Walcheren

GRATIS Open Tuinen Dagen 14, 15 en 16 juni 2024

De opengestelde tuinen zijn van 10.00 - 17.00 uur te bezoeken.

 

De Open Tuinen dagen van afdeling Walcheren zijn zoals gebruikelijk in het 3e weekend van juni. Het gaat om vrijdag 14, zaterdag 15 en/of zondag 16 juni. We zijn erg blij dat we 14 tuineigenaren bereid gevonden hebben hun tuin open te stellen. Het thema voor 2024 is het Tienpuntenplan (klik hier).

Anders dan in voorgaande jaren zijn niet alle tuinen op zaterdag open. Er is soms ook gekozen om bijv. alleen op vrijdag open te zijn of te kiezen voor meerdere dagen. Het wordt allemaal per tuin aangegeven; dus kijkt u goed voordat u op stap gaat! We geven ook nog per dag aan welke tuinen er open zijn. Klik hier voor de OPEN TUINEN PERDAG.

De toegang voor de deelnemende tuinen tijdens de Open Tuinen dagen is, in verband met de promotie voor Groei en Bloei, zowel voor leden als niet-leden gratis.

De tuinen zullen heel verschillend zijn; van grote(re) tuinen tot kleine (stads) tuinen. De opengestelde tuinen van leden van Groei & Bloei Walcheren zijn liefheberstuinen en het is leuk om met anderen ervaringen uit te wisselen.
In sommige tuinen worden plantjes, stekken, keramiek of brocante e.d. te koop aangeboden. Soms ook koffie / thee. etc. In enkele tuinen is er toilet gelegenheid (dit wordt per tuin aangegeven (T). 

Astrid van der Poel, Coördinator Ruilbeurs en Open Tuinen

Beukhaagje voor leden bij Intratuin Koudekerke

Tijdens de Open Tuindagen kunnen leden van Groei & Bloei op vertoon van de ledenpas gratis een haagbeukje (Carpinus) krijgen bij Intratuin, Galgeweg 5 in Koudekerke.

Informatie Open Tuinen 2024

DE OPENGESTELDE TUINEN ZIJN VAN 10.00 - 17.00 UUR TE BEZOEKEN.

Hieronder ziet u een overzicht van de deelnemende tuinen. Voor de Open Tuinen per dag klikt  u hier.

OPEN TUINEN DAGEN  G&B WALCHEREN  14, 15 en 16 JUNI 2024

Tuin 1: De Pionier-Ster: Willeke en Ruud Verschuur, Pioniersweg 2A, 4364 RE Grijpskerke  ZA (T)
Tuin 2: Creatuin, Frans en Betsie de Visser, Beukenlaan 37,4356 HK  Oostkapelle VRIJ/ZA
Tuin 3: Klanktuin88-, Jo en Leunis Minderhoud, Prelaatweg 88, 4363 NJ Aagtekerke ZA/ZO
Tuin 4: ’t Hofje, Joke Cijsouw, Noordweg 4, 4373 SM Biggekerke VRIJ
Tuin 5: De Houtenhandsche Hof , Ben en Connie Walraven, Wielemakersbaan 4, 4371 PM  KOUDEKERKE VRIJ/ZA/ZO
Tuin 6: zorgkwekerij Groenis’t, Petra Kas, , Groeneweg 6 (t.o. nr 3), 4371 RP Koudekerke ZA/ZO (T)
Tuin 7: Monique den Ouden, Burg. Stemerdinglaan 29, 4388 JV Oost-Souburg ZA (T)
Tuin 8: De Stadstuin ,JW Thibautstraat 31, 4336 EA Middelburg 4  VRIJ
Tuin 9: Willem en Marja van Heusden (De Witte Swaen), Rouaansekaai 53. 4331 HC Middelburg (ingang Kuiperspoort) VRIJ/ZA/ZO (T)
Tuin 10: Sylvia Maas, Nadorstweg 35, 4333 AK Middelburg VRIJ/ZA (T)
Tuin 11: Anita en Leo van der Klip, Brandenburglaan 12, 4333 BZ  MIDDELBURG VRIJ
Tuin 12: Gilbert Geldof, Noordweg 216, 4333 GN  MIDDELBURG ZA
Tuin 13: Olga Ansink, Noordweg 481, 4333 KE Middelburg/Sint Laurens ZA/ZO
Tuin 14: Tuin van Regula Sieber, Tuin De Gouden Haan, Dorpsstraat 51, 4352 AB  GAPINGE ZA/ZO

Fietsroutes Open Tuinen 2024

Tuin 1: De Pionier-Ster: Willeke en Ruud Verschuur, Pioniersweg 2A, 4364 RE Grijpskerke; OPEN: ZA (T)

De landelijke ligging en de mix beplanting geeft deze tuin een romantische sfeer.
De tuin van ruim 3300 m2 heeft vele verrassingen en mede dankzij de al aanwezige oudere bomen en het fraaie Zeeuwse landschap een mooie uitstraling. De kleurrijke weelderige borders zijn een lust voor het oog. Fraaie kleurcombinaties, verrassende doorkijkjes en het landschap dat in de tuin getrokken wordt maak het een tuin om in alle seizoenen van te genieten.
Voor het huis is een droogte bestendige tuin gecreëerd en najaar 2023 is de grote border achter het huis geheel vernieuwd en heeft een luchtige sfeer gekregen.
Langs de weg mag er geparkeerd worden; fietsen in het gras langs de weg plaatsen. Honden aangelijnd welkom.

Tuin 2: Creatuin, Frans en Betsie de Visser, Beukenlaan 37,4356 HK  Oostkapelle; OPEN: VRIJ/ZA

De 1.100m² grote tuin is gelegen aan de rand van de Manteling. Er wordt getuinierd op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft, goed voor de varens maar de rozen doen het wat minder goed. Er wordt gestreefd dat er het hele jaar rond wat in bloei is.
Wij stellen de tuin ook open de dagen tijdens de Kunstroute (17-18 mei, 30-31aug.) en de Zeeuwse tuin 2-daagse (7-8-28-29 juni).
Tijdens de open dagen is er keramiek in de tuin (ook te koop).

Tuin 3: Klanktuin88, Johanna en Leunis Minderhoud, Prelaatweg 88, 4363 NJ Aagtekerke; OPEN: ZA/ZO

De tuin is alleen vanaf de achterzijde te betreden in de Sint Jan ten Heereweg.
Onze tuin van 3000m2  is opgebouwd van niets in 2001 naar een inmiddels volwassen tuin. De tuin bestaat grofweg uit vier verschillende delen waarin plaats is voor fruitbomen , vijvers , diverse borders en terrassen. Verder is er een groentetuin in mandala vorm met hierbij een kippenhok.
Bij het aanleggen van de tuin hebben we gelet op de bloeitijd en bladstructuur en hoogte zodat er altijd iets aantrekkelijks is voor mens en dier. In de gehele tuin wordt ecologisch getuinierd wat onder andere inhoudt dat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt en dat afgeknipte bloemstengels e.d. in de tuin blijven liggen zodat diverse beestjes hier hun voordeel mee kunnen doen en vervolgens composteren.
Tijdens de open tuindagen zijn er de volgende activiteiten:
•          Expositie Janine Minderhoud : Janine maakt composities met String Art en Dot Painting met als inspiratie de heilige geometrie , sterrenkunde en de chakra’s.
•          Bij droog weer organiseert Johanna samen met vrienden om 14.00 uur een drumcirkel van zelf gemaakte drums.

Tuin 4: ’t Hofje, Joke Cijsouw, Noordweg 4, 4373 SM Biggekerke ; OPEN: VRIJ

Tuin 't Hofje. De tuin is hier prachtig. Rond het boerenhuisje is een mooie tuin aangelegd met fraaie hagen, borders met prachtige kleuren en de vele rozen die volop staan te bloeien. U kunt hiervan genieten.
Er is koffie/thee met heerlijke huisgemaakte taart en deze kunt zowel binnen als buiten gebruiken. Ook is er een schuur waar u brocante kunt kopen.

Tuin 5: De Houtenhandsche hof, Ben en Connie Walraven, Wielemakersbaan 4, 4371 PM  KOUDEKERKE; OPEN: VRIJ/ZA/ZO

De architectonische basis van de 4500 m² grote Houtenhandsche hof is in 1995 gedeeltelijk ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse.
De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij.
De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse sculpturen van hardsteen.

Tuin 6: Zorgkwekerij Groenis’t, Petra Kas, Groeneweg 6 (t.o. nr 3), 4371 RP Koudekerke; OPEN: ZA/ZO (T)

Met de auto zoveel mogelijk parkeren in de berm v.d. B-weg (wegens landbouwverkeer).

Bij zorgkwekerij Groenis’t zijn we zo’n 18 jaar geleden begonnen met de aanleg van een (gebruiks)tuin.
Als hovenier altijd gek op leuke en bijzondere planten en deze tegen beter weten in toepassen. Op de plek zoals deze, nat, klei, nooit genoeg tijd…  veel teleurstellingen. Zeker als je zonder gif en kunstmest werkt. Een tuin die nooit klaar is dus, en ieder jaar anders (op de grote lijnen na). Maar het belangrijkste, wat mij betreft, lukt ieder jaar: de tuin is een plek waar veel te zien is als je oog hebt voor “het kleine”, en het is een heerlijke plek om alle hectiek van de wereld om ons heen even te vergeten.
Het is mogelijk om gebruik te maken van het toilet.

Tuin 7: Monique den Ouden, Burg. Stemerdinglaan 29, 4388 JV Oost-Souburg; OPEN: ZA (T)

Voor het ontwerp van onze tuin hebben we hulp gehad van Liesbeth Hamelink. We hebben samen met haar gekozen voor ronde vormen in de tuin. We kunnen lekker genieten in de tuin, omdat er altijd wat bloeit. Zo is er altijd wat te vinden voor de bijen en vogels. Ook hebben we gekozen voor veel eetbare planten naast sierplanten. We hebben notenbomen en -struiken, fruit, een moestuin en een kruidentuin. Kortom, een heerlijke tuin om in bezig te zijn of lekker te relaxen.
Kom gezellig iets drinken, u kunt gebruik maken van het toilet. Er zijn zaden uit de tuin, zaailingen en boeken verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding.

Tuin 8: De Stadstuin, JW Thibautstraat 31, 4336 EA Middelburg 4; OPEN: VRIJ

Contactpersoon: Christien van den Bosch.
De Stadstuin in Middelburg Zuid bestaat nu 11 jaar. De tuin is aangelegd op een voormalig grasveld bij het huidige winkelcentrum en is ongeveer 1500 m2. De tuin is in de loop van de afgelopen 10 jaar veranderd door de aanleg van verschillende plekken om te zitten, zoals een prachtige vlonder aan het water met een tafel en banken onder een pergola begroeid met een mooie druif. Ook zijn er verschillende rozenbogen begroeid met allerlei klimrozen. De tuin heeft schaduwborders en borders waar veel zon komt. De beplanting is dan ook zeer divers. Omdat de tuin is aangelegd op initiatief van SVRZ Middelburg is de tuin zeer toegankelijk voor mensen met een beperking.

De tuin is openbaar toegankelijk, dus ook op zaterdag en zondag 15 en 16 juni. Op deze data zijn er echter geen vrijwilligers aanwezig.

Tuin 9: Willem en Marja van Heusden (De Witte Swaen), Rouaansekaai 53. 4331 HC Middelburg (ingang Kuiperspoort); OPEN: VRIJ/ZA/ZO (T)

Een stadstuin van 55m diep; samen met aanliggende tuinen een oase van rust waarin het goed toeven is.
Direct aan de achteringang die toegang geeft tot de Kuiperspoort staat een monumentale kastanje. Het pad meandert door de tuin en biedt verschillende doorkijkjes. In de tuin liggen een tweetal vijvertjes waarin salamanders hun thuis hebben. De begroeiing is typisch voor een schaduwrijke stadstuin. Vanuit de tuin bovendien een mooi zicht op de Lange Jan.
Toiletbezoek is mogelijk.

Tuin 10: Sylvia Maas, Nadorstweg 35, 4333 AK Middelburg; OPEN: VRIJ/ZA

De tuin is aangelegd in het voorjaar van 2021. In de achtertuin hebben we een vijver, veranda en sauna. De zijtuin heeft 5 borders op kleur. In de voortuin ook borders. Her en der wat taxushagen.
Sinds 3 jaar is keramiek maken een grote hobby. Dit zie je terug in de tuin. Er zijn evt. wat spulletjes te koop. Koffie, thee en iets lekkers tegen betaling. Geen toilet faciliteit.

Tuin 11: Anita en Leo van der Klip, Brandenburglaan 12, 4333 BZ  MIDDELBURG; OPEN: VRIJ

De tuin is een stadstuin die 23 jaar oud is, 720 m2 groot in een jaren 30 stijl woonwijk in Middelburg. Het basisontwerp is gemaakt door Liesbeth Hamelink, maar in de loop van de jaren zijn er diverse aanpassingen gemaakt. De tuin is voor vogels en insecten een klein paradijs; aangelegd als een Engelse cottage stijl tuin met kleurrijke gemengde borders, (fruit)bomen, groenblijvende struiken, een moestuin en verschillende zitplekken van waaruit je kunt genieten van de tuin. Hij is opgebouwd in diverse “kamers” door onder andere hagen van taxus, haagbeuk en schapenhekken. In de gemengde borders en tuin staan diverse bomen (o.a. appel, peer en walnoot) , struiken, enkele rozen, diverse aparte dahlia’s en veel vaste en eenjarige planten.
Om insecten en vogels aan te trekken zijn er allerlei insectenhotels gemaakt, houtstapels en hommelnesten geplaatst. Ook hangen er allerlei nestkastjes, zijn er drinkplaatsen en een kleine vijver. Voor de overwintering van egels zijn er ook twee egelhuizen in de tuin verborgen. Buiten de besdragende struiken trachten we het hele jaar door bloeiende planten te hebben voor de insecten en vogels. De moestuin bevindt zich op 2 plekken waar verhoogde planten bedden zijn gemaakt. Ook is er een muurkas en een grotere tuinkas, waar allerlei groenten worden gekweekt.

Tuin 12: Gilbert Geldof, Noordweg 216, 4333 GN  MIDDELBURG  OPEN: ZA

In het kort, de tuin is 750 m2 groot en is echt een plantentuin, heel veel planten, de tuin van een plantenfreak en verzamelaar.
De tuin bestaat uit 6 gedeeltes namelijk: een cottagetuin, wintertuin, tropische tuin, bostuin, hotborders en een mediterraan deel en verder heel, heel, heel veel potten met de gekste dingen. De achtertuin sluit aan op het mooie natuurgebied Brigdamme met het “beroemde” Brigdamse padje.

Tuin 13: Olga Ansink, Noordweg 481, 4333 KE Middelburg/Sint Laurens; OPEN: ZA/ZO

Aan de voorkant functioneel met hagen die naar huis en carport leiden; aan de achterkant een mini-coulissenlandschap met vele intieme plekjes voor mens en dier.
Vorm en inhoud van de tuin zijn in afgelopen 9 jaar geleidelijk ontstaan, waarbij oude elementen behouden  en nieuwe toegevoegd zijn. Centraal in de achtertuin staat de bijna 70-jarige notenboom, die een waaier van zonlicht en schaduw over de tuin strooit. De tuin meet circa 1500 m². Hij ligt op de ‘helling’ van een oude kreekrug met in het verleden wateroverlast tot gevolg. Nu is de tuin voorzien van een bypass. Verder wordt regenwater vanaf het platte dak van het huis opgevangen in twee depots met totaal 6 m³ inhoud.
In de achtertuin staat ook een in 2015 gebouwde moderne Zeeuwse schuur. Dit is het atelier, waar Olga schildert en ook schilderles geeft. Ter gelegenheid van de Open Tuinen Dagen stelt Olga ook haar atelier open en exposeert zij werken in olieverf en aquarel.
Fietsen kunnen op het erf en onder de carport geplaatst worden.

Tuin 14: Tuin De Gouden Haan, Regula Sieber, Dorpsstraat 51, 4352 AB  GAPINGE ; OPEN: ZA/ZO

Een Zeeuws boerenhuis met plankenschuur, in het kerkdorpje Gapinge. De voortuin verraadt een voorkeur voor natuurlijk ogende, losjes groeiende planten. Enorme Crambes en tere bloesem van Prunus autumnalis wolken er bovenuit. Heesterborders, gevarieerd in bladvorm en kleur, omlijsten de lange achtertuin.
Twee kijklijnen domineren het tuinplan, dat eigenaresse zelf ontwierp. Vanaf het  beschut overgroeide achterterras zie je - via een graslaan met oude fruitbomen en tussen stroken zomerbloeiende eenjarigen en grassen door -  de wei, waar schaapjes en pluimvee scharrelen. De tweede zichtas, langs mini-rosarium, groentevakken, kruidenplanten en bijenkasten, richt zich op de torens van de hoofdstad. Een paar indrukwekkende bomen zorgen voor schaduw, hagen creëren structuur. Maar het klapstuk van de tuin is de border, met in elk seizoen een boeiende variatie aan bloeiende planten.