Walcheren

Frangipani en Anisodontea 'El Rayo'

Frangipani
 

In Groei en Bloei van december noemde Sander Onsman op blz. 28 zijn favorieten waaronder Frangipani, die boom is ook een van mijn favorieten.

Ik maakte kennis met de Plumeria rubra toen ik 42 jaar geleden voor het eerst in Israël was, ik struikelde namelijk over de wortels van de boom die de tegels van het voetpad een 13tal centimeters naar boven drukte. Toen ik naar boven keek zag ik een beeldschone boom met donkergroene grote bladeren en schitterende bloemen: wit met een geel hart en verrukkelijk geurend: een weinig minder dan volmaakt. Een feest voor de zintuigen. Ik bleef staan en vroeg aan voorbijgangers of ze de naam van die schitterende boom wisten. Geen van allen wist het, sommigen bleven verbaasd staan: o ja daar staat inderdaad een boom, maar de naam …..

“Kenmerkend zijn de vijftallige bloemen die door de elkaar overlappende kroonbladen aan windmolentjes doen denken. De bloemen zitten in een tuilvormige bloeiwijze aan het eind van de takken. De bloemen bloeien niet allemaal tegelijk zodat de er maandenlang bloei is. Na een paar dagen vallen de dikke wasachtige bloemen er af maar ze verspreiden ook dan nog enkele dagen hun heerlijk geur”. Citaat uit Groei en Bloei van oktober 1989!

Ik kwam de bomen tegen in o.a. Thaland, Afrika en Sri Lanka bij boeddhistische kloosters en tempels. Met enige moeite zijn ze als kuipplanten te houden.

 

Anisodontea 'El Rayo'

In het december nummer van Groei en Bloei staat op bladzijde 83 een verhandeling van Hans Kramer over een ‘sprookjesplant’: Anisodontea ‘El Rayo’ die 365 dagen van het jaar bloeit. Bijna niet te geloven, maar het is waar. Ik heb in de zomer van 2017 een stekje meegenomen, in een potje met aarde gezet en na enkele maanden in de tuin geplant. Ze stond blijkbaar op een goede plek* want er kwamen zijtakjes met bloemknopjes aan. Die eerste knopjes knipte ik er uit. In september waren er een tiental bloemen te zien, donkerroze met een nog donkerder hartje en tot mijn grote verbazing was er de hele winter wel een bloemetje te zien en de winters daarna ook.

Nu is de plant nog steeds een lust voor het oog en het hart. Ze bloeit op dit moment nog met 8 bloemen. De plant is 1.75 hoog en 1.60 m breed, ze heeft al menige storm overleefd zonder dat er zelfs maar een tak kraakte.

Wie belangstelling heeft kan volgend voorjaar D.V. 2 stekjes komen halen bij A. Martine van der Meule.

Zie de wet van Liebig *  De groei van de plant richt zich steeds naar het element dat in de kleinste hoeveelheid aanwezig is