Walcheren

Het nut van dood hout (door Bas Wattel)

Het behouden van dood hout en herfstblad speelt een cruciale rol in de biodiversiteit en het ecologische evenwicht van een tuin. Vaak wordt dood hout en bladeren gezien als rommel die opgeruimd moeten worden, maar in werkelijkheid biedt het tal van voordelen voor planten, dieren en de algehele gezondheid van de tuin.

Ten eerste dient dood hout als een natuurlijke schuilplaats en voedselbron voor verschillende organismen. Insecten zoals kevers, wormen en larven gedijen in het zachte, vochtige interieur van verrot hout. Deze kleine wezens trekken op hun beurt weer andere dieren aan, zoals vogels die graag insecten eten. Door het behoud van dood hout kunnen tuinders een levendige en gevarieerde populatie van insecten aantrekken, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op de bestuiving van planten en de natuurlijke plaagbestrijding.

Bovendien draagt dood hout bij aan de bodemkwaliteit. Terwijl het hout langzaam afbreekt, wordt organisch materiaal vrijgegeven dat de bodem voedt en verrijkt. Dit proces verhoogt de vruchtbaarheid en structuur van de grond, wat gunstig is voor de gezondheid van planten. Ook kan dood hout helpen bij het vasthouden van vocht, waardoor de bodem vochtiger blijft tijdens droge periodes.

Het behouden van dood hout in de tuin is ook vanuit esthetisch oogpunt interessant. Verweerd hout voegt textuur, vorm en contrast toe aan het landschap en kan een natuurlijk en rustiek element toevoegen aan tuinontwerpen.

Kortom, dood hout in de tuin is veel meer dan alleen maar afval. Het is een waardevol onderdeel van een gezond ecosysteem en het behoud ervan kan leiden tot een rijkere, meer levendige en veerkrachtige tuinomgeving.

Bas Wattel, stadsecoloog gemeente Middelburg.