Walcheren

Biotopen in bestaande tuin

Beste lezer, het creëren van biotopen en daarmee biodiversiteit in je bestaande tuin te creëren, is niet direct eenvoudig. Wat betekent nu het woord biotoop. Biotoop betekent eenvoudig het evenwicht brengen tussen milieu en het leven daarom heen. Als tuinliefhebber koop je al snel een plant die je mooi vindt en plant deze in je tuin. Heeft u zich wel eens de vraag gesteld wat doet deze plant met de diversiteit van organisme, vogels, insecten etc. in mijn tuin; dus biodiversiteit in je tuin.
Waar gaat je interesse naar uit :
-           Meer vogels in je tuin
-           Meer insecten in je tuin
-           Meer mos / korstmossen in je tuin
-           Meer stinzenplanten, etc, etc.

Ja, ja, wat een mogelijkheden, maar weet ik nu hoe ik dit aanpak. Tuurlijk. Maak eerst een keuze in de biodiversiteit die u wenst. Hoe start ik nu mijn keuze wat ik wil in mijn tuin. Niet moeilijk.
Stap 1  : inventariseer je tuin wat er staat aan planten en onkruiden die regelmatig opkomen.
Stap 2  : zoek uit (internet) welke functie deze planten kunnen hebben (biodiversiteit).
Stap 3  : is stap 2 in te delen in voedselplant of waardplant in diverse biotopen.

Als je deze inventarisatie hebt gedaan ontdek je of het een voedselplant is, b.v. voor vlinders (Buddleia, vlinderstruik), en is ook de waardplant (om eieren op af te zetten ) aanwezig ( b.v. brandnetel). In steden vaak niet aanwezig, maar simpel te kweken in gresbuizen, zodat ze niet kunnen woekeren, maar als waardplant aanwezig zijn. Of de Euonymus alata (waardplant voor vlinders en de rupsen als voer voor vele insecten-etende vogels (o.a koolmees). Dit is maar en korte impressie  om duidelijk te maken dat we een tuin kunnen vergroten tot een belevingstuin, naar keuze van biodiversiteit. Volg de nieuwsbrieven van Groei en Bloei, of eventuele praktijk bijeenkomsten.

Veel succes en plezier met het creëren van een biodiversiteit in je tuin.
Jurjen van Opstal, Landgoed 't Vierendeel, Vrouwenpolder.