Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief eind september 2023

Plantenruilbeurs zaterdag 7 oktober 2023

Op  zaterdag 7 oktober houdt Groei & Bloei afdeling Walcheren weer de traditionele Plantenruilbeurs. Deze is zowel voor leden als niet-leden toegankelijk. Voor beginnende tuiniers en voor niet-leden kunnen de aangeboden planten, samen met een advies van ervaren tuiniers, een mooie start zijn van hun tuinhobby en leden vinden misschien juist die plant die ze al lang wilden hebben. Wees er wel snel bij, want de aangeboden planten wisselen snel van eigenaar ! Aanrader: loop eens even bij Kesteloo binnen om te kijken wat zij daar zoal aanbieden.
Locatie: Kwekerij Kesteloo, Middelburgsestraat 83A in Koudekerke.
Aanleveren planten vanaf 10.00 uur; Start:  stipt  11.00 uur; Einde: rond  11.45 uur

Alle soorten planten, goed gewortelde stekken en kleine struiken zijn welkom, graag voorzien van een label met naam, soort en kleur.
Astrid van der Poel, Coördinator Plantenruilbeurs

Lezing ontwikkelen van kruidenrijk grasland dinsdag 10 oktober 2023

Lezing “Ontwikkelen van bloemrijk grasland” door Wijnand Lammers van bureau “Lammers Flora Monitoring".
Datum:  10 oktober 2023
Tijd:      19:30-22:00 uur
Locatie: de Zandput, Zandput 5, Serooskerke
Kosten: Leden G&B gratis, niet-leden 5 euro. Vooraf aanmelden hoeft niet.
De laatste jaren is er veel aandacht voor meer bloemen en kruiden in bermen, dijktaluds en groenstroken maar ook het omvormen van een deel van het gazon naar een bloemrijke weide. Meer bloemen en kruiden in het grasland is goed voor de biodiversiteit en ziet er ook nog mooi uit.
Deze lezing geeft uitleg over hoe je een stuk grasland kan omvormen zodat er meer kruiden en bloemen gaan groeien en voorkomt dat het gras op den duur weer de overhand krijgt.
Martine van der Meule, lezingen

Groenworkshop bollenmand zaterdag 14 oktober 2023

Op zaterdag 14 oktober 2023 is er weer een groenworkshop bollenmand bij Tuinderij Kesteloo te Koudekerke. Dit keer zal de begeleiding in handen zijn van Fred Minnaar, bekend van de groenworkshop korenschoof binden. We gaan een mand vullen met voorjaarsbollen volgens het "laagjes" principe. De bovenkant van de mand wordt ingeplant met kleurige viooltjes. Aanmelden kan tot 5 oktober a.s. door het aanmeldformulier op de site in te vullen. Daartoe klikt u hier: 
Datum:  zaterdag 14 oktober 2023
Tijd:      13.00 uur! (let op: in de activiteitenkalender staat 10.00 uur)
Prijs:      Leden € 27,00 incl. mand en bij zelf meebrengen mand € 16,00. Niet-leden € 34,99 incl. mand en bij zelf meebrengen mand € 23,99. De maat v                  van de mand is 35 x 24 cm. 
Plaats:  Tuinderij Kesteloo, Middelburgsestraat 83-A, 4371 ER  KOUDEKERKE

Stemmen Rabo Clubsupport kan alleen vandaag, 26/9, nog!

Laatste kans. T/m 26 september kunnen leden van de Rabo bank een stem uitbrengen voor hun club of vereniging. Voor Walcheren kiest u de regio: Zeeuwse Delta. Wilt u een stem uitbrengen op onze afdeling zet dan (liefst) een filter op Kunst & Cultuur; u vindt ons bij Groei & Bloei afdeling Walcheren.

Terugblik jubileummiddag leden voor leden 26 augustus

Wat hebben we geboft met het weer. De ledenopkomst was geweldig.
Met dank aan: de exposanten Adrie en Olga; Peter Geene voor 2 heel interessante rondleidingen; Rieneke met haar prachtige sjaals; Ineke met haar papier-maché; Christien met wolverven; de dames van Floralia en de dames van de handschoenenverkoop. Dank ook aan alle vrijwilligers, alle bakkers, en niet te vergeten Jurjen en Clementine voor het openstellen van het landgoed, de rondleiding en de prachtige boeketten van Clementine.Tot slot dank aan de sponsoren voor hun prijzen voor de verloting. We kunnen terugkijken op een hele geslaagde middag. 
De jubileumcommissie, Astrid, Wendela, Liesbeth en Sietske
Op de website staat het volledige artikel met héél veel foto's; klikt u hier.

Terugblik dagreis West Vlaanderen 8 september

Op vrijdag 8 september op pad met een luxe touringcar van AMZ met gelukkig airco. Geen overbodige luxe, want het zou die dag 30 graden worden. De eerste tuin die we hebben bezocht was de Hoeve Bonem in Damme. De gids vertelde over de geschiedenis van de hoeve en het omringende landschap. De tuin wordt ecologisch beheerd; er is een moestuin en hedendaagse kunst. Hierna  naar de Tuinen van Adegem (bij Maldegem) met eerst een warme lunch. Daarna kon men kiezen tussen een rondleiding met de ontwerper van de tuin of liever zelf ronddwalen. Er waren 4 tuinstijlen: een Franse romantische rozentuin, een Engelse landschapstuin met watervallen; een exotische tuin en een Japanse tuin. De laatste stop was in Biervliet bij kwekerij In Goede Aarde. Men kon de tuin bewonderen (prachtige borders met o.m. asters en grassen). En natuurlijk konden er volop eigen gekweekte borderplanten en grassen gekocht worden. Nadat iedereen had afgerekend zijn we teruggereden naar Middelburg.
Lien en Judith, reiscommissie
Meer leest u in het artikel op de website met veel foto's. Klikt u hier.

Terugblik groenworkshop Flower Happiness 16 september

Net voor de week van de Dahlia bij Groei&Bloei was er een leuke en leerzame workshop “Flower Happiness” bij Ilse van Es in Vrouwenpolder. Ilse heeft achter haar atelier een mooie pluktuin waar we naar hartenlust bloemen mochten plukken. Op dit moment staan vooral de Dahlia’s in bloei. Samen met pluimen van de amarant en andere bloemen hebben we een mooi bloemstuk gemaakt. Tijdens de workshop werd ook veel ervaring uitgewisseld over het telen en vermeerderen van Dahlia’s. Ook gaf Ilse tips voor webshops waar het leuk zaden en dahlia’s kiezen is. Het was prachtig nazomerweer waardoor we fijn buiten aan de slag konden. Ilse van Es geeft zeer ontspannen les en  er was een ongedwongen sfeer. Kortom een zeer geslaagde ochtend. Voor meer foto's klikt u hier: 

Christien van den Bosch, voorzitter

Najaarsledenwerfactie G&B afdeling Walcheren

Lid worden via de afdeling is extra aantrekkelijk en voordelig voor het nieuwe lid en de afdeling. Lid worden via de afdeling is voor het nieuwe lid: Gratis welkomstcadeau, gratis tijdschrift en korting op lidmaatschapprijs. Als je lid wordt via website, tijdschrift of hoofdkantoor kan het nieuwe lid een keuze maken tussen korting lidmaatschapprijs of gratis cadeau. Klik hier voor meer informatie.

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van juli 2023 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 30 juni 2023 t/m heden (23 september)  zijn er 4 nieuwe leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een mailbericht en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling. De nieuwe leden komen allemaal uit Middelburg. 
We zijn in 2023 gestart met een ledenaantal van 371 leden. Op dit moment hebben we als afdeling 389 leden.
Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen, zoals b.v.:
* bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
* gratis toegang lezingen,
* ledenkorting bij een paar tuincentra, zie ledenvoordeel,
* gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
* landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
* lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
* nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs (is onder kostprijs) deelnemen aan afdelingsactiviteiten.,
* nieuwe leden krijgen een G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie e.d.
​​​Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Voor in uw agenda: Activiteiten november/december 2023

  • 11 november: Groenworkshop Herfstschikking
  • 14 november: Lezing Boomkampioenen
  • 16 december: Groenworkshop Kerstschikking

Zuid Nederland Kampioenschap bloemschikken

Voor meer informatie over dit kampioenschap klikt u hier.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar info@walcheren.groei.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.