Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief april 2023

Aanmelden kan nog!

Het is nog mogelijk om aan te melden voor de groenworkshop Tulpen in de Tuin bij Ilse van Es in Vrouwenpolder op zaterdag 29 april a.s. De inschrijving sluit woensdagochtend 26 april om 10.00 uur.
Ilse heeft op dit moment prachtige dubbele tulpen in haar pluktuin. Hieronder wat foto's om een indruk te geven. Dus meld vooral aan nu het nog mogelijk is. Voor meer informatie klikt u hier.
Datum:      zaterdag 29 april
Aanvang:   10.30 uur
Prijzen:      Workshop 1: Ledenprijs € 45,00  Niet-ledenprijs € 55,00. € 5,00 korting bij meebrengen eigen vaas! 
                 Workshop 2: Ledenprijs € 35,00  Niet-ledenprijs € 45,00. € 5,00 korting bij meebrengen eigen vaas! 
Locatie:      Bloemenatelier Ilse van Es, Rijkebuurtweg 3, 4354 SE  Vrouwenpolder
Aanmelden:Met het aanmeldformulier op de website, klikt u hier:

Activiteiten april/mei

Klik op de onderstreepte tekst voor informatie op de website.

25  april         Lezing Zaden telen (Velt/+ G&B) De Zandput te Serooskerke                 
29  april         Groenworkshop Tulpen in de tuin bij bloemenatelier  Ilse v. Es te  Vrouwenpolder
6 mei             Groenworkshop Hanging Basket bij Kesteloo om 13:30 uur
9 mei             Lezing Inheemse wilde planten in De Zandput in Serooskerke
13  mei          de Lentewandeling  in Nieuw- en St.Joosland; aanmelden voor 22 april

Ter informatie:
Vijverplanten dag 13 mei bij Zeelandplant, Ravesteinweg 3 in Grijpskerke  

Thema-avond/Lezing over zelf telen van zaden op 25 april!

In afwijking van eerdere berichtgevingen in het Groentje en de nieuwsbrieven zal de thema-avond niet op 18 maar op 25 april plaats vinden en wel van 19.30 tot 22.00 uur in de Zandput in Serooskerke. Gratis toegang.
Velt Zeeuwse Eilanden organiseert samen met afdeling Walcheren van Groei & Bloei deze thema-avond. Inhoud lezing: kort kennis maken met het werk van Velt: mensen op weg helpen naar een ecologisch en duurzaam leven.
Het zelf telen van zaden staat deze avond centraal. Waar je op moet letten en hoe je zaden oogst. Ook is er gelegenheid om zaden te ruilen of aan te schaffen. Meer hierover in het artikel op de website; klikt u hier,

Groenworkshop hanging basket 6 mei 2023

Op 6 mei organiseren wij weer de onovertroffen workshop "hanging basket" onder leiding van Zoë den Boer. De workshop zal doorgaan bij een minimale deelname van 12 personen en het maximum aantal deelnemers is 15. Voor meer informatie klikt u hier.
Aanmelden kan tot zaterdag 29 april met het aanmeldformulier op de site, klikt u hier:
Datum:           zaterdag 6 mei
Tijd:                13.30 uur
Plaats:            Tuinderij Kesteloo, Middelburgsestraat 83-A, 4371 ER  Koudekerke
Prijzen:           Leden € 21,00 en niet-ledenprijs € 27,50. Bij zelf meebrengen hangmand 35 cm krijgt u € 4,00 korting!

Lezing inheemse wilde planten in de tuin 9 mei

Lezing door Leo Brand op 9 mei om 19.30 uur in De zandput in Serooskerke. Gratis toegang voor leden; niet-leden betalen € 5,-.Voor een ieder die meer van wilde planten wil weten. Tevens tips voor het houden van bepaalde soorten in eigen tuin. Klik hier voor meer informatie in het artikel op de website.

Lentewandeling Nieuw en St.Joosland 13 mei

Lentewandeling 13 mei; aanmelden voor 22 april; Kosten: leden € 9,50; niet-leden € 15,-
Een middagwandeling van anderhalf uur (5 km) onder leiding van  IVN- gids Johan Antheunisse rondom Nieuw -en Sint Joosland. Daarna een drankje en wat lekkers in theetuin ’t Lokkertje, Zaagmolendijk 14 4339 NG.
Meer informatie in het artikel op de website, waar u zch ook kunt aanmelden (liefst voor 22 april) via het aanmeldformulier; klikt u hier. Of reageer even  (bij latere belangstelling) via de mail: lijaoste@zeelandnet.nl.
Liesbeth Hamelink en Lien Osté, reiscommissie

Fietstocht Zuid-Beveland 30 juni

Aanmelden voor 15 mei voor deze mooie fietstocht van 25 km. door Zuid-Beveland. We bezoeken de tuin van Louise v.d. Akker in Baarland en tuin "de Vink" in Nisse. Klikt u hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Landelijke actie: Verkiezing Meest Waterbewuste Tuin

Doe mee met de wedstrijd 'Verkiezing van de meest Waterbewuste Tuin 2023'! Heb je in je afdeling een tuin die volgens jou in aanmerking komt voor deze eretitel, meld die tuin dan uiterlijk 15 mei 2023 aan bij nationaletuinweek@groei.nl. Iedere afdeling mag maximaal drie tuinen voordragen.
Stuur een korte beschrijving en een paar foto’s van de tuin(en) mee. Naast deze oproep aan de afdelingen vragen we ook alle 'waterbewuste tuinen' op de opentuinensite van Groei & Bloei, www.bezoekmijntuin.nl deel te nemen. Een deskundige jury zal aan de hand van een aantal criteria bepalen welke tuin de beste levende tuin is. Het thema van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek 2023 is het ‘Groei & Bloei Tienpuntenplan: klimaatvriendelijk tuinieren’ waarbij het bewust omgaan met water een van de punten is.
Kijk voor meer info en criteria op de verkiezingspagina.

Oproepen functies PR en Ledenwerving

Klik hier voor informatie over de vacante functies van commissieleden PR en Ledenwerving

Oproep jubileumdag 26 augustus

Niet- voor- niets een Leden voor Leden dag!

Wij zoeken:

  • Mensen die een tuin- en natuur gerelateerde hobby willen laten zien, zoals bijv. tuinfoto’s, schilderijen, keramiek ed. opgeven bij Astrid astrid19523@gmail.com
  • Tuinboeken voor de ruilbeurs, opgeven bij Wendela wenw@telfortglasvezel.nl
  • Zaden voor de zadenruilbeurs. Kom naar de lezing op 25 april over zaden telen
  • Bakkers voor iets lekkers bij de koffie, opgeven bij Wendela wenw@telfortglasvezel.nl
  • Vrijwilligers die willen helpen op de middag zelf, opgeven bij Liesbeth lhamelink@zeelandnet.nl
  • (oude) foto’s van reizen of andere activiteiten, doorgeven aan Sietske sjvanliere@zelandnet.nl

Houd de nieuwsbrieven in de gaten of neem contact op met iemand van de Jubileumcommissie: Astrid van der Poel, Wendela van Dijken, Liesbeth Hamelink en Sietske van Liere.

Vooruitblik Open Tuinen Dagen 16 t/m 18 juni

Op 16, 17 en 18 juni zijn er weer Open Tuinen Dagen van afdeling Walcheren. Er doen dit keer maar liefst 16 tuinen mee. De informatie op de website wordt binnenkort verwerkt.

Vooruitblik Dagtocht naar West Vlaanderen 8 september

Onze zeer actieve reiscommissie heeft weer activiteiten samengesteld, waarvoor u zich kunt aanmelden. Naast de lentewandeling en fietstocht is dat:

Terugblik activiteiten

21 maart: tijdens ledenvergadering: PP presentatie 75 jaar Groei en Bloei afdeling Walcheren.

15 april: de plantenruilbeurs. bij tuindersbedrijf Kesteloo. Het aanbod was divers en vooral veel. Om 11.30 uur was er echter niets meer over. Alle planten hadden een nieuwe eigenaar gevonden. voor eigen tuin, voor tuinen van zonen en dochters en voor de Buurttuin ’t Zand/Stromenwijk. Klik hier voor meer informatie.

Terugblik groenworkshop Takken/bloemen/bollen

Wat jammer, Beppie Nagtzaam van Bloemen op 54 gaat ermee stoppen. Gelukkig hebben wij nog op zaterdag 25 maart een hele geslaagde workshop bij haar kunnen volgen. Met 13 deelneemsters was het vol maar gezellig in het atelier van Beppie. Voor een uitgebreider verslag en uitleg over de werkwijze klikt u hier: Voor een fotoimpressie van de gemaakte werkstukken en de sfeer, zie hieronder.

Terugblik start Floraliaproject

De 16 vrijwilligers van G&B hebben de 10 basisscholen die zich aangemeld hebben voor het Floraliaproject eind maart bezocht. Het was voor de nieuwe commissie een spannende week. Hadden we wel aan alles gedacht? Het ging goed. Kesteloo heeft alle plantjes, potgrond en potjes op tijd geleverd bij de scholen in Middelburg. De gemeente Vlissingen heeft alles in Vlissingen bezorgd. De vrijwilligers hebben samen met de leerlingen de 460 Pelargonium plantjes opgepot en de leerlingen instructies gegeven voor de verzorging van de plantjes. De leerlingen vonden het een leuke les. Na de mei vakantie komen de vrijwilligers weer terug op de scholen om het groeiproces verder te begeleiden. Medio juni sluiten we het project af met een getuigschrift voor de leerlingen.

Terugblik workshop eetbare wilde planten

Voor meer informatie over deze superleuke workshop klikt u hier.

Ter informatie

Er zijn weer de tuindagen van Beervelde van 12 t/m 14 mei. Klikt u hier voor meer informatie.

Op 13 mei is er een vijverplantendag bij Zeelandplant, Ravesteinweg 3 in Grijpskerke.

Ledenwerfactie voorjaar 2023

Lees meer over de voorjaarsledenwerfactie en om u op te geven. Klik hier.
Als niet- leden tijdens een activiteit lid worden, krijgen ze het verschil tussen leden- en niet-ledenprijs teruggestort op hun rekening.
Dus zij doen direct mee voor de ledenprijs en profiteren direct van het lidmaatschap.

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.