Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief april 2022

Wedstrijd "ontwerp je eigen border"

Inzenden voor 1 mei 2022.
Dit jaar is het thema van de nationale tuinweek de stads- en balkontuin. Daarom organiseert Groei&Bloei een landelijke wedstrijd waarbij iedereen, zowel leden als niet leden, een ontwerp voor een border kunnen inzenden. Voor elke inzending plant Groei&Bloei een boom via de organisatie "Trees for all".
Er zijn twee categorieen:
- Categorie A: een border/beplantingsplan van 1 m2. Bv een Gevel tuin of een vierkante meter tuin.
- Categorie B: Een border of beplantingsplan van 2-5 m2. Dit kan een border zijn met een mix van struiken, eenjarigen en vaste planten.
De afdeling Walcheren stelt een jury samen waarbij uit elke categorie 1 winnaar wordt gekozen. Deze afdeling winnaars worden dan voorgesteld aan de landelijke jury. De landelijke jury bestaat uit Modeste Herwig en de commissie nationale tuinweek. Zij kiezen ook weer twee winnaars, uit elke categorie één. De landelijke winnaars worden gehuldigd op 11 of 12 juni op de Floriade.
De jury van de afdeling Walcheren bestaat uit Wendela van Dijken, bestuurslid en Liesbeth Hamelink. Liesbeth is professioneel tuinontwerper.  De inzendingen kunnen digitaal of op papier gezonden worden naar Wendela van Dijken, Van Oorschotlaan 41 4386EG Vlissingen wenw@telfortglasvezel.nl . Sluitingsdatum is 1 mei 2022. We moeten namelijk voor 15 mei de winnaars bekend maken aan de landelijke jury.
Uitgebreide informatie in ons artikel op de website; klik hier.
Enkele tips.
Misschien heb je zelf in je tuin een stukje wat je mooi vindt en zelf samengesteld hebt. Zet dit dan op tekening en maak een plantenlijst. In de bijlage een voorbeeld hoe een tekening en plantenlijst er uit kan zien. Je kan uiteraard ook de plantennaam in de tekening zetten. In het blad Groei&Bloei is een serie “Borderpuzzelen”. Hier staan mooie tips hoe een border samen te stellen.
Veel succes, Christien van den Bosch, voorzitter G&B Walcheren

Groenworkshop tekenen en schilderen 30 april

Datum:     zaterdag 30 april 2022
aanvang:  13.00 – 17.00 uur; evt. vervolg: 7 mei 2022
Locatie:    tuin Frans en Betsy de Visser, Oostkapelle
Kosten:    leden:  € 35,95; niet-leden € 43,95  (incl. materialen)
Aanmelden voor 18 april

Joke Konings heeft zes jaar de Nieuwe Academie, Crejat, gevolgd. Sinds 2014 heeft zij haar eigen werkatelier INDEKUNST in 's Heer Abtskerke. Zij verzorgt daar teken- en schildercursussen en workshops. 
En nu een workshop voor Groei en Bloei in de tuin van Frans en Betsy de Visser in Oostkapelle. Met Betsy de Visser is de keuze gemaakt voor dit jaargetijde omdat de tuin volop in bloei zal staan. Dat is dus twee keer genieten èn van de mooie tuin èn van het maken van een mooie tekening of schilderij. 
Joke zal met iedere deelnemer van te voren contact opnemen om de workshop zo goed mogelijk voor te bereiden. Na aanmelding zullen uw gegevens dus met Joke gedeeld worden. Aanmelden kan tot uiterlijk 18 april, klikt u hier voor het aanmeldformulier.
Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops

Oproep voor deelname aan de 4-daagse reis van 12 t/m 15 september

OPGEVEN KAN TOT 23 APRIL.
We gaan naar de Floriade (dag 1) en bezoeken prachtige tuinen in de Achterhoek. Er is zoveel moois te zien in ons eigen land! We gaan met een luxe bus van Garden Tours met gids Inez van Gisteren (dag 2+3). Gaat u mee?
De kosten zijn inclusief 3 overnachtingen met ontbijt en 3 gangen-menu, de entrees voor de  Floriade en tuinbezoeken, programmaboekje en 3 lunches.
Klik hier voor alle informatie.
Liesbeth Hamelink, Sietske van Liere, Reiscommissie.

ALV en Ledenontmoetingsavond 20 april

Zoals gewoonlijk proberen we het huishoudelijk deel zo kort mogelijk te houden zodat we veel tijd hebben voor gezellig bijpraten in de pauze. Koffie/thee voor de vergadering en een drankje in de pauze word aangeboden door de vereniging. Na de pauze is er een lezing (zie hieronder).

OPROEP aan bakkers en/of hapjesmakers: Zoals elk jaar vragen we aan u om een hapje te maken. Dit geeft altijd stof tot praten, uitwisseling van recepten en wordt zeer gewaardeerd. Wilt u een hapje maken stuur dan een mailtje naar Wendela van Dijken. (wenw@telfortglasvezel.nl)

Meer informatie over de Ledenontmoetingsavond in het artikel op de website; klik hier.

Lezing Johan Antheunisse ALV 20 april

Na de pauze is er lezing door Johan Antheunisse. Hij is bij velen wel bekend van de lezingen over stoeptuintjes en bomen excursies. Vanavond een heel ander onderwerp namelijk over grassen."We laten er geen gras over groeien". 

Oproep deelname open tuinen voor het Open Tuinen Weekend 17 t/m 19 juni

Aanmelden is verlengd tot 1 mei.
Er zijn al verschillende aanmeldingen voor de open tuinen dit jaar. Het is echter nog steeds mogelijk om je aan te melden. Als je trots op je tuin bent doe dan een keer mee. Het is leuk om elk jaar weer wat nieuwe tuinen op de open tuinen dagen te kunnen laten zien. Dit jaar is het thema van de nationale tuinweek de stads- en balkontuin. Het zou daarom fijn zijn om ook wat stadstuinen in de route te hebben. Het open tuinen weekend is dit jaar van vrijdag 17 tot en met 19 juni. Je hoeft niet alle dagen open te zijn. Een dag mag ook, maar bij voorkeur in ieder geval op zaterdag 18 juni.
De enige eis die we stellen is dat je lid bent van Groei&Bloei en dat je het leuk vindt om andere tuinliefhebbers te ontmoeten en je tuin te laten zien.
Geef je op bij Lieneke Hubrechsen voor 1 mei 2022 met een korte beschrijving van je tuin en eventueel wat foto’s: rodenburg51@gmail.com

Workshop een levende tuin maak je zelf, 18 mei

Aanmelden voor de workshop van 18 mei voor 1 mei.
We hebben workshops gepland op de woensdagen: 18 mei of  29 juni  van 19.00 uur - 21.30 uur.
Elke workshop is dus 1 avond. Kosten: €5,50 voor leden Groei en Bloei en €8,50 voor (nog) niet leden. De cursus gaat door bij minimaal 8 deelnemers. 
Let op: dit is geen workshop tuin- of borderontwerp. Deze korte workshop is vooral bedoeld voor mensen die nagenoeg geen ervaring hebben met tuinieren; een praktische workshop waarbij deelnemers in een aantal stappen een schets maken voor hun eigen tuin. Voor wie: iedereen die groene vingers wil krijgen en in het bezit is van een tuin of tuintje.
U leest meer in het artikel op de website; klik hier.

Lezing kasteeltuin Sypesteyn 3 mei

Henny van der Wilt, al 18 jaar tuinbaas op kasteel Sypesteyn, geeft een boeiende presentatie over haar werk op Kasteel Sypesteyn. Zij kent de tuin als geen ander en vertelt enthousiast met kennis van zaken over de seizoenen in de tuin.
Het zes hectare grote park bij kasteel Sypesteyn in Loosdrecht is begin 1900 aangelegd met een doolhof, slottuin, boomgaard, siertuin, grachten- en lanenstelsel en prachtige smeedijzeren hekken.
Henny gaat ons vertellen hoe al dit moois tot stand komt en we zullen mooie foto’s van de tuin zien. Lees meer in het artikel op de website; klik hier.

Een moderne stadsboer?

Deze maand een interessante en met humor geschreven bijdrage van onze blogschrijver. Hierin deelt hij met ons zijn gedachten over afhankelijkheid van de supermarkt, biodiversiteit, aanleg en heeft hij zelfs personeel om zijn grond te verbeteren. Voor het complete artikel klikt u hier:

Terugblik plantenruilmarkt 26 maart

Klik hier voor nog enkele foto's van de gezellige planten ruilbeurs.

Terugblik en verslag excursie park Toorenvliedt 2 april

Opeens weer winter na een periode van heerlijk voorjaarsweer; toch nog een “snertwandeling”? Het was 6 graden, maar wel met geregeld zon. Er waren 34 deelnemers en 2 gidsen. Helaas ook een paar afmeldingen.
De gidsen vertelden enthousiast over de geschiedenis, de eigenaren, de ontwikkeling van het park, de bunkers, de vogels en planten.
In 1650 werd de buitenplaats Huize Toornvliet gebouwd. In de tweede Wereldoorlog werd  door de Duitsers beslag gelegd op het landgoed en werd er een communicatiebunker gebouwd in de tuin. In 1944 werden er extra bunkers gebouwd om de Atlantic Wall te verstevigen. Na de oorlog en de inundatie heeft Middelburg het landgoed overgenomen en er het huidige openbare park van gemaakt.
Vogelopvang De Mikke konden we vanwege de vogelgriep helaas niet bezoeken, maar wel de ooievaars op hun nest gezien. Het groen spoot er uit, ondanks de kou waren er al veel bloeiende bloemen te spotten.:
Een heerlijke frisse wandeling, waarna de koffie met koek extra lekker smaakte. De IVN gidsen Annemarie Sturm en Lilian Gillissen werden hartelijk bedankt voor hun leuke en interessante rondleiding.
Klik hier voor een uitgebreider verslag met veel foto's.
Liesbeth Hamelink

Ter informatie

10 april: Plantendag Kalmthout. Klik hier om er meer over te lezen.

Afdeling Breda gaat naar Gardenista op 28 mei. Lees meer hierover in de nieuwsbrief van afd. Roosendaal (pg 5); klik hier.

Wilt u  bloembollen en tuinen  bekijken in de eigen regio? Voor de Zeeuwse bloembollenroute op 22 en 23 april klikt u hier.

Voor in uw agenda

Er zijn activiteiten in mei, waarvoor meer aandacht in de volgende nieuwsbrief.

  • 14 mei: Groenworkshop Hanging basket maken bij Kesteloo
  • 20 mei: fotoworkshop in de Middellandse Zeetuin

Welkom nieuwe leden

In de nieuwsbrief van half maart 2022 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 16 maart t/m heden (6 april) zijn er 4 nieuw leden bijgekomen. De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling.
De nieuwe leden komen uit Middelburg, Grijpskerke, Meliskerke en Westkapelle.
Voor 2022 zijn er dus in totaal nu 9 nieuwe leden bijgekomen voor onze afdeling. Op 1-1-2022 hadden we een leden bestand van 410 leden en nu dus (6-4) 416 leden.

Dolf de Nooijer, Penningmeester, PR en ledenwerving/-administratie KMTP afd. Walcheren

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt).
Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen.
Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl.
Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. 
Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie:
Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.