Walcheren
bekijk online
G&B Nieuwsbrief maart 2023

OPROEPJE: WIL DEGENE DIE TIJDENS DE ALV DE SPECIAL "DE NATUURLIJKE TUIN" HEEFT BETAALD, MAAR HEEFT LATEN LIGGEN, ZICH MELDEN BIJ DOLF DE NOOIJER: ganooijer@zeelandnet.nl of 0118-634494.

Aanmelden voor de workshop eetbare wilde planten tot 1 april

Voor deze workshop kunt u zich aanmelden tot 1 april. Deze workshop is alleen toegankelijk voor leden (met 1 introducé).
Lees meer hierover in het artikel op onze website, waar u zich ook kunt aanmelden. Klikt u hier.
Wendela van Dijken, cursussen

Aanmelden voor deelname Open Tuinen 2023 kan tot 1 april

AANMELDEN VERLENGD TOT 1 APRIL 2023.
We hebben gelukkig al veel deelnemers die mee gaan doen aan de Open tuinen van 2023. Maar, vindt u het ook leuk om uw tuin eens open te stellen dan kunt u zich nog aanmelden tot 1 april. Klik hier voor meer informatie.
Lieneke Hubrechsen, Coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen

Activiteiten april/mei

Klik op de onderstreepte tekst voor informatie op de website.

15  april         Plantenruilbeurs bij Tuinderij  Kesteloo te  Koudekerke 
15 april          Workshop eetbare wilde planten
25  april         Lezing Zaden telen (Velt/+ G&B) De Zandput te Serooskerke                 
29  april         Groenworkshop Tulpen in de tuin bij bloemenatelier  Ilse v. Es te  Vrouwenpolder
6 mei             Groenworkshop Hanging Basket bij Kesteloo om 10:30 uur
9 mei             Lezing Inheemse wilde planten in De Zandput in Serooskerke
13  mei          de Lentewandeling  in Nieuw- en St.Joosland; aanmelden voor 22 april

Ter informatie:
Vijverplanten dag 13 mei bij Zeelandplant, Ravesteinweg 3 in Grijpskerke  

Groei & Bloei Plantenruilbeurs 15 april

Op zaterdag 15 april houden we weer onze plantenruilbeurs bij Tuindersbedrijf Kesteloo, Middelburgsestraat 83A, 4371 ER  KOUDEKERKE.
De plantenruilbeurs is zowel voor leden als niet-leden gratis toegankelijk. Voor beginnend tuiniers en voor niet-leden kunnen de aangeboden planten, samen met een advies van ervaren tuiniers, een mooie start zijn van hun tuinhobby en leden vinden misschien juist die plant die ze al lang wilden hebben.  
Aanleveren planten vanaf 10.00 uur; Start: stipt  11.00 uur; Einde: rond 11.45 uur.
Alle soorten planten, goed gewortelde stekken en kleine struiken zijn welkom, graag voorzien van een label met naam, soort en kleur.
Lieneke Hubrechsen, Coördinator Plantenruilbeurs en Open Tuinen

Thema-avond/Lezing over zelf telen van zaden verplaatst naar 25 april!

In afwijking van eerdere berichtgevingen in het Groentje en de nieuwsbrieven zal de thema-avond op 25 april plaats vinden en wel van 19.30 tot 22.00 uur in de Zandput in Serooskerke. Gratis toegang.
Velt Zeeuwse Eilanden organiseert samen met afdeling Walcheren van Groei & Bloei deze thema-avond. Inhoud lezing: kort kennis maken met het werk van Velt: mensen op weg helpen naar een ecologisch en duurzaam leven.
Het zelf telen van zaden staat deze avond centraal. Waar je op moet letten en hoe je zaden oogst. Ook is er gelegenheid om zaden te ruilen of aan te schaffen. Meer hierover in het artikel op de website; klikt u hier,

Groenworkshop Tulpen in de tuin zaterdag 29 april

In het najaar van 2022 heeft Ilse van Es zo'n 400 bollen aangeplant in de tuin achter haar atelier. Op het moment van deze workshop zal het één zee van kleuren zijn. Ook deze keer kunt u kiezen uit twee verschillende werkstukken: 1. een keukenhofboeket in de trant van "de Oude Meesters" en 2. een moderne takkenbundeling op een vaas of een schaal in bijzondere voorjaarstinten. Wat gaat het worden?!
Datum:          zaterdag 29 april
Aanvang:      10.30 uur
Prijzen:          Workshop 1: Ledenprijs € 45,00 of € 40,00 met eigen vaas; Niet-ledenprijs € 55,00 of € 50,00 met eigen vaas
                      Workshop 2: Ledenprijs € 35,00 of € 30,00 met eigen vaas. Niet-ledenprijs € 45,00 of € 40,00 met eigen vaas
Locatie:          Bloemenatelier Ilse van Es, Rijkebuurtweg 3, 4354 SE  Vrouwenpolder
Aanmelden:   Met het aanmeldformulier op de website, klikt u hier:

Lentewandeling Nieuw en St.Joosland 13 mei

Lentewandeling 13 mei om 14:00 uur; aanmelden voor 22 april; Kosten: leden € 9,50; niet-leden € 15,-
Een middagwandeling van anderhalf uur (5 km) onder leiding van  IVN- gids Johan Antheunisse rondom Nieuw -en Sint Joosland. Daarna een drankje en wat lekkers in theetuin ’t Lokkertje, Zaagmolendijk 14 4339 NG.
Meer informatie in het artikel op de website, waar u zch ook kunt aanmelden (voor 22 april) via het aanmeldformulier; klikt u hier.
Liesbeth Hamelink en Lien Osté, reiscommissie

Oproepen functies PR en Ledenwerving

Klik hier voor informatie over de vacante functies van commissieleden PR en Ledenwerving

Vooruitblik activiteiten

Onze zeer actieve reiscommissie heeft weer activiteiten samengesteld, waarvoor u zich nu of binnenkort kunt aanmelden. Naast de lentewandeling op 13 mei zijn dat:

Daarnaast natuurlijk ook de meerdaagse reis naar Schottland, die gelukkig doorgaat.

Terugblikken

Terugblik activiteiten

17 januari: lezing Bijzondere planten door het jaar heen van Gerrie Veenstra.
25 februari: Snoeicursus door Jurjen van Opstal.
3 en 4 maart: Snertwandeling; Struinen door de Zeepeduinen.
11 maart: cursus zaaien door Jurjen van Opstal.
21 maart: Ledenvergadering met lezing over historie van het landschap van Walcheren.

OPROEPJE: WIL DEGENE DIE TIJDENS DE ALV DE SPECIAL "DE NATUURLIJKE TUIN" HEEFT BETAALD, MAAR HEEFT LATEN LIGGEN, ZICH MELDEN BIJ DOLF DE NOOIJER: ganooijer@zeelandnet.nl of 0118-634494.

Terugblik snertwandeling 3 en 4 maart

Struinen door de Zeepeduinen op 3 en 4 maart. Allereerst werden we hartelijk ontvangen door Hanneke van Pension Even-Buiten in Burgh Haamstede met koffie/ thee en vers gebakken appeltaart of appelflap. Op vrijdag was Theo en op zaterdag Arno onze gids van Natuurmonumenten. Zij namen ons op sleeptouw door de Zeepeduinen. Na 2,5 uur wandelen konden we genieten van een heerlijke kop erwtensoep met roggebrood en Zeeuws spek. Het was een enorm succes, voor de volledige tekst klikt u hier

Terugblik ALV 21 maart

In het artikel op de website vindt u een uitgebreid verslag van de ALV van 21 maart, geschreven door Dolf de Nooijer, aftredend penningmeester en bestuurslid van Groei & Bloei afdeling Walcheren. Tijdens de ALV is Dolf gehuldigd voor zijn inzet voor de vereniging als penningmeester maar ook vooral voor zijn "nimmer aflatende aandacht voor ledenwerving". Na de toespraak door Dirk Chevalier van het hoofdbestuur heeft Dolf het zilveren speldje met robijn opgespeld gekregen. Voor het complete verslag en de fotoreportage klikt u hier:

Informatie andere afdelingen

Afdeling Zeeuws-Vlaanderen organiseer op 19 april 2023 een excursie De Letter Asperges, met diner op de locatie. Aanvang 10.30 uur bij De Letter Asperges & Zo, Langeweg 14, 4576RL Koewacht.
Ontvangst met kopje koffie / thee en koffiekoek. Uitleg gegeven over het bedrijf, de teelt en de verwerking van asperges. Daarna met de huifkar een stukje aspergeland bezoeken en wordt ter plaatse uitgelegd hoe allesl in zijn werk gaat. Dan richting wassen, sorteren, schillen en verkoop. en is gelegenheid om de winkel te bezoeken. Tot slot een heerlijke asperge maaltijd en een nagerecht met koffie / thee. Kosten; € 25,- voor leden en € 35.- voor niet-leden. Aanmelding voor 12 april via jhendrix@zeelandnet.nl én betaling vooraf op rekening NL29RABO 0330 4482 69 o.v.v. Asperges + Lidnummer.

Ledenwerfactie voorjaar 2023

Lees meer over de voorjaarsledenwerfactie en om u op te geven. Klik hier.
Als niet- leden tijdens een activiteit lid worden, krijgen ze het verschil tussen leden- en niet-ledenprijs teruggestort op hun rekening.
Dus zij doen direct mee voor de ledenprijs en profiteren direct van het lidmaatschap.

Nieuwe Leden

In de nieuwsbrief van maart 2023 zijn de nieuwe leden, die in de periode daarvoor lid geworden waren, welkom geheten. In de afgelopen periode van 18 februari 2023 t/m heden (30 maart)  zijn er 2 nieuwe leden bijgekomen.De nieuwe leden zijn welkom geheten middels een persoonlijke welkomstmail met brief en enige informatie en een welkomsttasje van onze afdeling.De nieuwe leden komen uit Middelburg en Vlissingen.We zijn in 2023 gestart met een ledenaantal van 371 leden.Op dit moment hebben we als afdeling 381 leden.
Lid zijn van Groei&Bloei afd. Walcheren en lid worden via onze afdeling heeft nog steeds vele voordelen. Zoals b.v.;

  • bij deelname aan activiteiten ledenkorting op kostenprijs,
  • gratis toegang lezingen,
  • ledenkorting bij een paar tuincentra,
  • gratis groenadvies bij de Groenadviesdienst van G&B landelijk,
  • landelijke kortingsgids met kortingsbonnen,
  • lid worden via afdeling is gratis welkomstcadeau + korting op abonnementsprijs,
  • nieuwe leden kunnen direct voor ledenprijs deelnemen aan afdelingsactiviteiten.
  • nieuwe leden krijgen handige G&B welkomsttas van de afdeling met extra tijdschriften, informatie en dergelijke.

Ledenadministratie Dolf de Nooijer

Website en informatie

Klik altijd op de Home page voor recente informatie (wordt geregeld bijgewerkt). Bezoek onze Facebookpagina (of instagram) om foto's te bekijken en te plaatsen. Bij vragen over de nieuwsbrief of website even een berichtje naar: jacobs@zeelandnet.nl. Heeft u vragen over inhoudelijke zaken dan kunt u mailen naar: chrvdbosch@zeelandnet.nl of naar: ganooijer@zeelandnet.nl. Foto's en informatie voor de website kunt u sturen naar de redactie: Margreet Roelse: margreetroelse@gmail.com of Herma Angel: jacobs@zeelandnet.nl.