tuinderij Wagenaar) en Houtenhandsche Hof,
  • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
  • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
  • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
  • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
  • nieuwe leden krijgen G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Meer in het artikel op de website; klik hier. Ledenadministratie Dolf de Nooijer

 

Ter informatie

Onder "ter informatie" nemen we berichten op waarvan wij denken dat die mogelijk interessant zijn voor onze lezers. U kunt natuurlijk zelf ook berichten toesturen. De redactie besluit om deze al dan niet op te nemen in een nieuwsbrief; info@walcheren.groei.nl

Ter informatie: Voorjaarsweekend 23 + 24 maart Botanische tuinen Utrecht

Gratis toegang op vertoon van je Groei & Bloei ledenpas of museumjaarkaart. Een kleine tuin kun je met relatief weinig tijd en geld al leuk maken; zo draag je bij aan vergroening en biodiversiteit van je eigen leefomgeving. De straat ziet er zoveel vriendelijker uit met een geveltuintje of een enkele klimplant. In het jaarlijkse Voorjaarsweekend Tuinplezier in Utrecht staan deze keer kleine tuinen centraal. Je kunt een groene oase maken van jouw postzegeltuintje, zoals je balkon, dakterras of naast je voordeur. De uitdagingen van een kleine tuin bespreken we op za 23 en zo 24 maart; ontwerpers, hoveniers en plantenexperts staan klaar om hun kennis met jou te delen. Meer informatie: Voorjaarsweekend Tuinplezier: Tuinieren op een postzegel - Nieuws & Agenda - Universiteit Utrecht (uu.nl)

Zadenbeurs Velt ZB 6 april

Velt bestaat 50 jaar, en de Velt-Zeeuwse eilanden bestaat 10 jaar, en de werkgroep Velt Voedselbos de Langhe Laere bestaat 5 jaar. En daarom hebben we een feestelijke zadenbeurs georganiseerd in de Zeeuwse Bibliotheek. Jullie leden zijn van harte uitgenodigd! Zie hier de link!
https://dezb.op-shop.nl/6291/zadenruilbeurs-reclaim-the-seeds/06-04-2024

Starten met een moestuin? Klik hier voor meer informatie. Starten met een moestuin | Velt

T.i: Zeeuwse Bloembollenroute 19+20 april

Dit voorjaar kunt u verschillende tuinen bezoeken op Walcheren. Afgelopen najaar zijn deze tuinen met duizenden bloembollen ingeplant.  De tuinen liggen op korte afstand van elkaar zodat u ze op een dag kunt bezoeken. De mooiste combinaties met de vroege tuinbloeiers en struiken maken dat het een waar lentefeest wordt.April 19 - 20 april. Op beide dagen van 10.00-17.00 uur. Entree verschilt per tuin. Lees meer over de tuinen in het artikel op de website; klikt u hier.

T.i: Expositie "vers uit de tuin" museum Het Warenhuis Axel

Zoals u kunt lezen in de bijlage (klikt u hier) exposeert museum Het Warenhuis i.s.m. Universiteit Gent vanaf 12 april "Vers uit de tuin" van Petrus Hondius. Deze expo zal voor een aanzienlijk deel van uw leden interessant, mede omdat er meerdere lezingen gehouden worden. Wij hopen jullie te verwelkomen in het museum, tip, meerdere lezingen! Data lezingen binnenkort op de website: www.HetWarenhuis.nl
Peter Goossen, PR Coördinator Museum Het Warenhuis Axel

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.