Walcheren

Zadenruil 2024

De zomer is in volle gang en hopelijk bloeit er van alles in jullie tuinen. Afgelopen jaar hebben velen van jullie zaden meegenomen; hopelijk is er wat van opgekomen. Als je een foto hebt van zaden die je gekregen hebt van de zadenruilbeurs, stuur het in; het is heel leuk om te zien dat alles groeit en bloeit. Nog even wachten en al die bloemen gaan weer zaad maken. Tijd om te verzamelen!

Vorig jaar, tijdens de jubileumdag hebben we een zadenruilbeurs georganiseerd. We hadden daarna aardig wat zaden over en het leek ons een goed idee om tijdens de lezingen en plantenruildagen de zaden aan te bieden. Dit was een succes. Er zijn natuurlijk meer zadenruilbeurzen, onder andere in de bibliotheek in Middelburg en van Velt, maar vaak worden daar alleen groentezaden aangeboden. Onze bedoeling is om bloemenzaden aan te bieden. Van alles is welkom, van simpele zaden die makkelijk te zaaien zijn zoals Juffertje in het Groen tot moeilijke zaden zoals gele Lis (ik vind het moeilijk, het is me niet gelukt!).

Een zadenruilbeurs kan alleen bestaan als er niet alleen gehaald, maar ook gebracht wordt. Daarom de oproep aan jullie om zaden te verzamelen. Ik zorg voor zakjes. Afgelopen jaar heb ik bijna 1000 zakjes uitgedeeld dus ik vermoed dat sommigen nog wel wat lege zakjes in huis hebben. In ieder geval heb ik zakjes bijbesteld.

Graag op de zakjes vermelden: naam, Nederlands/Latijnse naam, 1-, 2- jarig of vaste plant. Waar nodig kan je gegevens opzoeken op internet. Willy doet er altijd fotootjes bij, geweldig, maar dat hoeft niet natuurlijk.

Ik deel weer zakjes uit tijdens de lezingen, de eerstvolgende lezing is op 17 september.

Wendela van Dijken