Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief febr./mrt. 2022

Voorwoord van de redactie

Voor u ligt weer een nieuwe nieuwsbrief met veel activiteiten. Denkt u eraan dat voor bepaalde activiteiten de sluitingsdatum binnenkort vervalt. Dus geef u snel op.
De leden van Groei & Bloei ontvangen het Groentje één dezer dagen in de brievenbus; daarin staan alle tot nu bekende activiteiten.
Maar er komen er nog meer bij; dus houdt u de nieuwsbrieven in de gaten. Ook op onze hoofdpagina van de website (Home) staan steeds zoveel mogelijk nieuwtjes. 
De Ledenontmoetingsavond met ALV staat inmiddels vast.
Helaas ook het nieuws dat het Floralia project voor de 3e keer is afgelast tot grote teleurstelling van o.m. de organisatoren. 

Uitnodiging aan leden voor de ALV op 20 april 2022

Op woensdag 20 april 2022 om 19:30 houden we weer onze jaarlijkse ALV in de Zandput. Aanvang is om 19:30. We gaan er nu vanuit dat er geen coronamaatregelen meer nodig zijn. Indien dat wel zo is dan zullen we dat via de nieuwsbrief en website communiceren.
Deze ALV combineert de ALV van 2021 en 2022.
Zoals gewoonlijk proberen we het huishoudelijk deel zo kort mogelijk te houden zodat we veel tijd hebben voor gezellig bijpraten in de pauze. Koffie/thee voor de vergadering en een drankje in de pauze wordt aangeboden door de vereniging. Zoals elk jaar vragen we aan u om een hapje te maken. Dit geeft altijd stof tot praten, uitwisseling van recepten en word zeer gewaardeerd. Wilt u een hapje maken stuur dan een mailtje naar Wendela van Dijken (wenw@telfortglasvezel.nl).

Na de pauze is er lezing door Johan Antheunisse. Johan Antheunisse is bij velen wel bekend van de lezingen over stoeptuintjes en bomen excursies. Vanavond een heel ander onderwerp namelijk over grassen: We laten er geen gras over groeien.
Het is de rijkste soort binnen de plantenfamilie en ze komen op alle werelddelen en op allerlei gronden voor. Wanneer je de moeite neemt om ze met een loep te bekijken krijg je de fraaiste bloemvormen te zien en ga je ze makkelijker herkennen. Door maar vaak genoeg naar grassen te kijken ga je ze waarderen en met een paar nuttige aanwijzingen gaat het misschien nog beter.

U leest alles over de ALV en de lezing in het artikel op de website; klikt u hier.

Ikebana - aanmelden uiterlijk 28 febr.

Voor de workshop Ikebana zijn voldoende aanmeldingen, dus deze kan zaterdag a.s. doorgaan. Naar verwachting zullen niet alle deelnemers mee gaan doen aan de cursus. Ik heb navraag gedaan bij de cursusleidster Ilse van Es, maar het is mogelijk om zonder de workshop gedaan te hebben, wel mee te doen aan de cursus. Voorkennis is handig maar niet noodzakelijk. Aanmelden kan nog dit weekend, voor dezelfde prijs als eerder aangegeven. De workshop en de cursus worden gegeven in het eigen atelier van Ilse aan de Rijkebuurtweg 3 4354 SE te Vrouwenpolder. Minimum aantal deelnemers is 4, het maximum is 10 deelnemers. Voor meer informatie en het aanmeldformulier klikt u hier: Aanmelden voor de cursus kan tot uiterlijk maandagochtend 28 februari. Hieronder volgen de data en de prijzen:

Workshop Ikebana: zaterdag 26 februari van 10.00 - 12.30 uur
Cursus Ikebana:     zaterdagen 5, 12 en 26 maart steeds van 10.00 - 12.30 uur
Kosten workshop: Ledenprijs: € 39,00 en Niet-ledenprijs € 49,50
Kosten cursus incl. korting: Ledenprijs € 104,00 en Niet-ledenprijs € 118,50

Aanmelden Deelname Open Tuinen (juni) voor 1 maart

U kunt zich weer aanmelden voor deelname aan de Open Tuinen dagen van uw afdeling Groei en Bloei Walcheren. Het gaat om vrijdag 17, zaterdag 18 en/of zondag 19 juni. Openstelling van uw tuin van 10.00-17.00 uur (geen avond openstelling). Het kan zijn dat u maar 1 dag open wilt zijn. In dat geval graag op zaterdag.
Het thema voor 2022 is: De Stads- en Balkontuin. Een balkontuin is natuurlijk niet geschikt voor Open Tuinen, maar wij zouden het wel heel leuk vinden als leden met een stadstuin (groot of klein) een keer mee zouden willen doen.
Als u wilt meedoen mail dan uw naam, adres en telefoonnummer naar Lieneke Hubrechsen. Vermeld dan ook of u naast de zaterdag, op vrijdag en/of zondag open wilt zijn. Klik hier voor meer informatie.

Excursie park Toorenvliedt op 2 april, aanmelden voor 5 maart

U kunt zich nog aanmelden voor deze leuke excursie tot 5 maart. Het is nl. mogelijk dat er een tweede gids meegaat en dat moet men bijtijds weten.
Onder leiding van de IVN-gids Annemarie Stern maken we een wandeling door het park Toorenvliedt. Annemarie weet heel veel te vertellen over de geschiedenis en het park.
Als de coronamaatregelen het toelaten, brengen we ook een bezoek aan de vogelopvang de Mikke.
Meer informatie en aanmelden via het artikel op de website. Klikt u hier.

Lezing Feng Shui eind maart

Datum:    2e helft maart 2022
Aanvang:  19:30 uur
Locatie:     De Zandput, Zandput 5, Serooskerke
De lezing is gratis voor leden (en hun huisgenoten), introducees en niet-leden betalen € 5,=..

De eerste lezing sinds bijna twee jaar: Harmonie in de tuin met Feng Shui door Mariëtte Verlaan. Zodra de exacte datum bekend is, wordt deze in een nieuwsflits bekend gemaakt.
Mariētte Verlaan is tuinontwerper en ontwerpt met veel plezier bloemrijke tuinen en levendige kleurrrijke borders vol vaste planten, enkele siergrassen, diverse heesters en bomen. Zij zal u enthousiast laten kennismaken met de verschillende Feng Shui energieën die het karakter en de eigenschappen van het landschap beschrijven. Door de mogelijkheden van de tuin met de persoonlijke aspecten van Feng shui te combineren ontstaat een levendige tuin die past bij de tuingebruiker. Feng Shui is daarmee een praktische filosofie voor de inrichting van een plezierig landschap voor mens en dier en goed toepasbaar voor de creatie van een heerlijke tuin. 
In de presentatie zult u veel herkenning ervaren en inzicht krijgen in het hoe en waarom van de beleving van uw tuin. Voor meer informatie klikt u hier:

Martine van de Meule, lezingen
 

Workshop een levende tuin maak je zelf 23 maart

Aanmelden voor de workshop van 23 maart voor 15 maart.
We hebben workshops gepland op de woensdagen: 23 maart of  18 mei of  29 juni  van 19.00 uur - 21.30 uur
Elke workshop is dus 1 avond. Kosten: €5,50 voor leden Groei en Bloei en €8,50 voor (nog) niet leden. De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers. 
Het is een praktische workshop waarbij deelnemers in een aantal stappen een schets maken voor hun eigen tuin.
Voor wie: iedereen die groene vingers wil krijgen en in het bezit is van een tuin of tuintje. Deze korte workshop is vooral bedoeld voor mensen die nagenoeg geen ervaring hebben met tuinieren.
U leest meer in het artikel op de website; klik hier.

Natuurbelevingstocht Plompe Toren, Schouwen Duiveland 7 mei 2022

Inschrijven voor 1 april bij Liesbeth Hamelink (liefst via het formulier op de website). Klik hier voor meer informatie en om u in te schrijven.
Deze natuurbelevingstocht duurt ongeveer 2 uur en start om 10.00 uur bij de parkeerplaats Plompetorenweg (eigen vervoer). Graag meenemen: een koffiebeker, verrekijker en goede wandelschoenen of laarzen.
Leden betalen voor deze interessante excursie € 5,- en niet-leden € 9,50. Minimaal 15 en maximaal 20 deelnemers.

Vierdaagse reis Floriade en Achterhoek 12 t/m 15 sept. 2022

Inschrijven voor 23 april 2022 via het formulier op de website. Klikt u hier voor meer informatie en om aan te melden.
We gaan weer op reis!
Dit jaar nog in Nederland, naar de Achterhoek, daar zijn ook pareltjes van tuinen te vinden.
De reis wordt verzorgd door Garden Tours onder deskundige leiding van  Inez van Gisteren op de 2e en 3e dag. Zij woont zelf in deze streek en kan er veel over vertellen.
We overnachten 3 nachten in 4**** Hampshire Hotel Avenarius te Ruurlo.

Plantenruilbeurs 26 maart 2022

In 2022 houden we weer 2x onze plantenruilbeurs en wel op zaterdag 26 maart en zaterdag 8 oktober bij
Tuindersbedrijf Kesteloo, Middelburgsestraat 83A, 4371 ER  KOUDEKERKE
De plantenruilbeurs is zowel voor leden als niet-leden toegankelijk. Voor beginnend tuiniers en voor niet-leden kunnen de aangeboden planten, samen met een advies van ervaren tuiniers, een mooie start zijn van hun tuinhobby en leden vinden misschien juist die plant die ze al lang wilden hebben.  Meer in het artikel op de website; klikt u hier.

Afgelasting Floralia project 2022

Als Floraliacommissie waren we vol goede moed bezig met de voorbereidingen om het project, in aangepaste vorm weliswaar, uit te voeren op de scholen. We kregen echter de laatste tijd nogal eens vragen van vrijwilligers of het toch wel veilig voor hen was om de school binnen te gaan en daar gastlessen te verzorgen of ze vonden het lastig naar twee, vaak grote groepen op één school te gaan. Deze vragen en opmerkingen  kwamen voort uit het feit dat kinderen op basisscholen een grote besmettingsbron blijken te zijn. We hebben diverse keren overleg gehad over wat te doen. Er waren heel veel besmettingen en zieken door de omikronvariant en ook mensen die een boosterprik hadden gehad, werden nogal eens ziek.
Een groot deel van onze vrijwilligers is 70 plus en behoort daardoor tot de risicogroep.
We hebben de persconferentie van 15 februari nog afgewacht, waarbij vanaf 26 februari bijna alles weer mag. Hierbij werd echter wel een slag om de arm gehouden ten aanzien van mogelijke sterk oplopende besmettingen en nieuwe varianten en werd een nieuw weegmoment op 15 maart aangekondigd. Minister Kuipers zei verder dat het voor mensen in de risicogroep een spannende tijd is; zij moeten extra voorzichtig blijven en anderen moeten rekening houden met hen. 
Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor onze vrijwilligers en vinden de onzekerheden toch te groot. Daarom hebben we in overleg met het verantwoordelijke bestuurslid van Groei & Bloei Walcheren besloten het project alsnog af te gelasten.We hopen van harte dat we in 2023 het Floraliaproject weer gewoon kunnen uitvoeren en er niet telkens zoveel onzekerheden zijn bij de voorbereiding.
Willy de Nooijer en Agnes Tange

Ledenwerfactie voorjaar 2022

Meer informatie in het artikel op de website; klikt u hier.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief december 2021 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 21 december 2021 t/m heden (18 februari)  zijn er 4 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn of worden nog welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling.
De nieuwe leden komen uit Middelburg 2x en uit Koudekerke ook 2x.
Voor 2022 zijn er dus in totaal 4 nieuwe leden bijgekomen voor onze afdeling en er waren ook nog 3 afmeldingen. Op 1-1-2022 hadden we een leden bestand van 410 leden en nu dus (18-2) 411 leden.

Tuinhandschoenen

Het wordt weer voorjaar en tijd dat we weer allerlei werkzaamheden in de tuin kunnen gaan doen. Voor deze werkzaamheden zijn tuinhandschoenen ontzettend handig. Afdeling Walcheren van Groei&Bloei heeft al vele jaren tuinhandschoenen in het PR-assortiment beschikbaar voor leden en niet leden. Deze zijn te bestellen en te verkrijgen bij Dolf de Nooijer, Lodo van Hamelstraat 10 4333 CP Middelburg, tel. 0118-634494, emailadres ganooijer@zeelandnet.nl .
Op lezingen, plantenruilbeurs e.d. zijn de handschoenen en overige PR- middelen meestal ook aanwezig. Alle handschoenen kosten € 5,00 per paar. Meer op de website; klikt u hier.

Activiteiten door derden

IVN: De IVN organiseert excursies en cursussen die voor iedereen toegankelijk zijn. Neem eens een kijkje: Activiteiten | IVN